woensdag 20 september 2023

Hiking & Trekking - Christophe Deblaere

Praktische gids voor je ultieme wandelavontuur
Van beginner tot expert
Maak de mooiste hikes en meerdaagse trekkings met de expertise van een ervaren wandelaar aan je zijde.
Zin in een fijne wandeltocht dicht bij huis? Of liever een meerdaagse trektocht in de Ardennen, een huttentocht in de Alpen of een heuse wandelexpeditie in het verre buitenland? In deze gids vind je een overvloed aan wandelbestemmingen voor je volgende wandelavontuur. Het boek helpt je bovendien om de juiste schoenen te kiezen en een professionele wandeluitrusting aan te schaffen, er zijn tal van tips om je wandelvaardigheden te verbeteren en je leert goed navigeren met kaart en kompas, een gps en een smartphone.
  • Dé referentie op vlak van techniek en uitrusting voor avontuurlijke dagtochten en meerdaagse trekkings
  • Helder geïllustreerd: inspirerende foto's, overzichtelijke tabellen en straffe verhalen
  • Inspiratie voor originele wandelroutes in België, Nederland en de rest van de wereld

Christophe Deblaere studeerde geografie en was oorspronkelijk werkzaam in de IT sector maar maakte van zijn passie zijn beroep en ging voor een avontuurlijk beroepsleven. Als gepassioneerd wandelaar zowel in België en Nederland voor hikings in de mooiste natuurgebieden als huttentochten in de Alpen en verdere exotische bestemmingen leerde hij gaandeweg alles over wandelen, meerdaagse trekkings en zelfs wandelexpedities en wat ervoor nodig is om deze tot een goed einde te brengen. Nu schrijft hij dus voor magazines, geeft lezingen, publiceerde een website en hij schreef recent dit boek waarin al zijn expertise gebundeld staat. Zijn website (wandelpunt) sluit hier trouwens helemaal bij aan en daar kan je updates en interessante links vinden, koopadvies en online cursussen.
Het is werkelijk een heel erg compleet boek geworden over echt alles wat je maar kan verzinnen. Vooreerst behandelt de auteur de uitrusting van de wandelaar, beginner of gevorderd. Je krijgt advies hoe je best wandelschoenen koopt, de principes van wandelkledij en materiaal dat je eventueel nodig hebt al naargelang het soort wandeling. Dit hoofdstuk beslaat een groot stuk van het boek en is een schat aan informatie.
Vervolgens komen de wandeltechnieken aan bod en daaronder verstaan we het inschatten van de moeilijkheidsgraad van wandelingen, voedselpakketten maken en rugzakken inpakken, zelfs tenten opstellen komt aan bod. Een goed wandelplan maken hoort er ook bij, vooral dan voor meerdaagse hikings of avontuurlijke trekkings.
Een volgend hoofdstuk behandelt de navigatie en dan heb je de keuze tussen kaart en kompas, een wandel-app op je smarthphone of een wandel-gps. Je krijgt in het boek een korte spoedcursus werken met kompas, ondergetekende heeft zich hier toch even heel erg mee kunnen uitleven, kaartlezen aan de hand van een kompas, ik was even helemaal in de ban ;-)
De auteur doet je ook nog wat tips aan de hand wat betreft de verschillende mogelijkheden van wandelregio's. Waar je informatie kan vinden zoals bijvoorbeeld in boekhandels en hij tipt interessante wandelgebieden in België en Nederland en in het buitenland.
Tot slot is er dan nog wat nuttige info in lijstjes en sjablonen, zo is er onder andere een packlist opgenomen voor een dagtocht, huttentocht of trekking en je kan er wat websites of blogs vinden waar je eventueel inspiratie kan opdoen.
Doorheen het boek zijn er dan nog verschillende reisverhalen te lezen waardoor je nog meer geïnspireerd raakt.
Het kan niet anders dan dat je na het lezen van dit boek nog méér zin in wandelen hebt en je je horizon wil uitbreiden wat betreft wandelen. Hiking & Trekking is absoluut een inspirerend boek en de informatie die je krijgt is werkelijk subliem. Ik heb heel erg genoten van dit boek en het is een dikke aanrader, voor een eerste wandeltocht maar ook om je verder te bekwamen in de wandelsport. Voor diegenen die interesse hebben in wandelen uiteraard.

Uitgeverij: Lannoo (2023) - 287 blz.

Geen opmerkingen: