Japan, 1957. De 17-jarige Naoko Nakamura wijst de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht af en volgt haar hart: ze wil trouwen met de Amerikaanse soldaat van wie ze houdt. Omdat de schande van een huwelijk met een buitenlander te groot is, wordt ze door haar familie verstoten. Maar als haar geliefde niet terugkeert van een missie en zij zwanger blijkt, kan ze nergens terecht. Haar vader is onverbiddelijk: als ze thuis wil komen, moet ze het halfbloed kind dat ze draagt opgeven...
Amerika, nu. Tori Kovac zorgt voor haar vader in zijn laatste dagen als ze een brief vindt die haar leven op zijn kop zet, en die duizenden vragen oproept over haar vader, over hun familie en over wat ze dacht te weten over zichzelf. Ze gaat op zoek naar antwoorden, een zoektocht die naar Japan leidt...
***
Ana Johns studeerde journalistiek, werkte meer dan 20 jaar in de kunstwereld en schreef met deze eerste historische roman een veelvuldig vertaalde bestseller. Als basis gebruikte ze de ervaringen van haar vader die Amerikaans soldaat was in Japan begin jaren 50 en daar een meisje ontmoette. Ana Johns heeft zich dan verdiept in de situatie van de baby's geboren uit een Amerikaanse vader en een Japanse moeder en dat heeft ze verwerkt in dit verhaal. Het blijkt een hallucinant verhaal te zijn, deze baby's en hun moeders werden verstoten, diegenen die trouwens naar Amerika emigreerden werden ook zwaar gediscrimineerd.
Het meisje in de witte kimono is een ontroerend maar ook hartverscheurend verhaal en je kan niet anders dan meeleven, met Tori en haar vader, maar vooral met Naoko. Ze is een sterke jonge vrouw maar ook kwetsbaar, ze ziet haar familie heel erg graag en om dan zo verstoten te worden, dat kun je je niet voorstellen.
Het boek is volledig gebaseerd op historische feiten en gebeurtenissen en dat is enorm boeiend om te lezen. De auteur heeft hier serieus onderzoek naar gevoerd. En met de zoektocht naar antwoorden op haar vele vragen en haar vaders ervaringen kwam ze uiteindelijk tot dit fictieve verhaal.
Het is absoluut een spannend boek dat vlot leest. Persoonlijk vond ik vooral de inkijk in de Japanse cultuur en de historische gegevens interessant en daarbij is het een mooi en goed boek dat je wel moet beroeren.
Uitgeverij: De Fontein (2020) - 365 blz.
Oorspronkelijke titel: The Woman in the White Kimono
Vertaling: Erica Feberwee
Geen opmerkingen:
Een reactie posten