zaterdag 24 december 2022

Die zomer - Sharon Bolton

Een oneindige, gouden zomer. Zes tieners zien een prachtige toekomst tegemoet. Tot een roekeloos spel zodanig uit de hand loopt dat een vrouw en twee kinderen verongelukken.
De achttienjarige Megan neemt alle schuld op zich, zodat haar vrienden hun dromen kunnen waarmaken. De afspraak is dat zij ieder van hen na haar vrijlating om een gunst mag vragen.
Maar liefst twintig jaar later staat Megan pas weer buiten. En haar spel kan beginnen...

***

Sinds in 2008 het eerste boek van Sharon Bolton verscheen, volgden er nog verschillenden, ze is zelfs fulltime schrijfster. Ze sleepte met haar boeken verschillende prijzen en nominaties in de wacht en het staat buiten kijf dat dit verdiend is. Ze heeft verschillende boeken in de Lacey Flint-serie geschreven maar ook standalones zoals dit boek.
Bolton is een meester in het bedenken van plots, meestal zijn ze heel erg origineel en zo ook in dit boek. We hebben hier twee verhaallijnen, deel 1 doet het verhaal van de gebeurtenis die het leven van het achttienjarige groepje vrienden grondig verandert en deel 2 is dan 20 jaar later wanneer Megan de gevangenis verlaat.
Interessante plot, hij draait rond het thema schuld en boete en de bijhorende gevoelens en hoe deze een heel leven doorwerken en meespelen. Dingen om over na te denken. Bolton heeft er een spannend verhaal rond gebouwd, toch zeker in het tweede deel van het boek. Het was een verrassend concept, de 'gunst' die Megan mag vragen aan ieder na haar vrijlating. Het verloop van het verhaal was trouwens ook verrassend, de vrienden die hun carrière hebben kunnen uitbouwen, weten niet wat hun overkomt eenmaal Megan vrij is. De schrijfster heeft er een kat en muis spelletje van gemaakt en dat kan niet anders dan spannend zijn. De vrienden en dus ook de lezer worden voortdurend op het verkeerde been gezet en het boek eindigt dan in een knallende finale.
Beide delen heeft Bolton goed opgebouwd zodat je er volledig in zit en je bijna de schuld voelt drukken op jezelf. En toch blijft het verhaal enigszins op de oppervlakte borrelen, de personages krijgen geen goede uitwerking en her en der klinkt het wat ongeloofwaardig. Bij het einde gekomen bleef er toch ook een ietwat ontevreden gevoel hangen doordat de beweegredenen van de latere gebeurtenissen niet voldoende uitgelegd werden, een betere uitdieping van de karakters had hier kunnen helpen.
Toch is Die zomer een goede thriller, de spanning die onomwonden afstevent naar de eindstreep primeert en daar is niets mis mee. En daarbij stimuleert het onderwerp je toch ook om er eens over na te denken.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2021) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: The Pact
Vertaling: Anda Witsenburg

Geen opmerkingen: