maandag 24 mei 2021

De schilder van Barcelona - Ildefonso Falcones

Barcelona, 1901. Er heerst grote sociale onrust in de stad: de armoede van de laagste klassen botst met de luxe van de grote boulevards, waar steeds meer schitterende gebouwen verrijzen.
De arme kunstenaar Dalmau Sala zit gevangen tussen deze twee werelden. Aan de ene kant die van zijn familie, en van Emma, zijn grote liefde, die actief de arbeidersstrijd steunen. Aan de andere kant die van zijn werk in de keramiekfabriek van zijn mentor Don Manuel Bello, een rijke, conservatieve bourgeois. Daar bevindt hij zich in het hart van het artistieke milieu en krijgt hij fantastische opdrachten van de gegoede burgerij. Dalmau worstelt om zijn eigen pad te vinden, als man en als kunstenaar. Welke kant kiest hij?

***

Ildefonso Falcones is een Catalaan met een duidelijke fierheid op zijn stad Barcelona waar hij woont en werkt en met een grote interesse in de geschiedenis van deze stad. Zijn debuut verscheen al in 2006 en hij is nu aan zijn vijfde historische roman toe, hij neemt dus zijn tijd. Door de grote historische correctheid en de vele informatie die hij erin verwerkt, is dit meer dan begrijpelijk. 
In De schilder van Barcelona heeft hij het eerste decennium van de twintigste eeuw als tijdsspanne genomen. Het blijkt een zeer woelige periode te zijn waarin er vele conflicten en gewelddadigheden plaatsvinden. De kloof tussen de uitgebuite arbeiders die werken voor een hongerloon, als ze al werk hebben, en de werkgeversklasse die zich op hun rug verrijkt, is groot. Falcones heeft deze historische feiten zeer levendig en realistisch beschreven, heel erg interessant ook. Deze feiten spelen zich specifiek af in Barcelona, maar de algemene strekking is ook wel geldig voor andere grote steden en landen. Ik was in ieder geval geïmponeerd door deze historische vertelling.
Een tweede historische lijn is de kunst, de auteur vertelt over de artistieke stromingen die er zijn, het Catalaans modernisme wordt o.a. uit de doeken gedaan. Ook verschillende architecturale verwezenlijkingen zoals van Antoni Gaudí en Domènech i Montaner, worden uitvoerig besproken en spelen zelfs een grote rol in het verhaal.
Al deze elementen heeft Ildefonso Falcones dus in een verhaal gegoten met fictieve personages. Het verlevendigt het hele historische gebeuren en je waant je zo in het Barcelona van toen, niet meeleven is geen optie. Hij heeft zich echter beperkt in het aantal personages en dus zijn de verhaallijnen dit ook. Het mag bijna een kunst genoemd worden om al die historische gebeurtenissen gekoppeld te krijgen met zo weinig personages maar het is hem wonderwel gelukt. Het nadeel is wel dat het boek als verhaal niet veel afwisseling biedt en het wat langdradig is op momenten. Falcones weet echter altijd net op tijd met interessante historische info of weetjes zoals over morfine-gebruik in die tijd, te komen zodat je toch terug bij de les bent.
De schilder van Barcelona is een lijvig boek dat vlot leest en een grote schat aan historische informatie bevat. Het fictieve verhaal is een mooi en goed kader hiervoor maar op zich niet altijd even boeiend, de auteur viel wel eens in herhaling, meer personages hadden interessanter geweest. Toch een fijn boek.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2020) - 668 blz.
Oorspronkelijke titel: El pintor de almas
Vertaling: Joke Mayer en Fennie Steenhuis

maandag 17 mei 2021

Win - Harlan Coben

Ruim twintig jaar geleden werd de jonge, rijke erfgename Patricia Lockwood ontvoerd tijdens een overval op haar familielandgoed. Ze wist na maanden eenzame opsluiting te ontsnappen, maar van haar ontvoerders ontbrak elk spoor. Tot nu.
In een penthouse aan de New Yorkse Upper west Side wordt een vermoorde man gevonden. Er bevinden zich twee opvallende voorwerpen in het appartement: een gestolen Vermeer en een leren koffer met de initialen WHL3. Voor het eerst sinds jaren hebben de autoriteiten een nieuw aanknopingspunt in de ontvoeringszaak van Patricia Lockwood. Windsor Horne Lockwood III - 'Win' voor zijn vrienden - zal niet rusten voor hij weet hoe zijn koffer en het gestolen schilderij in het bezit van de dode man zijn gekomen.

**

Harlan Coben schreef in 1990 zijn eerste boek en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het boekenlandschap, hij ontving talloze prijzen voor zijn boeken, vooral zijn serie rond sportmakelaar en speurder Myron Bolitar was succesvol. Win, een ietwat excentrieke man trad in deze boeken regelmatig op in deze boeken en nu krijgt hij dus de hoofdrol.
Of dit een goede zet was, zal de toekomst uitwijzen, deze eerste 'Win' trekt mij alleszins niet over de streep. Het is een boek dat wel oké is maar ook niet meer dan dat. Het verhaal kwam traag op gang en sleepte zich voort, mijn interesse begon alleszins te tanen. En als er dan uiteindelijk zicht op de zaak was, kwam het gekunsteld en vergezocht over.
Eén van de redenen is het personage van Win, hij had een leuke en zeer tot de verbeelding sprekende bijrol in de Myron Bolitar-serie waar hij met een kort en snel optreden volledig tot zijn recht kwam en grappig was. Hier, in deze hoofdrol komt hij echter ongeloofwaardig over, hij blijft niet grappig en slaagt er niet in om de lezer in het verhaal te trekken, het wordt zelfs wat saai.
De schrijfstijl van Coben is wel goed zoals altijd, met korte snelle hoofdstukken die vlot lezen. De dialogen zijn zeer relativerend wat gewoonlijk zeer grappig is maar hier toch wel veel minder, een glimlachje kon er af en toe wel af.
Een beetje een tegenvaller dus deze Win, maar goed genoeg om enkele leuke leesuren te vullen.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2021) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: Win
Vertaling: Jan Pott

zondag 16 mei 2021

Donkerdrif - Deon Meyer

Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront in Kaapstad. Op klaarlichte dag. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Maar die moeten hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student.
De schatrijke Jasper Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Maar de transactie loopt fout, en nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan.
Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

***

Deon Meyer is met Donkerdrif aan zijn zevende Bennie Griessel toe, een reeks die we absoluut kunnen appreciëren. Zuid-Afrikaan Meyer is een internationale bestsellerauteur en heeft ondertussen al verschillende prijzen op zijn naam staan. Hij schrijft boeken met politieke en maatschappijkritische thema's en zijn verhalen bevatten vaak heel wat actie en spanning. In de Nederlandse vertaling vinden we ook wel heel wat Zuid-Afrikaanse uitdrukkingen terug, zijn boeken stralen hierdoor een zelfs nog groter realisme uit want je waant je zo in de broeierige setting van dit land. Zijn eerste boek dateert van 1996.
In Donkerdrif zijn er twee verhaallijnen die naast elkaar lopen. Griessel en Cupido worden overgeplaatst en belanden in een lagere positie in een ander departement, hier krijgen ze de vermissing van een jongere op hun bord. Dan volgen we het wedervaren van een jonge makelaar Sandra Steenberg. Het makelaarswezen ligt op zijn gat en het is vechten om je plaats in deze wereld te behouden. En dan is er een buitenkans, de beruchte maar schatrijke Jasper Boonstra wil Donkerdrif verkopen en wil dit uitsluitend via Sandra laten verlopen. De twee verhaallijnen lopen in feite naast elkaar en het is slechts aan het einde dat er een connectie opduikt, een banale dan nog.
Deze Bennie Griessel bevat niet de elementen die we gewoon zijn van Meyer. Er speelt zijdelings een maatschappelijk thema, dat wel, maar de oplopende spanning en actie ontbreekt toch voor een groot deel. Het verhaal oogt in zijn geheel ook wat minder coherent. Zijn stijl is echter nog wel als vanouds, het boek leest vlot en blijft intrigeren.
In de serie is dit een minder boek in mijn ogen maar hij kan toch niet mankeren, Griessel en Cupido volgen blijft toch een plezier.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2021) - 442 blz.
Oorspronkelijke titel: Donkerdrif
Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen