En andere dooddoeners over het klimaat
Van 'We kunnen er toch niets meer aan doen' en 'Wij zijn te klein om het verschil te maken' tot 'Het klimaat is altíjd veranderd!' en 'We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen?'. Wie al eens in een discussie over het klimaat verzeilt, voelt de dooddoeners vaak al van kilometers ver aankomen. Origineel zijn ze zelden. Eigenlijk komen ze altijd op hetzelfde neer: maak je niet al te veel zorgen, doe zo weinig mogelijk of laat anderen het probleem oplossen. Ze zaaien vooral onmacht, twijfel en verwarring. Want ook al rammelen de redeneringen vaak even luid als ze gedeclameerd worden, ze gaan er vaak beter in dan de vervelende feiten. En overtuig maar eens de nonkel die beweert dat zijn planten net 'heel content zijn met meer CO2 en dat niet het klimaat maar de overbevolking het probleem is. In dit even speelse als ernstige boek gaat Tine Hens, door haar lezingen goed bekend met een terugkerend type interventies uit de zaal, de uitdaging aan. Vertrekkend van tien dooddoeners klopt ze aan bij allerhande klimaatwetenschappers. Een zelfhulpboek bij klimaatverwarring.
Tine Hens is historica, (klimaat-)journaliste en auteur. In 2015 bracht ze haar eerste boek Het klein verzet uit. In 2019 zat ze in het Canvasprogramma De Afspraak, de vele haatberichten die ze na de uitzending ontving, vormde de directe aanleiding voor het schrijven van haar tweede boek Het is allemaal de schuld van de Chinezen!. Haar twee passies zijn literatuur en natuur, schrijven doet ze voornamelijk over klimaat, ecologie en een andere economie.
De klimaat- en natuurverandering is dé uitdaging van het komende decennium en dit kan niet genoeg benadrukt worden. Weersextremen zoals hittegolven, extreme waterval en bosbranden treden meer en meer op en dit ook in eigen land, het is niet iets dat alleen maar elders gebeurd. Dit boek van Tine Hens is duidelijk hieromtrent, ze baseert zich op talloze onderzoeken, literatuur en wetenschappers.
Recent was er de klimaattop in Glasgow en er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Hens heeft uitgelegd dat de opwarming van de aarde nu reeds zware gevolgen heeft voor onze aarde, maar ongelukkig genoeg in de eerste plaats voor de armere landen, net die landen die de allerkleinste ecologische voetafdruk hebben, zullen eerst onleefbaar worden. De vertegenwoordiger van Bangladesh zei na afloop van de conferentie "Ik ben niet teleurgesteld, ik ben woest", "De armste landen hebben een klap in het gezicht gekregen". Of de top dus een succes was, hangt dus maar af vanuit welk gezichtspunt je kijkt.
Tine Hens heeft tien dooddoeners besproken op een degelijke onderbouwde manier, het zijn trouwens herkenbare uitspraken, als een gesprek op klimaat komt, vallen er meestal wel een paar. Je kan niet anders dan onder de indruk zijn van dit boek. De klimaat- en natuurverandering is een immens complex probleem en toch is Hens er in geslaagd om de lezer inzicht te geven in de materie. En ook al bekruipt haar, en de lezer trouwens ook, soms een wanhopig gevoel, ze geeft duidelijk aan dat het nog niet te laat is, de wereld zal veranderen maar we kunnen de gevolgen beperken, het is echter nú wel hét moment om ermee te beginnen. Gelukkig worden er al vele initiatieven genomen, door wetenschappers, ondernemers en zeker ook door vele burgers.
Dit is een vlot lezend boek en een 'must read'. Een dikke aanrader dus!
Uitgeverij: EPO (2021) - 242 blz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten