zaterdag 3 juli 2021

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween - Franco Faggiani

Shizo groeit aan het eind van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm. Maar tijdens die wedstrijd bezwijkt Shizo en hij kan de marathon niet uitlopen.
Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en durft na deze schande niet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?

****

Franco Faggiani schreef als journalist onder andere over sport en hij publiceerde sportboeken. Deze roman heeft een curieus sportincident als onderwerp, een marathonloper die tijdens de wedstrijd op de Olympische Spelen zelf, verdwijnt en niet een paar jaar maar bijna een leven lang. Ik was onmiddellijk getriggerd door dit gegeven om dit boek te lezen, hardlopen is immers een hobby van mij. Shizo Kanakuri bestond echt en de gebeurtenissen zoals verteld in dit boek zijn waargebeurde feiten waarrond Faggiani dan een fictief verhaal geweven heeft.
Zoals de auteur schrijft in zijn dankwoord heeft hij voor dit boek uitgebreid onderzoek moeten doen. Er is ten eerste een grote tijdspanne die overbrugd wordt en je wil het dan uiteraard toch wel wat correct weergeven kan ik me zo voorstellen. En daarnaast speelt het verhaal zich af in twee verschillende landen met heel verschillende tradities.
In de ik-vorm krijgen we het leven van Kanakuri te lezen van het prille begin, de gebeurtenissen rond de marathonwedstrijd en zijn leven in de bergen. Hij vertelt zijn levensverhaal alsof hij er naar kijkt maar ook hoe hij het beleeft doorheen de verschillende gebeurtenissen. Hoe Kanakuri zich houdt tot anderen is intrigerend en ook zijn relatie tot de natuur is boeiend en interessant.
De auteur heeft dit allemaal zeer knap gebracht, het is een integere roman die je zelf ook doet nadenken over je eigen relaties en houdingen. Het boekje is niet zo dik en toch wordt er zoveel in verteld. Het boekje brengt je op een bepaalde manier tot rust, op een mediterende manier bijna, je voelt je zowaar zelfs wat wijzer na het lezen. Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween is een klein meesterwerkje en een aanrader.

Uitgeverij: Signatuur (2020) - 226 blz.
Oorspronkelijke titel: Il guardiano della collina dei ciliegi
Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte

Geen opmerkingen: