zaterdag 11 augustus 2018

Laat niet los - Harlan Coben

Vijftien jaar geleden werden er twee tieners dood gevonden naast een verlaten treinspoor: de tweelingbroer van Nap Dumas, Leo, en de dochter van het hoofd van de politie. Velen dachten dat ze samen zelfmoord hadden gepleegd, maar er waren ook dorpsbewoners die dat weigerden te geloven.
Nap, die politieagent is geworden, doet er alles aan te achterhalen wat zich die zomer afspeelde. Dan worden de vingerafdrukken van zijn vermiste ex-vriendin bij het treinspoor gevonden en komt hij terecht in een wirwar van familiegeheimen en leugens. Geholpen door de inmiddels gepensioneerde politiechef gaat hij op zoek naar de waarheid. Een die laat zien dat samenzweringen, zowel kleine als grote, dodelijk kunnen zijn.

*****

De alleenstaande boeken van Coben zijn meestal boeiende verhalen en met Laat niet los heeft hij gescoord.
Het zijn niet allemaal even sympathieke spelers maar gaandeweg begrijp je de beweegredenen van hun doen en laten.
Het verhaal zit super knap in elkaar. Er gebeuren dingen, ah ja, maar het blijft lang allemaal zeer duister wat er in feite gebeurt en hoe de dingen in elkaar zitten. Het lijken ook vaak losstaande gebeurtenissen te zijn en hoe zij in elkaar zouden moeten grijpen, daar heb je totaal geen zicht op. En dan uiteindelijk is daar de aha-erlebnis, zó zit dat in elkaar, juist. Knap gedaan hoe al die puzzelstukjes op hun plaats vallen en jijzelf van je stoel.
Coben is wat je gerust mag zeggen, een veelschrijver. En toch blijft hij zijn lezers in de ban houden en schrijft hij nog steeds super goede boeken. Laat niet los is een zeer kunstig geconstrueerde en spannende thriller waar Coben zijn kunde weer op bot gevierd heeft.
Eerder: Houvast, Eens beloofd, Verloren, Schaduwleven, Verzoeking, Vals spel, Tegenwerking, Vermist, Ontwricht, De onschuldigen, Blijf dichtbij, Levenslijn, Zes jaar, Ik mis je, De verbeelding

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2017) - 347 blz.
Oorspronkelijke titel: Don't Let Go
Vertaling: Martin Jansen in de Wal en Jan Pott

Geen opmerkingen: