vrijdag 12 april 2024

De laatste sneeuw - Stina Jackson

De winter weigert zijn ijzige greep op Ödesmark, een afgelegen dorp in Lapland, los te laten. Veel huizen zijn er langzaam in verval geraakt. Maar Liv Björnlund is nooit weggegaan. Ze woont er samen met haar tienerzoon Simon en haar bejaarde vader Vidar.
Liv voelt de blikken van hun weinige buren. Iedereen lijkt zich af te vragen of het waar is dat Vidar op een klein fortuin zit. Zijn twijfelachtige zaakjes hebben hem veel vijanden opgeleverd en in Ödesmark vergeet niemand ooit iet.
Nu wil iemand terug wat rechtmatig van hem is. Niets zal hem stoppen, ongeacht wie hem in de weg staat...

***

Stina Jackson (Zweden, 1983) groeide op in het noorden van Zweden wat meteen ook de locatie is van deze thriller. Ze debuteerde in 2018 met haar boek De zilverweg en won er gelijk de Best Swedisch Crime Novel Award mee alsook de Glass Key award. De laatste sneeuw is haar tweede en ook hiervan zijn er al vele exemplaren verkocht en in verschillende landen. Een overweldigend verkoopsucces dus. Sinds 2006 woont ze met haar gezin in Denver, Colorado.
Het boek is een thriller en leest gedeeltelijk ook zo, er is een moord en een politieonderzoek en een beetje spanning zit er ook wel in maar daar hoef je het niet voor te lezen. Het verhaal is echter meer dan dat, voor een groot deel is het een psychologische roman en de streek waar het allemaal gebeurt is zeker ook onderdeel van het boek. Het hoofdpersonage is Liv en zij is vaak de ik-persoon. Haar karaktertekening is heel uitvoerig beschreven en je leert haar goed kennen, je kan niet anders dan meeleven met haar. Het is vooral de relatie met haar vader die centraal staat maar ook die tot haar zoon. Via flashbacks komen we het verloop van haar leven te weten maar er zijn ook hoofdstukken die haar verhaal chronologisch vertellen van 1998 tot 2009. Het is een mysterieus en duister verhaal toch wel, Liv ligt al sinds ze klein was in conflict met haar vader en heeft moeite met haar leven in armoede in het afgelegen dorp waar heel wat geroddeld wordt. Daardoor leest het boek ook als een roman.
In het begin had ik wel moeite om in het verhaal te komen of te blijven maar gaandeweg werd het wel boeiender. Als lezer denk je tot ver in het boek dat je weet hoe het allemaal zit maar de auteur heeft er een geweldig verrassend einde aan geschreven waarvoor niets dan lof! Daar kon ik me nu eens helemaal in vinden. Jackson schrijft ook gemakkelijk en toegankelijk en door de combi van thriller en roman is er altijd wel iets interessants te lezen.
De laatste sneeuw is een mooie roman of psychologische thriller die nogal traag op gang komt en toch nog een heel eind traag blijft maar dan uiteindelijk wel uitmondt in een schitterende finale. Een boek voor de liefhebbers. 

Uitgeverij: De Geus (2021) - 358 blz.
Oorspronkelijke titel: Ödesmark
Vertaling: Marika Otte

Geen opmerkingen: