zaterdag 15 januari 2022

Het oordeel - Hjorth Rosenfeldt

Sebastian Bergman is teruggekeerd naar zijn oude leven en heeft nog slechts sporadisch contact met de Nationale Recherche. Van zijn dochter Vanja heeft hij al vier maanden niets meer gehoord. Ze woont en werkt inmiddels in Uppsala, bij de plaatselijke politie.
Dan wordt Uppsala opgeschrikt door een serieverkrachter die zijn slachtoffers verdooft vóór zijn daad. Een van hen komt daarbij te overlijden en een ander slachtoffer pleegt zelfmoord wanneer de aanval zich herhaalt. De politie roept de hulp in van de Nationale Recherche en ook Bergman sluit zich weer bij het team aan.
De angst voor nieuwe verkrachtingen wordt steeds sterker. Vanja besluit zichzelf als lokaas in te zetten en brengt daarmee haar eigen leven in gevaar. Maar de dader heeft nog een ander doel...

***

Hjorth Rosenfeldt is een succesvol schrijversduo uit Zweden. Michael Hjorth is mede-eigenaar van een productiemaatschappij voor televisie, film en theater en schreef mee aan de alom bekende Wallander-serie. Hans Rosenfeldt is acteur, toneelschrijver en presentator voor radio en televisie, ook hij schreef mee aan Wallander maar ook het scenario van The Bridge is van zijn hand. Samen zijn ze ondertussen al aan hun zevende Bergman toe, Het oordeel is de zesde.
Sebastian Bergman is de breuk met Vanja nog niet te boven en doet wanhopig zijn best om toch maar in haar gunst te komen, al was het maar een klein beetje. Maar verder is hij zoals altijd nog altijd zijn beste egoïstische en irritante zelve, hij heeft het niet gemakkelijk om toch maar zijn plaatsje te bemachtigen en te behouden in de groep. Maar als psycholoog is hij onovertroffen en een zeer waardevolle toevoeging in de groep, op die manier maakt hij zich onmisbaar.
De recherche en de politie hebben het in deze zaak zeer moeilijk, zelfs de forensische bewijzen lijken niet mee te werken en ook de impopulariteit van Bergman is geen hulp.
Dit boek heeft niet zo een strakke plot als je zou verwachten, het is meer een chaotische opvolging van gebeurtenissen, onderzoekstheorieën en persoonlijke besognes. De schrijvers maken het de lezer ook niet gemakkelijk om het verloop te volgen, er wordt vaak van perspectief gewisseld en dat durft zelfs al eens plots te zijn, het duurt dan soms ook even vooraleer je doorhebt over wie het hoofdstuk of de alinea gaat en dat is best irritant. Over de verhaallijn niets dan lof alsook voor de verrassende plotwendingen die toch ook verweven zitten in het verhaal.
Het oordeel is een goed boek maar toch één van de mindere in deze verder geweldige serie. Het is fijn om de ontwikkelingen van de vaste personages te volgen en zeker wat betreft hun onderlinge relaties. Goede maar chaotische plot ditmaal maar met toch enkele verrassende plotwendingen dus.


Uitgeverij: De Bezige Bij (2019) - 445 blz.
Oorspronkelijke titel: En högre rättvisa
Vertaling: Geri de Boer

Geen opmerkingen: