dinsdag 16 augustus 2022

Dandy uit het noorden - Jan Guillou

Dandy uit het noorden vertelt het verhaal van het jonge bouwkundige genie Sverre en zijn eerste liefde, een Engelse bouwkundestudent, in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Na het afronden van hun studie verhuizen de twee naar Wiltshire, in het zuiden van Engeland, waar het leven minder idyllisch blijkt te zijn dan Sverre had gehoopt. De inmiddels overleden vader van Sverres geliefde, Lord Manningham, heeft niet alleen zijn titel, maar ook de verantwoordelijkheid over zijn enorme landgoed nagelaten aan zijn enige erfgenaam.
Terwijl Londen nog steeds in de greep is van het proces tegen Oscar Wilde, mengen de twee dandy's zich met bohemiens en kunstenaars, onder wie de excentrieke leden van de Bloomsbury-groep. Maar zij weten nog niet dat er weldra een oorlog zal uitbreken die Sverres onschuldige wereld vol schoonheid en kunst voorgoed zal veranderen.

***

Zweedse auteur en journalist Jan Guillou heeft met dit boek het tweede in de reeks De grote eeuw geschreven, het is zelfstandig te lezen alhoewel het wel fijn is als je het eerste al gelezen hebt. Het is een weergave van al wat er in deze eeuw gebeurt en hij heeft dit gedaan aan de hand van het fictieve verhaal van drie broers. Dit deel behandelt de jaren 1901 tot 1919 en loopt dus gelijk met het eerste boek, maar waar Bruggenbouwers over de twee broers, Lauritz en Oscar gaat, lezen we hier het wedervaren van de derde broer Sverre in Engeland.
Het is iets helemaal anders, het voornaamste thema is ditmaal 'de liefde die haar naam niet durft te zeggen' oftewel homofilie en dat was helemaal niet vanzelfsprekend in die tijd, integendeel, en de aanloop naar en het uitbreken van de Grote Oorlog was al helemaal geen hulp. Guillou schetst de historische gebeurtenissen op een sublieme wijze in het verhaal zonder dat het als een geschiedenisles overkomt. Het gebruikmaken van een fictief verhaal alsook verzonnen personages zijn een geweldige manier om geschiedenisfeiten realistisch weer te geven én de lezer gekluisterd te houden zonder saai te zijn. De lezer kan zichzelf dan nog verder informeren indien hij dit zou wensen maar ook zonder kan je sowieso nieuwe inzichten opdoen. Dat Guillou populair is als historisch verteller en dit niet alleen in Zweden is dus zeker geen wonder.
Doorheen de levens van de drie broers die zich in die jaren elk op hun eigen manier ontwikkelen, in verschillende landen en zelfs continenten, wordt een zeer goed beeld geschetst van deze periode in de geschiedenis. En dan zijn de twee boeken daarnaast ook boeiend als fictieve romans, de combinatie van beiden is zeker een extra en de auteur slaagt er echt wel in om op alle fronten te boeien.
Dandy uit het noorden is een goed boek dat meestal vlot leest en weer eens een andere kijk gaf op deze decennia ook al moet ik zeggen dat het me iets minder aansprak dan het eerste boek Bruggenbouwers.

Uitgeverij: Prometheus (2013) - 288 blz.
Oorspronkelijke titel: Det stora århundradet
Vertaling: Bart Kraamer

Geen opmerkingen: