donderdag 21 september 2023

Lieve mama - Esther Verhoef

Verpleegkundige Helen is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer. Samen hebben ze drie kinderen: Sara, Thom en Emma.
De achttienjarige Ralf woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en om geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner.
Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. En daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen...

****

Esther Verhoef behoeft geen voorstelling meer, ze is één van de succesvolste schrijfster van Nederland en ontving tal van prijzen en nominaties. Sinds 1995 schrijft ze, eerst informatieve boeken en in 2003 debuteerde ze met haar eerste thriller, ondertussen heeft ze er al heel wat op haar naam staan.
Lieve mama is een psychologische thriller met als centrale thema de verhouding tussen ouder en kind. Dit belicht Verhoef vanuit verschillende invalshoeken en is interessant om te lezen, we zijn allemaal kind van ouders en sommigen daarnaast ook nog ouder van een kind. Je kunt jezelf dus zeker al deels in de situatie inleven en zo is er in dit boek al eens iets om over na te denken. En dit heeft ze dan in een spannend verhaal gegoten.
Over het realistische en geloofwaardige gehalte van dit boek valt te discussiëren, het neemt echter niet weg dat het boek zeer vlot las en een hoog leesplezier gehalte had. Buiten dit goed uitgewerkte centrale thema is er verder weinig verdieping of uitwerking van de karakters. Al bij al een mooi boek dus en toch wel spannend en zelfs met een verrassende plotwending aan het einde die ik niet zag aankomen.

Uitgeverij: Prometheus (2015) - 370 blz.

Geen opmerkingen: