zondag 14 augustus 2022

De levenden en de doden - Nele Neuhaus

Rechercheur Pia Kirchhoff staat op het punt om op huwelijksreis te gaan als een sluipschutter een slachtoffer maakt. Pia besluit de reis uit te stellen en haar baas Oliver von Bodenstein te hulp te schieten bij deze zaak. Er vallen al snel meer doden en het lukt de politie niet een verband te ontdekken. De druk in het politiekorps om resultaten te boeken neemt toe. Langzaam maar zeker ontstaat de indruk dat iemand met een uiterst doelgerichte wraakneming bezig is.

***

Nele Neuhaus studeerde een tijdje rechten, geschiedenis en Duits tot ze ging werken voor een reclamebureau in Frankfurt am Main en ze woonde in haar kinderjaren en nu ook in de Taunus, een middelgebergte begrensd door de Rijn en de rivieren Lahn en Main. Toevallig las ik dit boek op vakantie aan de Lahn en dit gaf het boek dan ook een extra dimensie.
Neuhaus heeft een goede en intrigerende plot uitgewerkt en ze zorgt steeds voor afwisseling, zo is er ook een verhaallijn vanuit het gezichtspunt van de moordenaar. Ze voert wel veel personages op en soms is het dan wel even lastig om mee te zijn, zeker aangezien haar verhaal vaak verspringt. Het is dus wel een goed verhaal maar het komt wat chaotisch over ondanks het feit dat het uiteindelijk wel samenhangend is. En ook al zijn er veel verdachten en wordt het duidelijk in welke hoek de moordenaar moet gezocht worden, Neuhaus slaagt er toch in om de lezer duchtig te misleiden. Een ander pluspunt is dat het boek maatschappelijk relevante onderwerpen opwerpt zoals orgaandonatie. Aan het einde bleek het motief van de moorden ook nog eens breder dan werd gedacht doorheen het politieonderzoek.
Haar personages zijn zeer levensecht en het politieonderzoek doet zeer realistisch aan, alsof het uit het leven gegrepen is. Daarin is ze redelijk uniek, ik kan niet zeggen dat ik deze manier van schrijven nog gelezen heb. Misschien is dit de reden waarom ze haar eerste boeken in eigen beheer uitgaf, nu is ze echter een gevierd schrijfster en haar boeken worden verfilmd.
De levenden en de doden is een boek dat vlot leest en waar je in wíl doorlezen ook al is het niet super spannend. De goede plot en het hoge realiteitsgehalte zorgen dat je het met plezier leest.

Uitgeverij: Uitgeverij Q (2015) - 468 blz.
Oorspronkelijke titel: Die Lebenden und die Toten
Vertaling: Sander Hoving

Geen opmerkingen: