zaterdag 24 juli 2021

Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

****

Delia Owens werd in 1949 geboren in Georgia, Verenigde Staten, ze studeerde biologie, zoölogie en diergedrag en was tientallen jaren actief als wildlife biologe in Zambia en Botswana. Over deze ervaringen schreef ze al enkele internationale bestsellers en publiceerde ze onder andere in Nature en The African Journal of Ecology. Daar waar de rivierkreeften zingen is haar eerste roman.
Owens is net als het hoofdpersonage in dit boek een einzelgänger, zij leeft ook alleen maar wel in de bergen, Kya daarentegen in een moerasgebied aan de zee. De natuur speelt een grote rol in het boek, Owens weet de moerasgebieden zeer goed en levendig te beschrijven, in gedachten kun je de geluiden erbij denken en je de broeierige warmte voorstellen. Uit het boek blijkt een grote kennis van deze gebieden.
En dan is er natuurlijk het verhaal zelf. Er zijn twee verhaallijnen, een eerste die het leven van Kya vertelt vanaf het prille begin en een tweede die start vanaf de vondst van het lichaam van Chase Andrews, een populaire jongeman uit het dorp Barkley Cove. Beide lijnen worden chronologisch verteld en elk hoofdstuk krijgt netjes een titel mee en het jaartal waarin je je bevindt. Een gemakkelijk te volgen verhaal dus.
Je hoeft je zeker niet te vervelen tijdens het lezen van dit boek. Zoals gezegd zijn er de levendige beschrijven van het moerasgebied maar ook het verhaal van Kya is gevarieerd en interessant om te lezen. Psychologisch gezien zit het knap in elkaar, je leeft helemaal mee met het karakter van Kya en haar ervaringen laten je niet onberoerd. Het speelt zich af in de jaren vijftig en zestig in het diepe zuiden van Amerika en er leven volop vooroordelen en de verschillen en ongelijkheden tussen blanken en zwarten, maar ook deze tussen moerastuig en de gegoede dorpsbewoners, leefden stevig onder de bevolking. Dat was weer een reminder.
Naar het einde toe begint het verhaal echter te verzwakken, er zijn wel nog interessante evoluties in de rechtszaak. Het verhaal versnelt en enkele zaken klinken voorspelbaar en zelfs ongeloofwaardig. Het einde doet afbreuk aan het hele verhaal en dat is toch wel spijtig in dit verder toch boeiende verhaal.
Daar waar de rivierkreeften zingen is een mooi verhaal en zeker het lezen waard.

Uitgeverij: The House of Books (2020) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: Where the Crawdads Sing
Vertaling: Mariëtte van Gelder
Eerdere uitgave: Het moerasmeisje (2018)

Geen opmerkingen: