vrijdag 7 juni 2024

Limitarisme - Ingrid Robeyns

Pleidooi tegen extreme rijkdom
De kloof tussen arm en rijk neemt toe. Een kleine groep superrijken wordt steeds rijker terwijl de afstand met de mensen zonder noemenswaardig vermogen steeds groter wordt. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Extreme rijkdom vormt een gevaar voor de democratie en staat een duurzame toekomst in de weg. Bovendien is rijkdom zelden een persoonlijke verdienste, eerder een kwestie van geluk.
In dit vlammende betoog doet Robeyns de argumenten voor het limitarisme uit de doeken, en schetst ze hoe het er in de praktijk uit zou zien. We moeten toe naar een systeem waarin de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen en ongelijkheden ingeperkt worden. Het overtollige geld van de superrijken kan mens en samenleving veel goeds opleveren. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van, ook de superrijken zelf.

Ingrid Robeyns studeerde economie in Leuven, sociale en politieke wetenschappen in Göttingen en filosofie en economie in Cambridge. Ze was hoogleraar Praktische filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en in 2014 begon ze te werken voor de Universiteit Utrecht. Sinds 2002 brengt ze publicaties uit en schrijft ze boeken. Ze is de grondlegger van het limitarisme dat ze in dit boek uit de doeken doet.
De auteur heeft haar standpunten helder en uitvoerig verwoord en de hoofdstukken volgen elkaar logisch op. Het basispunt waarop heel het boek gebouwd is de constatatie van de grote ongelijkheid die er heerst op de hele wereldbol. En het betert er niet op, integendeel, de kwaliteit van leven van de armen en kwetsbaren gaat erop achteruit, de welvaartstaat is uitgehold en dat terwijl de rijken steeds rijker worden. Ze stelt dat dít het debat is dat gevoerd moet worden.
Ze heeft het hier vooral over het kleine percentage mensen dat extreem rijk is. Robeyns heeft jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de materie en ze heeft talloze mensen gesproken en ook verschillende super rijken. Ze doet het hele mechanisme uit de doeken, wat het is, hoe het zover is kunnen komen en het zich manifesteert en wat de gevolgen ervan zijn. Ze haalt vele argumenten aan die aangedragen worden ter rechtvaardiging en formuleert er haar bevindingen over.
Het mag duidelijk zijn dat Ingrid Robeyns een groot voorstander is van het beperken van rijkdom, limitarisme dus. Deze visie betoogt dat een wereld waarin niemand extreem rijk is, een betere en meer rechtvaardige zou zijn. Ze bekijkt de zaken vanuit een ethisch standpunt en dit in tegenstelling tot het neoliberale gedachtegoed van de voorbije decennia en het huidige economische systeem.
Limitarisme is een boek dat vlot leest en je krijgt een betere kijk op de huidige samenleving. Dat er veel ongelijkheid en onrechtvaardigheid en er nog werk aan de winkel is, staat buiten kijf maar er valt absoluut iets aan te doen, dat maakt de auteur ook duidelijk. Een heel interessant boek dat me toch heel wat nieuwe inzichten gebracht heeft. Een aanrader!

Uitgeverij: De Bezige Bij (2023) - 325 blz. (327-382 Dankwoord, Noten, Register)
Oorspronkelijke titel: The Case Against Extreme wealth
Vertaling: Aad Janssen en Alexander van Kesteren

Geen opmerkingen: