In een verlaten schoolgebouw wordt het lichaam van een Zweedse televisieberoemdheid gevonden. Hij is vastgebonden op een stoel in een hoek van het klaslokaal, op zijn rug zit een lijst met vragen vastgeniet, en hij is door het hoofd geschoten.
Het is het begin van een reeks moorden op mediapersoonlijkheden, die hun gebrek aan kennis met de dood moeten bekopen. In een gewaagd interview fulmineert de nog onbekende moordenaar tegen de onnozelheid in de media. Gerechtspsycholoog Sebastian Bergman daagt hem daarom op zijn beurt uit tot een intellectuele krachtmeting. Een krachtmeting waarmee hij zijn leven op het spel zet.
****
Het schrijversduo Hjorth Rosenfeldt slaagt er ook nu weer in om een heel erg spannend verhaal neer te zetten. Deel vijf in de Bergmankronieken.
En net zoals in de vorige boeken is Sebastian Bergman weer zijn irritante zelf. Als iemand er in slaagt om zich niet geliefd te maken, is hij het wel. Het is eens iets anders dan in de meeste boeken waar je niet genoeg sympathie kunt opbrengen voor de protagonist. Als onderzoeker is Bergman dan weer wel onovertroffen. Het team heeft hem duidelijk heel erg nodig ook al zouden ze hem liever ergens anders zien dan in hun midden.
Ondanks de klemtoon op actie en spanning hebben de auteurs hun acteurs goed neergezet. De ontwikkeling van de personages loopt verder. Hun persoonlijke leven, al dan niet werk gerelateerd, wordt weer verder uit de doeken gedaan, niet altijd simpel voor het moordonderzoek.
Het boek heeft een heel erg goede plot, de auteurs zijn ook niet de eerste de beste in het schrijven van scripts. Hans Rosenfeldt is de scenarioschrijver van o.a. de serie The Bridge, een topper in serie-land. Maar ook Michael Hjorth is een van de grootste Zweedse filmproducenten en hij schrijft voor televisie, film en theater. Het thema is trouwens ook al iets om eens over na te denken, de zinloosheid en stupiditeit die vaak de hoofdtoon voert in de media. Je hoeft de tv maar aan te zetten en veel kans dat je een of ander onbeduidend programma te zien krijgt. Wordt de wereld daar nu beter van, of liever word 'ik' daar beter van?
De auteurs weten het heel erg spannend te maken, een seriemoordenaar is uiteraard een dankbaar onderwerp hier voor. Misschien een minpuntje. Redelijk ver in het boek is er een plotwending die echt wel een déjà vu gevoel opriep. Gelezen ooit? In een film gezien? Beide zelfs misschien. Maar verder zijn er vele verrassende plotwendingen. Puur leesplezier.
De test is een meer dan goed boek, wel zeker pas lezen na de vorige boeken omwille van het hoge persoonlijke gehalte van de verschillende teamleden dat volop aan bod komt.
Eerder: Wat verborgen is,
De discipel,
Het familiegraf,
Het stille meisjeUitgeverij: De Bezige Bij (2016) - 410 blz.
Oorspronkelijke titel: De underkända
Vertaling: Geri de Boer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten