zaterdag 26 juni 2021

Nooit meer naar de dokter - Dr. Servaas Bingé

Hoe u zelf kan zorgen dat u gezond bent en blijft
Waarom gaan we naar de dokter? Huisarts Servaas Bingé, ook de dokter van wielerploeg Lotto-Soudal, gaat op zoek naar de redenen waarom mensen hem consulteren. Vaak is een doktersbezoek onnodig. Want mensen kunnen voor een groot deel hun gezondheid zélf bepalen. Door preventie, dus door anders te leven, te bewegen, te eten. Of door een beroep te doen op andere mensen of hulpmiddelen in de eerste lijn: een verpleegkundige, een diëtist, een gezondheidscoach maar ook apps, chatbots en digitale technologie.
Dokter Bingé reikt in dit boek alle nodige tools aan om je gezondheid zelf in eigen handen te nemen. Het doel is het ontwikkelen van een gezonde attitude of 'healthitude'.
Naar de dokter hoef je alleen nog wanneer het echt nodig is. Dat betekent een herwaardering van het beroep. Met de patiënt als winnaar. En een betere gezondheidszorg voor iedereen als eindresultaat.

Dr. Servaas Bingé heeft ondertussen 4 boeken en 1 kookboek op zijn conto staan, Nooit meer naar de dokter is zijn eerste, de basis zeg maar die hij gelegd heeft voor de volgende boeken. Het is een uitgebreide visie op het dokter en patiënt-zijn en hun relatie.
Servaas Bingé start zijn boek met uit te leggen wat het genoom is, hierop stoelt hij zijn hele boek. In dit boek weet hij het zelf nog niet, maar ondertussen is hij een eigen bedrijf, emma.health, aan het uitwerken waarin DNA-analyse centraal staat. Via je eigen genen leer je jezelf écht kennen en kom je te weten wat jouw lichaam echt nodig heeft om zo gezond mogelijk door het leven te gaan. Het genoom dus als de basis.
Dan legt hij in vijf hoofdstukken de belangrijkste componenten uit in de weg naar een gezond leven, naar een healthitude. In begrijpelijke bewoordingen legt hij wetenschappelijke bevindingen uit met behulp van eigen en praktijk ervaringen. Eerst en vooral legt hij de verschillende systemen in ons lichaam uit en hoe deze op een perfecte wijze op elkaar inspelen en samenwerken. Een tweede hoofdstuk gaat over het geestelijke aspect en het derde over voeding. In zijn volgende boeken gaat hij op deze laatste nog dieper in, het mag ondertussen duidelijk zijn dat voeding een zeer belangrijke factor is in een gezond en gelukkig leven. Hij wijdt ook nog een hoofdstuk aan bewegen en een vijfde aan externe factoren waar we als individu weinig invloed op hebben.
Er schuilt een enorme kracht in het menselijk lichaam en de geest om zorg te kunnen dragen voor zichzelf. Genezen ligt voor het grootste deel in handen van jezelf, maar meer nog zou het moeten gaan over gezondheid, preventie dus. Gezonde voeding, een gezonde geest en bewegen zijn drie tools die we al zeker zelf in handen hebben alhoewel de maatschappij het je niet gemakkelijk maakt om de juiste keuzes te maken. Onze genetische achtergrond is zeker ook niet onberispelijk, we starten dit leven allemaal met een zekere genetische belasting, maar over het algemeen is onze vertrekbasis in dit leven gezond te noemen. Maar ook in verband met de externe factoren zijn er toch nog gezondere keuzes te maken.
Nooit meer naar de dokter is een zeer goed basisboek dat je duidelijke inzichten verschaft in de weg naar een gezond leven, 'gezondheid in eigen hand'. Je begint je af te vragen waarom we op school hierin niet onderricht worden? Adviezen krijgen is één ding, maar uitleg krijgen waarom deze adviezen nuttig zijn, zorgt pas écht voor begrip en verandering. Het mag duidelijk zijn dat onze samenleving toe is aan economische, ecologische en maatschappelijke veranderingen. Een zijdelingse noot van mijnentwege, maar volgens mij hangt zelfs het overleven van de mensheid hiervan af, of toch op zijn minst een mooi, gezond en gelukkig persoonlijk leven.
Nog even meegeven dat er enkele podcasts zijn die in gesprek gingen met Dr. Servaas Bingé. Zo is er de website en podcast Loop uit de rat race van Jade en Lobke. Zij hadden ondertussen al drie gesprekken met Servaas Bingé, aflevering 19 over intermittent fasting, afl. 35 over het immuunsysteem naar aanleiding van zijn boek Immuun en afl. 51 waarin de Emma Health DNA-analyse van Lobke en Jade worden besproken naar aanleiding van hun marathonprestatie, een aanrader om hier ook eens naar te luisteren.
Eerder: De lijst, 16:8 Intermittent fasting, Immuun (Kijk ook onder het label non-fictie voor meer boeken rondom voeding en gezondheid)

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts (2017) - 357 blz.

maandag 21 juni 2021

Perfecte prooi - Helen Fields

Tijdens een popfestival valt een medewerker van een liefdadigheidsinstelling midden in het publiek dood neer. Zijn buik is met één haal opengesneden. Niemand heeft de moordenaar gezien. Een week later wordt in een vuilcontainer het lichaam van een basisschoollerares aangetroffen. Ze is gewurgd met haar eigen sjaal.
Inspecteurs Ava Turner en Luc Callanach hebben geen aanknopingspunten en kunnen geen motief vaststellen. Ze tasten in het duister, totdat blijkt dat de slachtoffers op diverse gebouwen in de stad met graffiti worden beschreven.
Dan ontdekken ze dat de boodschappen geschreven zijn voordat de moorden plaatsvonden en  begrijpen ze dat de moordenaar zijn volgende slachtoffer zo aankondigt. Hoe onschuldiger de prooi, hoe beter...

*****

Perfecte prooi is de tweede in de Luc Callanach en Ava Turner-serie van Helen Fields en nu ben ik helemaal fan. Waar in het eerste boek de nadruk lag op Luc Callanach die toen zijn entree maakte in het korps van Edinburgh, hoofdstad van Schotland, ligt nu de focus op Ava Turner. Zij krijgt nu ook een prominente rol in de moordonderzoeken maar we komen ook meer te weten over haar persoonlijke leven.
Fields heeft hier een zeer interessante, spannende en originele plot in elkaar getimmerd. Ook in dit tweede boek is de wijze waarop de moorden gepleegd worden gruwelijk te noemen, horror zelfs. Maar ondanks dat de vertelling heel erg filmisch is, domineren de gruwelijkheden het verhaal niet, ze drijven wel de spanning op. Deze spanningsopbouw heeft ze schitterend gedaan door van verschillende insteken gebruik te maken.
Een eerste punt is dat er ongerijmdheden lijken te zijn in de manier van moorden, ze matchen niet, het team staat voor een raadsel. En dan verschijnt er nog een ander team van de National Cyber Crime Unit onder leiding van hoofdinspecteur Joseph Edgar die achter een recente cyberdiefstal aangaat en een plaats krijgt naast dat van Callanach en Turner, én ze pikken een rechercheur in van hen. De twee onderzoeken komen in elkaars vaarwater en als toppunt blijkt deze Edgar ook nog een goede relatie te hebben met Ava. Al deze punten zorgen voor het gestage oplopen van de spanning. En dan ontdekken ze ook nog eens dat er nog moorden worden aangekondigd, op een vreemde manier. Dat de politie geen goede verstandhouding heeft met journalisten en de media of meestal toch niet, is bijna een vaststaand feit. In deze zaak echter krijgt Callanach hulp uit deze onverwachte hoek ook al had hij er in eerste instantie een grote weerstand tegen.
De plot zit zeer origineel in elkaar en kent onnoemelijk veel verrassende wendingen. Er zijn de verschillende en gruwelijke moorden en personages die opduiken doorheen het verhaal en allemaal één of ander effect hebben in het moordonderzoek en die zodoende de spanning ook nog eens opdrijven. Ook de persoonlijke besognes en gebeurtenissen van en tussen de teamleden zorgen hierbij ook nog voor een extra dimensie. Het wordt nergens te, alles is netjes geproportioneerd en heeft zijn functie.
Deze sublieme opbouw en de interessante personages zorgen er dus voor dat de spanning crescendo gaat naarmate je verder komt in het boek om dan uiteindelijk te knallen aan het einde. Je kan niet anders dan gekluisterd zitten aan de bladzijden en proberen de nagelbijtende spanning te doorstaan. De filmische schrijfstijl maakt het helemaal af.
Niets anders dan lof voor dit boek, het is er eentje met een enorm hoog leespleziergehalte. Een originele en spannende thriller van formaat. Klasse!

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2020) - 474 blz.
Oorspronkelijke titel: Perfect Prey
Vertaling: Ernst de Boer en Ankie Klootwijk

zondag 20 juni 2021

De jongen die met wolken speelde - Franco Faggiani

Rome, 1944. Archeoloog Filippo Cavalcanti heeft van de overheid de opdracht gekregen om een aantal kunstwerken naar Duitsland te verschepen. Cavalcanti gruwt bij het idee dat hij deze kostbare schilderijen en beeldhouwwerken aan de nazi's moet geven. Als de oude professor een jongen uit Ischia, genaamd Quintino, ontmoet, besluiten de twee in een opwelling de kunstwerken naar Rome te smokkelen. Het is de start van een spannend avontuur, dat het tweetal langs de bergen van de Apennijnen van het noorden naar het zuiden van Italië brengt.
In een poging de missie koste wat het kost te voltooien, verstoppen de twee mannen zich in het bos en zoeken ze onderdak in afgelegen kloosters. Ze komen mensen tegen die worstelen met oorlog, armoede en ontbering, in een van de donkerste tijden in de geschiedenis van Italië. De jongen die met wolken speelde is een avontuurlijke roman, waarin Faggiani de kracht van vriendschap toont.

***

Franco Faggiani woont in Milaan en was altijd journalist, hij schreef over economie, het milieu, sport en ook over eten en wijn. Hij is auteur van sportboeken, biografieën en essays en nu dus ook romans. In 2018 verscheen zijn eerste La manutenzione dei sensi, Tussen twee werelden in Nederlandse vertaling. Ondertussen ligt zijn vierde roman in de winkelrekken en een vijfde is in de maak. Hij houdt van lange, eenzame wandelingen door de bergen en dit komt zeker tot uiting in dit derde boek van hem.
Een roman, niet dat ik dat vaak lees maar dit boekje charmeerde me zeker. Twee personages waarvan de professor het verhaal vertelt in de ik-vorm. Het verhaal start in de tweede helft van 1944 en de oorlog is nog volop bezig. Een Italiaanse schrijver en dus het Italiaanse verhaal, Duitsers en Italiaanse fascisten voeren het bewind en de bevolking lijdt daaronder, zoals in de rest van Europa trouwens. In deze setting ontmoeten de professor en de jongen uit Ischia elkaar en gaan samen op roadtrip naar Rome, hun doel is een camion met kunst in veiligheid brengen. De reis op zich is niet zo belangrijk in het verhaal alhoewel de auteur de streek en de reis levendig beschrijft en het niet lang duurt eer je er een kaart op naslaat en je zin hebt om reisplannen te maken.
Het boek gaat voornamelijk over de ontwikkeling van de vriendschap tussen twee mannen met toch een serieus leeftijdsverschil, de ene een gerenommeerd professor en archeoloog en de andere een gevangene in een strafkamp maar met een zeer goede technische kennis en vaardigheden. Ze ontmoeten vele verschillende mensen en weten zich aardig uit de slag te trekken. Of heel dit verhaal geloofwaardig is? Dat misschien niet. Boeiend? Dat dan weer wel. Het moet wel gezegd dat alle ontmoetingen kort zijn en oppervlakkig verteld, diepgang moet je dus niet verwachten. Je moet ze ook zien in de context van de oorlog en op die manier geven ze wel een goed beeld van wat er in deze tijden speelde in Italië, je historische kennis wordt zodoende opgekrikt in de zin van dat je een beter beeld krijgt hoe het leven in die tijden verliep in die contreien.
De jongen die met wolken speelde is een leuk boekje om tussendoor te lezen. Het verhaal mist een opbouwende plot, het zijn meer losse stukjes waardoor er geen spanningsgevoel is en de personages blijven tweedimensionaal. Het is geen diepgaand boek maar meestal leest het wel vlot, vooral de ontwikkeling van een merkwaardige vriendschap is boeiend weergegeven.

Uitgeverij: Signatuur (2021) - 281 blz.
Oorspronkelijke titel: Non esistono posti lontani
Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte

maandag 14 juni 2021

Verdwenen - Tina Frennstedt

Zestien jaar geleden verdween de negentienjarige Annika Johansson op een idyllische zomeravond in Zuid-Zweden. De zaak werd nooit opgelost en de vrouw is nog steeds vermist. Nu wordt Malmö geteisterd door een moordenaar die vrouwen in hun eigen huis aanvalt. Er zijn alarmerende overeenkomsten met de misdaden van de Deense moordenaar die jaren eerder vrouwen in Kopenhagen verkrachtte en vermoordde en nooit werd opgepakt.
De ambitieuze Tess Hjalmarsson, hoofd van het Zweedse coldcaseteam, wordt op de zaak gezet, samen met haar licht ontvlambare assistente Marie Erling. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot vingerafdrukken van de Malmö-misdaden terugkomen in het dossier van de verdwenen Annika. Was Annika het eerste slachtoffer of verbergt ze de waarheid over haar verdwijning? En wat is de link met de Deense moordenaar?

****

Tina Frennstedt is Zweedse en een alom geprezen misdaadjournaliste. Deze ervaring kan ze hier zeker gebruiken, het journalistenwereldje is in dit boek trouwens ook nadrukkelijk aanwezig. Voor deze nieuwe cold case-serie laat ze zich inspireren door ware gebeurtenissen, de verdwijning van een jonge vrouw in Mariestad in 1992 in dit geval en dit geeft een extra interessante dimensie aan het verhaal.
Verdwenen is een verrassend goed debuut, Frennstedt weet de lezer vlot in het verhaal te trekken door een goed opgebouwde plot met goede wendingen. Er spelen verschillende verhaallijnen en zodoende zijn er wel wat personages maar ze bewaart het overzicht en het verhaal verloopt netjes. Er zijn al meerdere series geschreven rond cold cases en het is altijd boeiend om te lezen hoe dit onderzoeksproces verloopt. Dit spreekt ook tot de verbeelding en als het dan nog gecombineerd wordt met een actuele zaak of zelfs meerdere zoals hier is dit nog boeiender.
De auteur laat meerdere personages aan het woord en deze wisselende perspectieven maken het boek interessant. Ze maakt ook een goede start met het neerzetten van het hoofdpersonage Tess, en zoals zo vaak in thrillers heeft ze de nodige persoonlijke beslommeringen en kost het haar moeite om deze te combineren met haar job, het maakt het verhaal levensecht en menselijk. Er zijn geen grote relationele problemen in het team maar van een leien dakje loopt dit ook niet altijd. 
Met Verdwenen is er een goede nieuwe serie in de maak ook al is de opzet niet altijd even origineel, onvoorspelbaar of spannend. Door de vele verhaallijnen en personages is het een zeer goede thriller geworden met vooral een goed geconstrueerde plot. Het leesplezier lag toch wel hoog bij dit boek.

Uitgeverij: HarperCollins (2019) - 396 blz.
Oorspronkelijke titel: Cold Case: Försvunnen
Vertaling: Neeltje Wiersma

maandag 7 juni 2021

Wie niet horen wil - Nicci French

Tess deelt met haar ex Jason de zorg voor hun dochtertje Poppy. Ze moet nog wennen aan de nieuwe situatie, maar is blij met de hulp die ze van haar vrienden krijgt. Jason is inmiddels getrouwd, maar daar probeert ze zich overheen te zetten. Zelf is ze ook weer aan het daten en ze is best gelukkig, houdt ze zich voor.
Totdat haar dochtertje Poppy vreemde taal begint uit te slaan en een tekening maakt met zwart wascokrijt - een tekening waarop een figuur te zien is die van een toren valt. Tess raakt ervan overtuigd dat Poppy getuige is geweest van een misdrijf. Ze stapt naar de politie, maar daar wordt ze niet geloofd. dan besluit ze zelf op onderzoek uit te gaan...

**

Nicci French is het pseudoniem van het echtpaar Sean French en Nicci Gerrard. Samen publiceerden ze in 1997 hun eerste psychologische thriller en sindsdien heeft hun pen niet meer stilgestaan. In 2011 startten ze de acht-delige thrillerserie rond Frieda Klein, nu zijn ze terug het pad ingeslagen van hun boeken vóór deze serie, de psychologische of literaire thriller.
Meestal slaagt French erin om een onderhuidse spanning op te bouwen die dan eindigt in een verrassende en geslaagde climax. In dit boek werd dit niet bewaarheid, het verhaal kwam traag op gang, was nogal uitgesponnen en er waren vele herhalingen telkens over dezelfde situaties en gevoelens. En dan was daar het einde, op zich was dit wel goed maar toch bleef ik met een kater zitten. Het was vergezocht en ongeloofwaardig en zodoende deed het het weinige krediet dat het verhaal had opgebouwd, teniet.
Wie niet horen wil is een boek dat vlotjes leest in een echte Nicci French-stijl. Misschien waren de verwachtingen wat te hoog gespannen maar het was een tegenvaller waarvan het einde zelfs voor een zekere irritatie zorgde. Je kunt je er echter wel een paar uurtjes mee vermaken.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2021) - 432 blz.
Oorspronkelijke titel: The Unheard
Vertaling: Eefje Bosch, Mechteld Jansen  en Elise Kuip