donderdag 30 september 2021

Afdaling - Bernard Minier

Een nachtelijke noodkreet, een vallei afgesneden van de wereld en een reeks verschrikkelijke moorden
Hoofdinspecteur Martin Servaz, gevierd rechercheur, is geschorst vanwege zijn optreden in een groot onderzoek het jaar ervoor. Als hij midden in de nacht een telefoontje krijgt van zijn verloren gewaande geliefde, die zegt dat ze ontsnapt is aan haar ontvoerder, vertrekt hij halsoverkop om haar te vinden. Zijn zoektocht leidt hem naar een mysterieus bos in een vallei in de Pyreneeën. Als de vallei door een explosie wordt afgesloten van de buitenwereld en drie mannen worden gevonden die op gruwelijke wijze zijn vermoord, kan Servaz het niet laten zich te bemoeien met het onderzoek. Zeker niet als de dorpsbewoners het heft in eigen handen willen nemen...

***

Bernard Minier is met dit boek reeds aan zijn zesde Servaz toe. De schwung zit er nog steeds in en dat kunnen we alleen maar toejuichen.
De auteur verwacht, zoals steeds trouwens, van zijn lezers een sterke maag. De moorden die gepleegd worden zijn bijna te gruwelijk voor woorden. Gelukkig komen deze niet te uitgebreid aan bod en zijn het het onderzoek en alle andere interactie die de hoofdtoon voeren. De setting is van het soort dat je in een horror verwacht, moorden, een vallei die van de wereld afgesneden wordt en de moordenaar die in hun midden vertoeft, het kan niet anders dan dat het spannend wordt.
Servaz raakt als bij toeval verzeild in deze vallei maar aangezien hij officieel op non-actief staat in afwachting van een uitspraak in een tuchtprocedure is het voor hem niet gemakkelijk om inzicht en inspraak te krijgen in het onderzoek. Hij is gelukkig wel zo eigenwijs dat hij zich er niet aan stoort en toch zijn steentje bijdraagt, een grote steen in feite. Maar zowel Servaz als hoofdinspecteur Irène Ziegler, een bekende van in de eerdere boeken krijgen tegenkanting uit onverwachte hoek, de bevolking van de vallei roert zich namelijk. Ze zijn niet tevreden met het uitblijven van onmiddellijke resultaten en organiseren zich. 
De psychologische uitwerking van de personages is in dit boek minder aan de orde, de focus ligt voornamelijk op de gebeurtenissen, de moorden en het onderzoek. De complexiteit in deze dorpsgemeenschap en ook van de verschillende moorden zorgen hier toch voor een spannend verhaal. En de persoonlijke zoektocht van Servaz naar zijn dood gewaande geliefde zorgt voor een extra dimensie.
Wat ik zelf als storend ervoer, is dat er zeer regelmatig werd verwezen naar vorige boeken met zelfs in de voetnoten naar welk boek. Ook al is het een boek uit een serie, je wil niet het gevoel krijgen dat je iets mist tijdens het lezen. Ik had nu wel alle boeken gelezen maar doorheen de tijd vergeet een mens al eens hoe alles ook alweer juist in elkaar zat. Maar ook als je ze nog niet gelezen hebt, wil je tijdens het lezen volledig mee zijn in het verhaal en niet achterop hinken wat betreft de inhoud, dat je de karakteriële evolutie niet meehebt weet je als je midden in een serie begint.
Afdaling is een meer dan goede thriller van de hand van een toch wel topschrijver. Het verhaal zit knap in elkaar en is spannend. Toch was het een mindere dan de overige boeken, de plotwendingen waren niet altijd even onverwachts en het geheel oogde niet zo samenhangend als je van een topthriller zou verwachten, er werd ook niet genoeg toegewerkt naar de uiteindelijke ontknoping die dus niet de ruimte kreeg die ze verdiende en er maar afgehaspeld bij hing.

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2021) - 461 blz.
Oorspronkelijke titel: La Vallée
Vertaling: Aniek Njiokiktjien & Félice Portier

Geen opmerkingen: