dinsdag 20 december 2022

Alles is krom - Leen van den Berg

Een hartverwarmend en tragikomisch verhaal over alles wat fout kan gaan in het leven
Bankbediende Samuel ondervindt zowel in zijn privé- als professionele leven dat alles krom loopt in deze wereld waar velen een dubbele agenda lijken te hebben en de anderen gebruiken om er zelf beter van te worden. Hij begrijpt er niets van, want voor hem is alles eenvoudig rechtlijnig. Met een ontwapenende logica probeert hij wat krom is recht te trekken. Maar is de wereld klaar voor deze moderne Robin Hood?

****

Leen van den Berg groeide op in de Brusselse rand en studeerde geschiedenis in Leuven en nadien psychoanalytica in Brussel. Ze is docente Creatief schrijven en geeft schrijfateliers in Vlaanderen en het buitenland. Ze schreef scenario’s voor film en televisie en sinds 1995 jeugd- en prentenboeken. In 2005 bracht ze de biografie Soeur Sourire uit en in 2015 volgde haar eerste historische roman Zoon in Congo dat ze in 2022 een grondige herbewerking gegeven heeft en verscheen als Vuurvader. Alles is krom kwam in 2020 uit. Haar boeken worden inmiddels vertaald in verschillende talen en ze ontving enkele prijzen en nominaties.
Alles is krom is een tragikomisch verhaal dat zich twee jaar na de coronacrisis afspeelt. Het kwam echter reeds in 2020 uit bij de start van deze crisis wat toch een gewaagde keuze was. Maar het is nu wel zo dat deze crisis in feite maar een kleine rol toebedeeld krijgt in het boek en terecht niet op de achterflap vermeld wordt.
De plot is op een speciale manier opgebouwd, enerzijds zijn er de hoofdstukken getiteld 'dag nul' en anderzijds de hoofdstukken die lopen van 'dag nul min 1074 dagen' tot 'dag nul plus 313 dagen'. Dit is toch wel heel erg origineel gevonden. Wat die dag nul precies betekent, kom je pas heel erg laat te weten en door deze opbouw wordt het zelfs spannend. Je weet dat er iets te gebeuren staat maar het is totaal niet duidelijk in welke richting je zelfs maar moet denken. Het was zeer verrassend maar bleek volledig te passen in dit verhaal, het versterkte de tragikomische component.
Het verhaal wordt ondanks deze constructie toch redelijk chronologisch verteld met de nodige terugblikken naar een verder verleden om het hoofdpersonage te leren kennen. Samuel is een aandoenlijk personage, hij houdt van structuur maar zijn strakke manier van denken en omgaan met mensen maakt het hem heel erg moeilijk om te functioneren in de samenleving. Hij woont alleen met zijn moeder omdat zijn vader hen heeft verlaten toen hij nog heel jong was. En hun financiële en sociale situatie gleed met de jaren af, Samuel werd verantwoordelijk zowel voor zichzelf als zijn moeder. En in deze setting slaagt hij er dan toch in om een relatie op te bouwen met Saskia, het meisje dat hij in het begin van het boek leert kennen.
Alles is krom is een heel erg mooi boek geworden. Leen van den Berg heeft dit personage op een integere wijze vorm gegeven en hij doet heel erg authentiek aan, je kan niet anders dan hem in je hart sluiten. En de auteur heeft dit op een humoristische wijze gedaan zonder afbreuk te doen aan het personage en de tragische situatie waarin hij verzeilt raakt. Het is een heel erg knap boek, heel erg goed opgebouwd en geschreven, zeer zeker een aanrader.

Uitgeverij: Manteau (2020) - 210 blz.

Geen opmerkingen: