maandag 17 december 2018

Drink meer koffie - Dr. Bertil Marklund

Drink meer koffie en 9 andere tips om langer, gezonder en gelukkiger te leven
Wat kunnen we zelf doen om zo lang, gezond en gelukkig mogelijk te leven? De Zweedse arts Bertil Marklund buigt zich al meer dan veertig jaar over deze vraag. Hij richt zich daarbij op factoren die onze gezondheid bevorderen.
Drink meer koffie bevat tien eenvoudige tips om je gezondheid te verbeteren. Zo blijkt bijvoorbeeld het drinken van koffie heilzaam te zijn; en de wondermolecuul vitamine D is van grote invloed op de levensverwachting.
Marklund werkt niet met verboden of beperkingen. Met zijn ontspannen en praktische benadering voelt overgaan op een gezonde levensstijl als positief en zinvol.
 Begin vandaag met één tip - de rest volgt vanzelf - en leef nog lang, gezond en gelukkig!

Dr. Bertil Marklund is arts, hoogleraar algemene geneeskunde en specialist in volksgezondheid. Hij is al meer dan veertig jaar als onderzoeker verbonden aan de  universiteit van Göteborg, Zweden.
Een opvallende titel. Voor een zeer toegankelijk boekje dat in het kort 10 punten aanhaalt waarmee je aan de slag kunt om gelukkiger te leven, langer en gezonder.
Alle punten of tips in dit geval worden kort uitgelegd en ja, iedereen kent een deel van deze punten. Dat de juiste voeding en bewegen belangrijke elementen zijn in een gezond leven dat weet ondertussen wel iedereen, ernaar handelen ligt misschien nog wat moeilijk, onze westerse cultuur stimuleert dit nu eenmaal (nog) niet.
Marklund haalt echter nog verschillende andere punten aan die de meesten nog niet associëren met gezondheid. Hij legt in begrijpelijke taal uit waarom deze punten wel zeer belangrijk zijn en hij doet dit op een manier die je stimuleert om meer te willen weten over het onderwerp: langer en vooral gezonder leven en bijgevolg ook gelukkiger. De auteur heeft het bijvoorbeeld over een goede tandhygiëne en je blootstellen aan de zon omwille van vitamine D. Koffie heeft hij ondergebracht onder de tip drinken.
Dit was een erg leuk boekje om te lezen, zelfs als je al wat boeken gelezen hebt over het onderwerp. Als je nog niet thuis bent in het onderwerp, kan het een goede aanzet zijn om én te beginnen met een gezondere levensstijl én er meer over te willen weten. In de Humo verscheen een interview met Dr. Bertil Marklund over dit boek.
Eerder over dit onderwerp: De voedselzandloper, Broodbuik, Het oerdieet, Hoe word je 100?, Veroudering vertragen, Het slimmedarmendieet, Maak je niet dik, Het 8-weekse bloedsuikerdieet

Uitgeverij: Kosmos Uitgevers (2018) - 145 blz.
Oorspronkelijke titel: Må bättre och lev 10 år längre
Vertaling: Sophie Kuiper

Geen opmerkingen: