zondag 9 juni 2024

De Kleine Prins - Antoine de Saint-Exupéry

De Kleine Prins is het verhaal van een piloot die na een noodlanding in de woestijn een bijzonder jongetje ontmoet. Het jongetje, de kleine prins, vertelt hem over de planeet waar hij woont, over andere planeten die hij bezoekt en over hun merkwaardige bewoners. Het is een verhaal vol diepe wijsheden:
- Tot ziens zei de vos. Hier is mijn geheim. Je kan alleen goed zien met je hart. Waar het echt om gaat, dat kan je niet zien met je ogen.
Dit prachtige moderne sprookje is geliefd bij iedereen.
De schitterende illustraties zijn van de auteur.
Erik van Muiswinkel verzorgde de nieuwe vertaling.

Het geheim van De kleine prins is onzichtbaar, maar vanaf de eerste zin gloeit het door de onsterfelijke woorden en tekeningen heen.

*****

Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) was een Franse schrijver en piloot. Hij schreef De Kleine Prins een jaar voor zijn  dood. In dienst van de geallieerden werd hij in de Tweede Wereldoorlog in 1944 neergeschoten boven de Middellandse Zee.
De eerste uitgave verscheen in 1943 in de Verenigde Staten zowel in het Engels als in het Frans. De eerste Nederlandse uitgave verscheen in 1951. Het boek is in meer dan 400 talen vertaald. Het is nog steeds een wereldwijde bestseller.

Deze tekst op de achterflap zegt in feite alles, De Kleine Prins is een pareltje en om te koesteren. Een tijdje geleden, in feite láng geleden ;-) las ik dit boek op school, uiteraard in het Frans. Het is me sindsdien altijd bijgebleven ook al wist ik niet meer precies hoe het ging. Het kwam onlangs terug op mijn pad en nu was er geen weg naast, dit boekje moest terug in mijn bezit komen en gelezen worden maar nu dan toch maar in het Nederlands.
Het is een ontroerend boekje, en het mag dan wel een kort en klein zijn maar het is absoluut een gróót verhaal. De tekeningen die van de auteur zelf zijn, zijn trouwens óók prachtig! Een bijzonder boek dat toch iedereen eens zou moeten gelezen hebben!

Uitgeverij: Ad Donker (1951) - 119 blz.
Oorspronkelijke titel: Le Petit Prince (1943)
Vertaling: Erik van Muiswinkel

Geen opmerkingen: