vrijdag 30 mei 2025

Doods geheim - Robert Bryndza

Om de perfecte moord te plegen, heb je de perfecte dekmantel nodig
Op een ijzig koude ochtend vindt een moeder het bebloede, levenloze lichaam van haar dochter vastgevroren op de weg. Wie zou zo'n gruwelijke moord voor de deur van het slachtoffer uitvoeren?
Detective Erika Foster, net bekomen van haar vorige zaak, is vastbesloten om ook dit onderzoek te leiden. Ze komt erachter dat in deze relatief rustige buitenwijk van Londen recentelijk meerdere jonge mensen zijn aangevallen.
Net als Erika eindelijk een patroon begint te zien in de aanwijzingen, wordt ze gedwongen haar eigen pijnlijke herinneringen weer op te halen. Ze moet zichzelf dwingen om gefocust te blijven, diep te graven, en de moordenaar te vinden - voordat hij weer toeslaat.

****

Robert Bryndza (1979) mag dan wel geboren zijn in Groot-Brittannië tegenwoordig woont hij in Slowakije en dit is ook meteen het land waar Erika Foster vandaan komt, het hoofdpersonage van de misdaadserie waarmee hij debuteerde als misdaadauteur. Eerder schreef hij een reeks romantische komedies geschreven die door zijn succes nu toch ook vertaald zijn. Doods geheim is de zesde in de reeks met Detective Erika en ondertussen is hij de negende aan het schrijven. Naast deze succesvolle serie waarmee hij ook verschillende prijzen won, heeft hij nog een misdaadserie met privédetective Kate Marshall en een op zichzelf staande misdaadroman. Zijn boeken worden wereldwijd verkocht in 30 landen. Een groot succes dus en terecht.
Dit boek ligt in de lijn van de vijf vorige delen van de serie, je krijgt vooreerst de aanloop naar en de moord zelf voor je kiezen en Erika neemt zelf het initiatief om voor deze te gaan, ze was immers niet van dienst en zou naar een etentje gaan, volledig uitgedost en mét hakken. Dat bleek op de plaats van de misdaad wel wat hilarisch maar het maakte het lezen zeer aangenaam. Bryndza weet op deze manier zijn lezers goed vast te houden én trouw aan het lezen van zijn boeken.
En serie-gewijs lees je naast de moord en het onderzoek ernaar, over de persoonlijke relaties van de verschillende spelers en dan voornamelijk die van Erika. De auteur recapituleert steeds net genoeg om als nieuwe lezer mee te zijn en het is voor de serie-lezer ook wel aangenaam om weer even mee te zijn, er durft immers al eens wat tijd tussen de boeken zitten. De interacties tussen de verschillende teamleden komt minder aan bod en dat mis ik wel in zulk een reeks.
De moordenaar blijft buiten beeld tot aan het einde van het boek en ik moet zeggen dat er wel enkele verwachte plotwendingen waren maar er waren toch meer verrassende. En het klonk geloofwaardig. Robert Bryndza heeft serieus zijn best gedaan op de plot.
Doods geheim is een heel erg goed en spannend boek. Vooral de zoektocht naar de moordenaar was boeiend om te lezen en als de auteur er dan op tijd en stond nog wat verrassende plottwisten tegenaan gooit, is het helemaal goed. Erika Foster is ook een fijn personage om te volgen.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2020) - 329 blz.
Oorspronkelijke titel: Deadly Secrets
Vertaling: Jan Mellema

woensdag 28 mei 2025

Prima facie - Suzie Miller

Dit is niet het leven - dit is de wet
Tessa is een briljante strafrechtadvocaat, gespecialiseerd in zedendelicten. Pleiten is voor haar een sport. Dankzij haar gevatte kruisverhoren weet ze steeds haar juridische gelijk te halen in de rechtbank en helpt ze verdachten van zedenfeiten uit de cel te houden door net genoeg twijfel te zaaien. Tot ze zelf slachtoffer wordt...
De rechtspraak waarin ze zo hard geloofde, laat Tessa in de steek, want de wet is niet geschreven voor slachtoffers en in deze zaak staat ze aan de andere kant van de getuigenbank.

****

Suzie Miller (Melbourne, 1963) studeerde immunologie en microbiologie in Melbourne, rechten in Sydney, ze haalde een master in theater en film en later nog een PhD aan de Queensland University of Technology. Ze was werkzaam als advocaat en is een internationaal toneel- en scenarioschrijfster. Haar bekendste stuk is Prima Facie, een monoloog die furore maakte op West End, Broadway en in de Nederlandse theaters en dit boek is hier een bewerking van en tevens een uitdieping.
Een verrassende rechtbankthriller, je bekijkt de aanrandingsprocessen van beide kanten, in het eerste deel vanuit de verdediging van de dader en daarbij leren we het hoofdpersonage Tessa kennen en daarna is het de beurt aan de slachtofferkant. Je weet van de achterflap dat er Tessa een trauma te wachten staat en op dit deel zit je wel wat te wachten. Aangrijpend, temeer omdat Tessa in feite regelrecht tegenover de slachtoffers stond en nu dus vanuit de ogen van een slachtoffer het hele rechtbankgebeuren moet bekijken en ervaren, en je kan gerust zijn dat het een schokkende ervaring is voor haar.
Doorheen het boek kom je het levensverhaal van Tessa te weten en dit was echt mooi, haar eenvoudige afkomst staat in schril contrast tot de meesten van de andere advocaten en het maakt haar tot een mooi mens, ze is ondanks haar succes eenvoudig en nederig gebleven en weet de waarden van het leven naar waarde te schatten. Dit verhaal vormt de roman-insteek in het boek en geeft het diepgang.
Dat er wat betreft rechtszaken in verband met verkrachting en aanranding een grote lacune is in het rechtssysteem is wel duidelijk. Het begint al bij de aangifte, het aantal aangiften is immers zeer klein en het topje van de ijsberg, en het aantal van deze die uiteindelijk de rechtbank halen is nog veel kleiner en het aantal veroordelingen nóg kleiner, deze cijfers en bedenkingen kan je ook verschillende malen lezen in het boek. Hallucinant is dit! Aan het einde van het boek houdt Tessa een geweldig pleidooi in haar eigen proces.
Suzie Miller heeft Tessa doorheen het boek heel erg goed neergezet, ze is een dochter, een zus, advocate en bovenal is ze een sterke en krachtige vrouw. Haar karakter blijft hetzelfde door gans het boek maar je ziet Tessa door de gebeurtenissen zeker evolueren, ze wordt een nóg krachtiger persoon.
Suzie Miller heeft met dit boek absoluut een zeer goed verhaal in elkaar gezet waardoor je zulke zaken vanuit verschillende kanten kan bekijken maar het is bovenal een fantastisch goede rechtbankthriller geworden. Het leest heel vlot en voor je het weet heb je het uit en doet het je naar meer van Suzie Miller smaken. Voor zover ik weet is dit het eerste boek van haar in Nederlandse vertaling maar laat ons hopen dat er nog meer volgen. Prima facie is een indrukwekkend boek dat ik iedereen kan aanraden!

Uitgeverij: Lannoo (2024) - 336 blz.
Oorspronkelijke titel: Prima Facie
Vertaling: Mylène Delfos en Jet Zegers

donderdag 22 mei 2025

De overgave - Arthur Japin

Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon worden voor haar ogen gedood en haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht.
Voortaan kent haar leven nog maar één doel: de ontvoerde kinderen terugvinden. 'Een mens is nu eenmaal niet gebouwd om op te geven.' In haar gevecht om haar kinderen en kleinkinderen leert Granny uiteindelijk het machtigste wapen te hanteren: vergeving.

****

Arthur Japin (Haarlem, 1956) trok na zijn gymnasium naar Londen waar hij een opleiding volgde aan The School of Dramatic Arts. Terug in Amsterdam studeerde hij daarna twee jaar Nederlandse taal- en letterkunde om vervolgens in 1982 aan de Kleinkunstacademie af te studeren. Hij speelde daarna voor radio, film, televisie en op het toneel tot hij zich in 1987 volledig richtte op het schrijven. Vooreerst schreef hij scenario's, hoorspelen en toneelstukken waar hij verschillende prijzen mee won en in 1997 debuteerde hij met de verhalenbundel Magonische verhalen en een jaar later was er dan zijn eerste roman De zwarte met het witte hart. Hij won verschillende prijzen voor zijn boeken waaronder in 2004 de Libris Literatuur Prijs voor Een schitterend gebrek en in 2008 de NS Publieksprijs voor De overgave.
Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op historische feiten en dit is ook zeker het geval voor dit boek. Het verhaal speelt in de 19e eeuw in Texas ten tijde van de Texas Revolutie waarin het strijd voerde voor onafhankelijkheid van Mexico. Pioniersfamilies trekken naar de streek om er zich te vestigen terwijl hun leven daar onzeker is, het is een woelige periode en niet in het minst door de Comanche-indianen die de gruwelijkheden niet schuwen. De hoofdrolspelers bestonden echt en Arthur Japin heeft hier hun verhaal verteld. Het was hem zeker niet te doen om een sensationeel verhaal te brengen maar hij heeft er wel een roman over hoop, wraak en liefde van gemaakt maar gebaseerd op historische feiten dus. En daarmee hebben we weer wat bijgeleerd ook, altijd interessant om geschiedenis op zulk een interessante manier te kunnen lezen.
De auteur heeft een mooie manier van vertellen en hij vraagt zeker ook wat denkwerk van zijn lezers, het verhaal verspringt vaak van tijdszone. Hij probeert zijn protagonisten diepgang mee te geven en door de psychologische en soms zelfs spirituele uitweidingen slaagt hij daar wonderwel in, het is niet zomaar een 'verhaaltje', hij geeft een boodschap mee. Ik kan niet anders zeggen dan dat het boeiend was én interessant. Dat neemt niet weg dat het boek niet altijd even vlot las, er zaten zo wel wat stukjes in die mijn aandacht soms toch deden verslappen.
Dit boek kwam op mijn pad als 'zwerfboek' van de De Boekenjagers en daar was ik blij mee, Een schitterend gebrek van de schrijver was mij al eerder een paar keer aangeraden geweest en toch had ik me er nooit toe kunnen brengen om het te lezen. Maar nu heb ik dus dit gevonden boek De overgave van Japin toch al in mijn handen gehad en het was zeker een verrassing in positieve zin. Ik heb alleszins mijn oog al laten vallen op Japins andere boeken, dus wie weet.

Uitgeverij: De Arbeiderspers (2007) - 367 blz.

zondag 18 mei 2025

Code rood - Toon Verlinden

Over wereldrampen die ons kunnen overkomen en hoe ze te overleven
1815, de Tambora-vulkaan barst met zoveel kracht uit dat de temperaturen over de hele wereld dalen - het is de start van een wereldwijde hongersnood. 1859, een krachtige zonnestorm legt het mondiale telegraafnetwerk plat. 1908, een steen uit de ruimte slaat in en vernielt in Siberië een gebied ter grootte van het land Luxemburg. 1918, de Spaanse griep eist vijftig miljoen slachtoffers. Het zijn vergeten wereldrampen, maar ooit is het opnieuw prijs. Zijn we er klaar voor als de alarmniveaus weer naar code rood schieten?
Toon Verlinden wetenschapsauteur en medeorganisator van het Nerdland Festival, neemt je in dit fascinerende boek mee op een ontdekkingsreis door de wonderlijke wereld van zonne-uitbarstingen, vulkanen, virussen en asteroïden die oncomfortabel dichtbij komen.
Laat je verbazen, verwonderen en wie weet zelfs een beetje bang maken. Maar wees gerust: uiteindelijk komt het allemaal goed, want de wetenschap redt de wereld (dat hopen we toch).

Toon Verlinden is van opleiding ingenieur biochemie en journalist. Hij is werkzaam als spreker en moderator en hij is een internationaal presentatiecoach en expert wetenschapscommunicatie voor The Floor is Yours. Freelance is hij daarnaast ook nog wetenschaps- en reisjournalist en samen met onder andere Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire organiseert hij het Nerdland wetenschapsfestival. Als non-fictie auteur schreef hij onder andere Weg van water en Code rood.
De auteur heeft voor dit boek verschillende wetenschappers gesproken die expert zijn elk op hun eigen terrein. In dit boek heeft hij vier mogelijke rampen uitgekozen die ooit nog wel eens onze aardbol kunnen teisteren en dat is een feit maar wanneer, daar hebben wetenschappers geen zicht op, ze kunnen de dreigingen enkel bestuderen en beter proberen te begrijpen. Verlinden verhaalt de indrukwekkendste rampen die ooit al eens gebeurd zijn, sommigen daarvan liggen al in een ver verleden, héél ver sommige, maar andere zijn van recentere datum. Je krijgt ze alleszins op een boeiende manier te lezen, je hoeft er absoluut geen wetenschappelijke knobbel voor te hebben. Toon Verlinden vertelt het allemaal heel duidelijk en interessant en soms is het zelfs wat spannend.
Nog even de vier verschillende wereldrampen die ons kunnen overkomen meegeven waarover het in dit boek gaat: de zonnestorm, een vulkaanuitbarsting, virusuitbraak en een meteorietinslag. Het is een eerste kennismaking met deze natuurfenomenen, 'wetenschap voor beginners' als het ware, diepgaande wetenschappelijke inzichten of moeilijke woorden hoef je dus niet te verwachten.
Code rood is een populair en heel erg toegankelijk wetenschappelijk boek geworden. Toon Verlinden heeft er ook een handje van om vermakelijk te schrijven en dat is alleen maar toe te juichen. Aan het einde van elk van de vier delen, lijst de auteur de grootste rampen nog eens op en geeft hij ook nog wat tips om meer te weten te komen over het onderwerp als je daar zin in zou hebben. Dit boek ligt helemaal in de lijn van de Nerdland podcast mocht je die kennen, het boek is trouwens ook een uitgave van Nerdland, op hun website vind je meer info over hun andere boeken, de podcast en het wetenschapsfestival. Nerdland is dé place to be voor nerds en geeks (en hun nieuwsgierige vrienden en familie) zoals ze zelf zeggen.

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts (2024) - 238 blz.

woensdag 14 mei 2025

Box - Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

Wanneer een vrouw dood wordt aangetroffen in een kist doorboord met zwaarden, vraagt de politie zich af of het een mislukte goocheltruc is of een brute moord. Inspecteur Mina Dabiri schakelt de hulp in van Vincent Walder, mentalist en expert in lichaamstaal en magie. Ze linken de dood met eerdere moordzaken en beseffen dat ze op jacht zijn naar een roekeloze seriemoordenaar. Maar zowel Mina als Vincent heeft een duister geheim. Hun verleden lijkt verband te houden met de zaak. Ze moeten de moordenaar een stap voor zijn. Maar hoe?

****

Camilla Läckberg (Fjällbacka, 1974) kennen we voornamelijk van de Fjällbacka-serie met Erica Falck en Patrik Hedström waarvan er 10 verschenen zijn in Nederlandse vertaling tussen 2006 en 2017. Ze schreef nog enkele stand-alones en 3 boeken met Faye. En nu heeft ze de handen in elkaar geslagen met Henrik Fexeus, samen schreven ze 3 boeken met het nieuwe speurdersduo Mina Dabiri en Vincent Walder waarvan Box de eerste is. Henrik Fexeus (Örebro, 1971) is een bekende mentalist, tv-presentator en auteur, in 2017 debuteerde hij als fictie-schrijver en zijn boeken worden in vele landen vertaald.
Deze samenwerking heeft zeker zijn vruchten afgeworpen, Box is een meer dan goede thriller gebleken. Het is toch ook meteen iets anders dan de Fjällbacka-boeken, er is hier een seriemoordenaar in het spel en dit is meestal wel een spannend gegeven. Ik zal er maar meteen bijzeggen dat het nogal een lijvig boek is en dat het verhaal niet altijd even snel is, de auteurs neigen een beetje naar een trage en toch ook langdradige schrijfstijl. Een beknopter boek had de spanning er beter kunnen inhouden maar gelukkig leest het eenvoudig waardoor je er toch vlotjes doorkomt.
Een nieuwe serie en dus nieuwe personages, en daar is Camilla Läckberg goed in, dat bewijzen haar vorige boeken en haar internationale succes. En het zijn dit keer géén twee politie inspecteurs die samenwerken, Mina Dabiri is dat wel maar ze schakelt dus de hulp van mentalist Vincent Walder in, ik moet zeggen dat ik hierdoor zeer verrast was en in de positieve zin, het is zeker een heel goede vondst van de schrijvers, boeiend en interessant. Henrik Fexeus is in het echte leven ook een mentalist met tv-bekendheid net zoals Walder, je kan dus wel zeker stellen dat het realiteitsgehalte hoog ligt. Mooie en goed uitgewerkte personages dus.
De auteurs vertellen het verhaal met verspringingen in de tijd en dat maakt het ook tot een mysterieus boek, het duurt toch wel lang vooraleer je de link snapt, het is beslist een inventieve plotconstructie. De plot mag er absoluut wezen temeer daar er toch wel flink wat verrassende wendingen insteken.
Maatschappelijk gezien steken er ook wat mooie thema's in, smetvrees is er zo eentje en dat kom je niet zo vaak tegen, maar er zijn er nog meer in dit boek. En dan leer je ook een en ander bij over goochelen, trucs en de opbouw ervan, altijd mooi om iets op te steken.
Box is een goed leesbaar boek dat ondanks de trage ontwikkelingen heel erg vlot leest. Het heeft een zeer interessante en verrassende plot met originele plotwendingen en de schrijvers hebben mooie personages uitgewerkt waar je zeker nog meer van wil lezen. Laat deel twee maar komen.

Uitgeverij: The House of Books (2021) - 633 blz.
Oorspronkelijke titel: Box
Vertaling: Elina van der Heijden en Sophie Kuiper