zaterdag 22 juni 2024

De 20 - Sam Holland

Het aftellen is begonnen
Hij komt je halen
In het holst van de nacht arriveert rechercheur Adam Bishop op de plek waar een flink toegetakeld lichaam is ontdekt. Het is een gruwelijk tafereel, maar het met spuitbus aangebrachte cijfer boven het lijk bezorgt Adam pas écht koude rillingen. Er zijn namelijk al meer slachtoffers, en bij elk lichaam is een nummer gevonden: 20, 19, 18... De moordenaar telt af, maar waarom?
Adam heeft geen idee wat het motief is, totdat dr. Romilly Cole bij hem aanklopt en hem erop wijst dat de zaak overeenkomsten vertoont met een reeks moorden die vijfentwintig jaar geleden plaatsvond. Het is een zaak uit Romilly's verleden die haar blijft achtervolgen. Nu maakt de moordenaar het echter persoonlijk. 4, 3, 2...

****

Sam Holland studeerde psychologie en heeft altijd al een fascinatie gehad voor de kwaadaardige kant van de mens, ze noemt zichzelf trouwens ook een 'serial killer nerd'. Ze werkte na haar studies een paar jaar in de HR-branche voor ze zich fulltime aan het auteurschap wijdde en in 2022 debuteerde ze dan met De echoman. De 20 is haar tweede creatie maar wel het eerste dat ik las, De echoman bleek aan mijn aandacht ontsnapt te zijn. In het boek zijn er wel enkele verwijzingen naar maar voor zover ik het begrijp zijn het twee alleenstaande boeken, een gelukske.
De auteur heeft het verhaal netjes chronologisch opgebouwd en het leest dan ook gemakkelijk. Van in het begin van het boek smijt ze je in het verhaal en ze schuwt de gruwelijkheden niet, regelmatig mag je even slikken. Door de plotontwikkelingen duik je toch ook regelmatig in het verleden en worden de karakters op die manier enigszins uitgediept. Van een uitbundige karakterontwikkeling moet je hier wel niet spreken, Holland concentreert zich op het misdaadverhaal zelf en alles staat in functie van de ontwikkelingen in het verhaal en het ontmaskeren van de moordenaar. Op tijd en stond is er dan ook nog wat actie.
Ze heeft de plot zeer goed opgebouwd, er zijn verrassende plotwendingen en ze weet de lezer tot aan het einde in het ongewisse te laten, dit alles draagt absoluut bij aan de spanningsopbouw en je kan niet anders dan onverwijld verder lezen.
De 20 is voor mij absoluut een zeer goede kennismaking geweest met deze schrijfster en het smaakt naar meer. Haar eerste boek heb ik dus nog te goed en een derde boek verschijnt dit jaar en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Uitgeverij: HarperCollins (2023) - 381 blz.
Oorspronkelijke titel: The Twenty
Vertaling: Ingrid Zweedijk

Geen opmerkingen: