donderdag 3 augustus 2023

Gezicht van het kwaad - Chris Carter

Op de traptreden van een kerkaltaar wordt het bloederige lichaam van een priester gevonden. Forensische rechercheurs ontdekken dat in het bovenlichaam van het slachtoffer het cijfer drie is gekerfd.
Eerst denkt profiler Robert Hunter dat het om een rituele moord gaat, maar als er meer toegetakelde lichamen worden gevonden, moet hij zijn mening bijstellen. De slachtoffers lijken te zijn geconfronteerd met hun ergste nachtmerries. Hoe kan de moordenaar zo precies weten welke dit zijn? In hun zoektocht om deze moordenaar te stoppen worden Robert Hunter en zijn sidekick Carlos Garcia zelf ook geconfronteerd met hun grootste angst...

*****

Chris Carter werd geboren in Brazilië waar hij tot in zijn tienerjaren woonde. Na zijn high school verhuisde hij naar de Verenigde Staten waar hij psychologie studeerde met een specialisatie in crimineel gedrag. Hij werkte verschillende jaren in de sector tot hij zijn pak en koffer aan de haak hing en zich op de muziek stortte, hij speelde in verschillende bands en trok zelfs naar Londen waar hij met verschillende bekende artiesten speelde en toerde. Nu is hij echter fulltimeschrijver, zijn reeks rond profiler Robert Hunter wordt in meer dan 20 landen uitgegeven. Hij is reeds aan zijn elfde boek in de reeks en in Nederlandse vertaling zijn er tot nu toe vier uitgebracht, de vijfde volgt volgend jaar.
Een rechttoe rechtaan thriller met de net nodige uitdieping zodat de personages, situaties en dialogen levensecht overkomen waardoor je volledig in het verhaal zit. Dit is blijkbaar de schrijfstijl van Carter en dat is helemaal top. Net zoals in de eerste uit de Robert Hunter-serie voert de schrijver ook nu een seriemoordenaar ten tonele en het is er weer eentje om U tegen te zeggen. Niet uit bewondering maar omdat de gruwelijkheid er vanaf spat en de rechercheurs en politieagenten ter plaatse hun braakneigingen niet onder controle kunnen houden.
Carter heeft een heel erg goede plot geconstrueerd en de zoektocht naar de moordenaar is zeer goed in elkaar gepuzzeld, stap voor stap wordt er een stukje gelegd en dit is geweldig om te volgen. En hij weet er op tijd en stond verrassende wendingen in te brengen. Robert Hunter en Carlos Garcia zijn het duo dat we reeds kennen van het eerste boek De Crucifix Killer dat later uitgegeven is onder de titel Handtekening van het kwaad. Carter introduceert ook nog enkele personages en deze zijn zeker ook intrigerend en knap bedacht. Goede plot dus en verrassend en daar bovenop is het ook nog een spannend verhaal, werken tegen de klok is uiteraard een beproefd middel.
Ik heb wel één kleine opmerking maar deze zou aan de vertaling kunnen liggen, dat kan ik niet beoordelen. De rechercheurs vinden af en toe een puzzelstukje net aan het einde van een hoofdstuk en dan wordt er toch wel net een keer teveel, of meerdere keren teveel in feite deze uitdrukkingen gebruikt: "Dat meen je niet" of "Dit kan niet waar zijn". Maar zoals gezegd is het een piepkleine opmerking.
Gezicht van het kwaad is een spannende en verrassende thriller met een uitmuntende plot en goed geschreven, het leesplezier lag hoog. Een top-thriller.
Eerder: De Crucifix Killer (Handtekening van het kwaad)

Uitgeverij: Harper Collins (2021) - 380 blz.
Oorspronkelijke titel: The Executioner (2010)
Vertaling: Henske Marsman

Geen opmerkingen: