maandag 22 oktober 2018

En toen was er nog maar één (Bling Bling 3) - Jan Van der Cruysse

Het onderzoek naar de diamantroven zit al maanden in het slop. Wanneer in het Indiase Varanasi een ring opduikt die deel uitmaakte van de buit krijgt de politie nieuwe stukjes van de puzzel in handen.
Het gevaarlijke gangsterduo Mate-Boris en de onprettig gestoorde Elisabed halen echter alles uit de kast om de politie een stap voor te blijven en de daders te vinden. Het leven van Viktor en Zurab is na de jongste overval grondig overhoopgehaald en ook zij azen op hun deel van de buit. Ondertussen rommelt het in Lentekhi: maffiabaas Paata Sirbiladze komt zwaar onder druk te staan. En dan zijn er nog de daders van de eigenlijke overval. Blijven zij onder de radar of moeten ze de duimen leggen?

****

Jan Van der Cruysse slaagt er toch steeds maar in om atypische (actie)thrillers te schrijven, van het soort waarbij je je geen moment moet vervelen. In dit derde deel van de Bling Bling-trilogie krijgen we, zoals je van een trilogie kan verwachten of course, eindelijk de finale te lezen van de beide diamontroven. Slagen de politie en de Georgische gangsters er eindelijk in om de diamantrovers te vinden en de buit? Daar kunnen we uiteraard niets van verklappen maar we kunnen wel zeggen dat het verrassende ontwikkelingen zijn.
Het humoristische deel heb ik enigszins gemist. Van der Cruysse schrijft nog altijd even vlot en ook vermakelijk maar het hardop lachen was er ditmaal niet bij.
Zoals ik al schreef over De Zaventemmers is ook dit boek geschreven volgens het concept van het eerste deel: veel actie, onverwachte plotwendingen, knappe plotconstructie in de zoektocht naar de diamantrovers, bloederige en wrede moordscènes en je leeft ook nu weer mee met de realistisch neergezette en boeiende personages.
Wat de reden ervan is weet ik niet maar de drie delen van de trilogie zijn elk uitgegeven door een andere uitgeverij.
Jan Van der Cruysse heeft met de Bling Bling-trilogie een heel erg goede thrillerreeks geschreven met een zeer hoog leespleziergehalte, en dat is uiteindelijk toch de bedoeling van (de meeste) auteurs. De serie zie je onmiddellijk ook als televisieserie voor je, niet voor watjes, dat wel, tenminste als je dichtbij het boek wil blijven. En zoals ik eerder al schreef over deze boeken, het is een no-nonsense verhaal zonder literaire kunstgrepen of trucs en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Geen diepzinnige gedachten of ideeën maar wel veel entertainment.
Eerder: Bling Bling, De Zaventemmers

Uitgeverij: Angèle (2018) - 406 blz.

Geen opmerkingen: