dinsdag 28 december 2021

De boekenjagers - Diverse auteurs

met bijdragen van o.a. Toon Tellegen, Diane Broeckhoven, Patrick de Bruyn, Lectrr, Lize Spit en Lucinda Riley
Sinds zijn ontstaan in 2016 is de groep De Boekenjagers uitgegroeid tot de grootste boekengroep van België. Het concept is verfrissend: boeken worden doorheen het land verstopt zodat ze kunnen gevonden worden door andere jagers of toevallige passanten.
Naar aanleiding van het vijfjarige bestaan van de groep haalt oprichter Veerle Nijs mooie, ontroerende en grappige herinneringen op. Daarnaast leveren talrijke auteurs en illustrators een bijdrage aan een verzameling van kortverhalen, poëzie, cartoons en tekeningen uit erg uiteenlopende genres.
Veel fantasie en daarnaast hartverwarmende getuigenissen, grappige anekdotes, verbazingwekkende wist-je-datjes en een zelftest voor wie zichzelf van een boekenjagenverslaving verdenkt. Een waar feest voor elke boekenliefhebber.
Wie nog geen Boekenjager was, zal het na dit boek absoluut willen worden!

***

Boeken droppen en zoeken, dat is het eenvoudige concept van De Boekenjagers. En dat het succes heeft mag blijken uit de grote facebookgroep van bijna 80.000 leden. En enthousiast zijn ze, de vele posts liegen er niet om, er worden vele boeken gedropt of gevonden, er zijn vragen ivm vergeten titels, muurkunst foto's, boeken worden aangeraden, ... Diegenen die geen Facebook hebben, kunnen altijd terecht op de website boeken-jagers.be, om boeken te melden of op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.
Vorig jaar had ik zelf een eerste boek gevonden, eentje dat recent was, op mijn te-lezen-lijst stond en nog niet in de plaatselijke bib was, een klein gelukje. Later vond ik er nog eentje dat in feite buiten mijn comfortzone lag, een fantasie verhaal, en wat voor eentje, Het spel der tronen van George R.R. Martin. Na wat aarzeling toch meegenomen en het is me zo goed meegevallen dat ik nu net deel 2 aan het lezen ben. De verschillende getuigenissen in dit boek melden zo ook verschillende gelukjes, mensen die terug aan het lezen gegaan zijn, steun vinden in een boek dat ze nét op de juiste moment vinden en zelfs mensen die elkaar terugvinden. Geluk zit in een klein boekje is trouwens de leuze op de site.
De oprichtster Veerle Nijs bracht nu dus een boek uit onder deze zelfde naam en ze strikte daarvoor vele verschillende auteurs en het is een uiteenlopende verzameling kortverhalen geworden, ook illustraties vonden hun weg naar dit boek en verder nog getuigenissen en anekdotes van leden. Nijs wist zelfs Lucinda Riley te benaderen, ze leverde ook een bijdrage en dit slechts enkele weken voor ze overleed.
Het is waarlijk een indrukwekkende verzameling geworden, lezers zullen uiteraard hun voorkeur hebben voor bepaalde verhalen en andere minder vinden, maar dit maakt het boekje interessant, de lezer kan eens iets anders lezen dan gewoonlijk en wie weet getriggerd worden om ook eens iets anders ter hand te nemen, net zoals de gedropte boeken dit eventueel kunnen bewerkstelligen.
En nog een puntje is dat de opbrengst van dit boek enkele goede doelen gaat zoals De Luisterpuntbibliotheek, Het Lezerscollectief en De Boekenkaravaan, doelen die op één of andere manier met lezen en boeken te maken hebben.
Een mooi initiatief van deze originele Facebookgroep en zeker de moeite.

Uitgeverij: De Boekenjagers vzw (2021) - 280 blz.

Geen opmerkingen: