De meest spraakmakende moordzaken op een onverantwoorde manier verteld
Is een uil in staat om iemand te vermoorden? Hoe moeilijk is het om een gifmoord op te sporen? Wat als je als wetsdokter een lichaam in stukken voor je krijgt? En hoe plan je de perfecte moord?
Het zijn maar enkele vragen waar wij, Silke en Laura van de podcast 'de volksjury', op een geheel eigenzinnige manier een antwoord op proberen te bieden. Als echte armchair detectives gingen we te rade bij onder meer wetsdokter Werner Jacobs, advocaat Jef Vermassen, procureur Ine Van Wymersch, journalist Peter R. de Vries en criminologe Shaireen aftab. Het resultaat is een bloemlezing van de meest intrigerende moordzaken en verdwijningen van de afgelopen decennia. Denk aan grote zaken zoals Amanda Knox of András Pándy, maar ook meer obscure zaken zoals de moord op Renate Jonkers of pastoor Herman Meert komen aan bod.
***
De volksjury is een populaire podcast gehost door Laura en Silke. Eind 2017 lanceerden ze met een klein hartje de eerste aflevering en ondertussen zitten ze reeds aan de 72e en hebben ze zelfs enkele specials in meerdere afleveringen gebracht. Ze hebben een levendige true crime-community en elke aflevering wordt meer dan 30.000 keer beluisterd. Succesvol kan je dus gerust zeggen, ze zijn ook steevast te vinden in de toplijsten van podcasts en regelmatig verschijnen er in kranten en magazines wel interviews met hen.
En nu is er dus het boek. Ze behandelen hierin 25 moordzaken, een selectie uit hun podcast-reeks. Het verloop van elk hoofdstuk en moordzaak is zoals ze die in de podcast hebben gebracht, een geschreven herhaling dus. Ze hebben er toch iets meer van willen maken en dit doen ze door elke zaak te starten met een vraag die ze doorheen het hoofdstuk proberen te beantwoorden door gesprekken die ze hadden met mensen die gespecialiseerd zijn in het onderwerp of ermee te maken hebben. Dit hebben ze netjes op juiste punten doorheen het verhaal gebracht in een andere lay-out. Goed gevonden. Het is echter wel zo summier allemaal dat je er in feite niet veel van opsteekt.
Ikzelf ben een grote fan van deze podcast-reeks, doorheen de afleveringen leer je de twee jongedames kennen en leef je zelfs mee met hen aangezien er al eens wat persoonlijke belevingen insluipen. Ze brengen de podcasts ook met een humoristische toets, ze hebben er zelf zoveel plezier in dat dit afstraalt op de luisteraar en je niet anders kan dan regelmatig meelachen. Ze worden als het ware vriendinnen van je. Nu moet ik zeggen dat dit niet doorstraalt in het boek, ze hebben wel geprobeerd er humoristische uitspraken in te verwerken maar dit werkt hier niet zoals dit het wel doet in de podcast.
Het zijn 25 hoofdstukken die ieder op zich staan, er zit geen rode draad doorheen en in een boek is dit toch wel spijtig, dat hoort een geheel te zijn, bij een podcast speelt dit absoluut geen rol, die verschijnen immers met enkele weken tussen.
Het boek De volksjury is geen meerwaarde naast de podcast maar ik heb het wel graag gelezen, het leest vlotjes en er zaten dan toch wat extraatjes in elk hoofdstuk.
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts (2021) - 227 blz.