woensdag 13 november 2019

Prooi - Deon Meyer

Niemand had om de zaak gevraagd, noch Griessel, noch Cupido. Het lichaam van Johnson Johnson was naast het spoor gevonden, net buiten Drie Susters. En de Valken mogen de rotzooi van de SAPS weer opruimen, zoals gewoonlijk. Twee verdachte passagiers aan boord van de meest luxueuze trein ter wereld, waar de man kennelijk van afgesprongen is, lijken in rook opgegaan.
In Bordeaux geniet Daniel Darret van een rustig bestaan, nadat hij zijn gewelddadige verleden achter zich heeft gelaten. Maar dan doet een oude kameraad een beroep op hem om zijn vaderland te dienen. Zijn prooi: de corrupte president. Lukt het de valken de aanslag te dwarsbomen? Intussen heeft een stel meedogenloze Russen het op Daniels leven gemunt.

****

Deon Meyer heeft weer een serieus goede Bennie Griessel thriller neergepend, de zesde ondertussen. Het is een spannend boek geworden met de persoonlijke besognes van Griessel op de achtergrond, zijn relatie met Alexa.
Hele delen van het boek zijn gewijd aan Daniel Darret en zijn zorgvuldig afgeschermde leven in Parijs tot een oude kameraad zijn spoor heeft gevonden. Aan het rustige leven dat hij de laatste twee jaren heeft opgebouwd lijkt een einde te komen. Interessant verhaal.
Griessel is er niet vies van om al eens buiten zijn boekje te gaan, gerechtigheid en een aversie tegen corruptie staan bij hem hoog in het vaandel. Het komt de spanning en het leesgenot zeer ten goede moet gezegd. En als hij dan nog op de steun van Cupido Vaughn kan rekenen en later zelfs van hun superieur Mbali Kaleni wat uitzonderlijk is, wordt het onderzoek naar een hoger level getild. Ze moeten opereren onder de radar want van hogerhand worden er veel potjes toegedekt. Prooi is een serieuze aanklacht tegen corruptie en winstbejag van regeringsleiders.
Een goed opgebouwde én spannende plot, interessante personages en een maatschappelijke aanklacht tegen corruptie, het boek leest als een trein en het leespleziergehalte ligt hoog. Deon Meyer mag zich zeker een gevestigde waarde noemen, Prooi is een meer dan geslaagd boek.
Eerder: Duivelspiek, 13 uur, 7 dagen, Onzichtbaar, Spoor, Cobra, Icarus, Koorts

Uitgeverij: A.W. Bruna (2019) - 420 blz.
Oorspronkelijke titel: Prooi
Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen

Geen opmerkingen: