donderdag 5 november 2020

Gouden kooi - Camilla Läckberg

Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar hele wereld in. Ineens heeft ze helemaal niets meer. Eerst is ze radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.

***

Camilla Läckbergs reeks met Erica Falck en Patrik Hedström lijkt een einde genomen te hebben, tijd voor een nieuwe serie met Faye, een vrouw die vastzit in een gouden kooi. Fjällbacka blijft wel een rol spelen, een kleintje toch. Läckberg is van huis uit econoom maar ze wijdt zich nu fulltime aan het schrijven, en met groot succes mag wel gezegd, verschillende van haar boeken zijn verfilmd en de serie de Fjällbacka Murders is gebaseerd op haar personages.
Met deze serie heeft ze echter een heel andere weg ingeslagen, geen moordverhaal maar een zorgvuldig opgebouwde psychologische thriller van een vrouw die zich uit haar gouden kooi worstelt. Een psychologische roman is misschien wel een correctere term maar dan met een thriller kantje. Läckberg bouwt het verhaal chronologisch op maar zo nu en dan zijn er cursieve stukken die wijzen op een misdadig element in de toekomst. Ook het verleden speelt een rol, uiteraard, Faye raakt niet van de ene dag op de andere in deze situatie.
Door het hoge roman gehalte leest het boek vlotjes en de auteur weet de lezer bij zijn nekvel te grijpen. Spannend is het dus minder maar op een of andere manier blijf je dus wel bij het boek. Een nieuwe reeks, een nieuwe weg moet Läckberg gedacht hebben, voor de fans is dit wel even wennen en ik kan me voorstellen dat niet iedereen hierdoor gecharmeerd zal zijn. Toch is dit wel een goed boek dat me verschillende uren leesplezier bezorgde, een diepe uitwerking moet je niet verwachten maar het is zeker het lezen waard.

Uitgeverij: The House of Books (2019) - 364 blz.
Oorspronkelijke titel: En bur av guld
Vertaling: Elina van der Heijden

Geen opmerkingen: