De carnistische keuze
"Stel dat we puppy's direct na hun geboorte bij de moederhond zouden weghalen om ze vet te mesten en vervolgens te slachten. Het vlees van de pups en de melk van de moeder gebruiken we dan voor menselijke consumptie. Klinkt dit je bizar in de oren? Toch is het precies wat op grote schaal gebeurt in de bio-industrie - zij het niet met honden maar met koeien. Waarom vinden we het ene geval bizar en verwerpelijk, en accepteren we het andere zonder aarzelen?"
Het drinken van koemelk en het eten van vlees zijn zo algemeen geaccepteerd dat we een naam hebben verzonnen voor de afwijking ervan: veganisme. We zien dit als een principiële keuze, maar voor de tegenovergestelde ideologie hebben we geen naam. Dat is vreemd, want het wél gebruiken van dierlijke producten is evenzeer een principiële keuze.
Dierethicus Willem Vermaat introduceert de term 'carnisme' voor de overtuiging dat het gerechtvaardigd is om dierlijke producten te gebruiken - een overtuiging die alomtegenwoordig blijkt te zijn in onze cultuur. Met tot de verbeelding sprekende voorbeelden legt Vermaat de absurditeiten en inconsistenties van de carnistische cultuur bloot.
Willem Vermaat is een jonge dertiger die zich als milieuwetenschapper specialiseerde in dierethiek. Hij werkt als docent communicatieve vaardigheden aan de TU Delft, geeft lezingen en schrijft opinieartikelen voor verschillende media. Hij noemt zichzelf een 'denker', hij onderzoekt zaken dus kritisch en neemt ze niet zomaar aan.
Het boek start met een bijna surrealistische dialoog tussen een ober en een klant die een cappuccino wil en hiermee verwijst hij al onmiddellijk naar de titel, Waarom we geen hondenmelk drinken. Het doet je al nadenken over wat 'normaal' is of 'gewoon', Vermaat heeft daar als filosofisch wetenschapper zijn boek subliem mee gestart. Hij behandelt echt alle aspecten van de zogenaamd 'normale' carnistische keuze van onze samenleving tot aan het taalkundige aspect aan toe. En hij moest geen wetenschapper zijn of hij heeft zich ook verdiept in wetenschappelijke onderzoeken en statistieken. Een toch wel compleet boek over 'carnisme'.
Vermaat wordt nergens belerend en met de vingers wijzen doet hij ook niet. Het is filosofisch boek geworden dat echter wel gebaseerd is op filosofische én wetenschappelijke inzichten, het geeft inzicht in waarom het consumeren of gebruiken van dierlijke producten zo verankerd is in onze cultuur alhoewel het een keuze is. De auteur gaat uitgebreid in op het dierenleed als gevolg van deze keuze maar niet gezien wordt en genegeerd. De auteur is zelf overtuigd veganist, deze levensstijl gunt hij iedereen maar vooral de dieren.
Waarom we geen hondenmelk drinken is een boeiend filosofisch boek en na het lezen niet over de problematiek carnisme of veganisme nadenken, is geen optie meer en je mening niet bijstellen ook al niet. Dierethicus Willem Vermaat geeft je met dit boek zeker de middelen hiervoor.
Uitgeverij: Boom uitgevers Amsterdam (2021) - 137 blz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten