In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben.
De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.
***
Chris De Stoop studeerde Germaanse filologie en Communicatiewetenschappen en ging daarna aan de slag als reporter bij het weekblad Knack. In 1992 debuteerde hij als auteur met de geruchtmakende bestseller Ze zijn zo lief, meneer, over een internationale bende vrouwenhandelaars. Dit werd door de BBC verfilmd als documentaire en had verstrekkende gevolgen. De Stoop schreef trouwens wel meer spraakmakende boeken.
Veel van zijn boeken behoren tot de non-fictie verhalen en Het boek Daniel is zijn recentste boek. Het is het waargebeurde verhaal van zijn oom Daniel, een bejaarde boer die vermoord werd door een jeugdbende, en van het proces tegen de jonge daders. Het verhaal legt toch wel één van de pijnpunten bloot in onze maatschappij, jongeren die opgroeien in de marge van de samenleving en het niet goed doen op school, ze spijbelen veel en troepen samen om te proberen een plaatsje te bemachtigen in het in dit geval kleine rustige dorpje. Criminaliteit is dan uiteraard vaak niet veraf.
De Stoop heeft het verhaal op een zeer integere wijze gebracht en heeft geprobeerd om zijn oom een gezicht te geven. Daniel leeft in zekere zin ook in de marge en wordt door velen niet begrepen. Hoe hij er zo toegekomen is, heeft de auteur goed kunnen overbrengen op de lezer, je leeft waarlijk mee met de man. En ook al leeft Daniel alleen, met weinige contacten, toch heeft hij enkele harten kunnen veroveren in het dorp. Daarnaast heeft Chris De Stoop zich ook verdiept in de wereld van de jongeren die betrokken zijn bij de gruwelijkheden. Hij schuwt het niet om de vele vragen die rijzen te stellen maar geeft tegelijk ook aan dat de antwoorden niet altijd te geven zijn, de zaken zijn immers complexer dan de pure feiten.
De moord op Daniel Maroy eind maart 2014 haalde geen grote krantenkoppen, maar dankzij Chris De Stoop heeft Daniel toch een naam gekregen, als slachtoffer, en de auteur heeft de misdaad een plaats gegeven in het maatschappelijke gebeuren. De integriteit en de sereniteit waarmee hij dit gedaan heeft, is bewonderenswaardig. Het boek zal trouwens verfilmd worden als een miniserie door Jan Verheyen.
Uitgeverij: De Bezige Bij (2020) - 254 blz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten