maandag 8 april 2019

De dag van de doden - Nicci French

De dag des oordeels is aangebroken voor Frieda Klein en Dean Reeve
De bladeren vallen van de bomen en in Londen waart een seriemoordenaar rond. In een winkelstraat in het noorden van de stad crasht een auto, de man achter het stuur blijkt al een week eerder te zijn vermoord. Op Hampstead Heath brandt een vuur, in de vlammen ligt het volgende slachtoffer.
Het aantal doden neemt snel toe, maar het politieonderzoek loopt vast: het is duidelijk dat de dader een spel speelt. Voor deze onconventionele moordenaar dient elk lijk slechts als boodschap aan één vrouw: psychotherapeute Frieda Klein. Zij is ondergedoken, en hij is naar haar op zoek. Wanneer het duel tussen Frieda en haar aartsvijand uiteindelijk zijn climax bereikt, kan slechts één van hen het overleven.

***

De finale in een grandioze serie.
Er gebeuren enkele rare ongevallen en moorden. En er is Lola, een meisje dat een deadline heeft voor een scriptie maar geen onderwerp. Haar docent stelt voor: Frieda Klein. Ook een manier om de voorgaande boeken allemaal even kort aan te halen. Wat vergezocht dat wel, maar het werkt wel. Lola speelt trouwens nog een rol in het hele gebeuren, een grote. Ongeloofwaardig soms hoe het verhaal zich ontwikkelt. Desondanks zit de plot wel goed in elkaar en lees je graag, zeer graag door. Naar deze finale hebben de auteurs ook 7 boeken lang gewerkt.
Mooi om te lezen hoe Frieda een echte en hechte vriendenkring heeft, mensen die haar door dik en dun steunen.
Doorheen al de boeken leren we Frieda kennen als iemand die zeer goed op de hoogte is van al die ondergrondse en verdwenen rivieren in Londen. Ze maakt lange wandelingen om na te denken. In dit boek is het een en al rivier en wandeling, je krijgt zin om haar te vervoegen.
De dag van de doden is een waardig einde in de serie, maar geen knaller van formaat. Het breit in feite enkel maar een einde aan de serie en die kwam voor mij toch als een anticlimax. Toch heb ik het graag gelezen, een goede plot en af en toe is het spannend.
Eerder: Wat te doen als iemand sterft, Medeplichtig, Blauwe maandag, Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag, Donderdagskinderen, Denken aan vrijdag, Als het zaterdag wordt, Zondagochtend breekt aan

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2018) - 366 blz.
Oorspronkelijke titel: The Day of the Dead
Vertaling: Linda Broeder en Els van Son

Geen opmerkingen: