Wie is de volgende die sterft?
Rechercheur Robert Hunter krijgt een anoniem telefoontje waarin hem wordt gevraagd naar een website te gaan. Als hij inlogt, komt hij terecht in een gruwelijke show die alleen voor zíjn ogen bedoeld is. De beller wil echter niet dat hij alleen maar toekijkt. Hij wil dat Hunter meedoet, en weigeren is geen optie: 'Ik heb je hulp nodig, rechercheur. Vuur of water?'
Nog voordat Hunter en zijn partner Garcia hun onderzoek naar deze verknipte geest kunnen starten, krijgt Hunter een nieuw telefoontje. Een nieuwe website. Een nieuw slachtoffer. Maar deze keer heeft de moordenaar zijn spel geüpgraded naar een uiterst moorddadige live-realityshow, waarin iedereen die de site tegenkomt over de afloop kan meebeslissen...
****
Chris Carter werd geboren in Brazilië en groeide er op. Daarna verhuisde hij naar de Verenigde Staten om er forensische psychologie en zo bestudeerde hij het gedrag van criminelen. Hij werkte verschillende jaren als dusdanig tot hij het roer totaal omgooide en muzikant werd. Hij speelde in diverse bands als gitarist, trok uiteindelijk naar Londen en toerde zelfs de wereld rond. Tegenwoordig is hij fulltimeschrijver, zijn reeks rondom profiler Robert Hunter wordt in vele landen uitgegeven. In het Nederlands zijn nog maar zijn 5 eerste boeken vertaald, de teller staat op 13.
Door zijn forensische ervaringen heeft Carter veel plaatsen delict gezien en daarmee duisternis, pijn, verdriet en geweld, dit heeft hij dus verwerkt in zijn boeken en daardoor zijn ze zo gruwelijk, gewelddadig en expliciet. Volgens zijn eigen zeggen zit er hoe langer hoe meer van hemzelf in Robert Hunter, de slapeloosheid en voorliefde voor whisky hebben ze zeker al gemeen.
Carter heeft hier absoluut een zeer actueel thema aangehaald, je wordt inderdaad om de oren geslagen met allerhande realityshows die over echt van alles kunnen gaan. Carter heeft dit thema wel gebracht in de overtreffende trap, live én moorddadig in de letterlijke betekenis dan. Het gedrag van het publiek zoals Carter het beschrijft, geeft te denken, persoonlijk vond ik het walgelijk maar of dit nu realiteit is? We kunnen alleen maar hopen van niet. Het was echter wel heel zeker een uitmuntende truc om je aan het boek gekluisterd te houden.
Voor de plot heb ik ook alleen maar bewondering, hij zit heel erg knap in elkaar en deze geeft dan ook nog eens te denken. Het verhaal laat de samenleving niet van zijn beste kant zien, het is wel duidelijk dat sensationele gebeurtenissen voor de meeste mensen een diepere indruk nalaten dan positief nieuws. Dat bevestigen de geschreven en gesproken nieuwsberichten wel. Maar een goede plot dus met een gestage en steeds spannendere opbouw tot een climax die absoluut verrassend was.
Een voor een is een super spannend en actueel boek. De karakteropbouw mist ook hier en af en toe bekruipt je toch even het gevoel dat je het al eens gelezen hebt, maar de goede plot en de spannende opbouw zorgen zeker voor een hoog leesplezier-gehalte. Laat die volgende vertaling maar komen.
Uitgeverij: Harper Collins (2024) - 382 blz.
Oorspronkelijke titel: One by One (2013)
Vertaling: Henske Marsman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten