zaterdag 4 september 2021

Wolfzomer - Hans Rosenfeldt

Een dode wolf
Een mislukte drugsdeal
Een ongenadige zomer
Wolfzomer speelt zich af in Haparanda, in het noorden van Zweden, vlak bij de grens met Finland. Er wordt een dode wolf in de bossen gevonden, en in de maag van het beest ontdekt de politie de resten van een mens. Al snel wordt duidelijk dat deze man betrokken was bij een mislukte drugsdeal in Finland, en vanaf dat moment weet politieagente Hannah Wester dat haar normaal zo rustige zomer volledig op zijn kop zal staan. Terwijl Hannah en haar collega's proberen uit te zoeken hoe de man in de bossen van Haparanda terecht is gekomen, wordt het kleine grensstadje opgeschrikt door een reeks gewelddadige gebeurtenissen. Er is duidelijk nog iemand op zoek naar antwoorden, en die laat zich door niets of niemand tegenhouden.

***

Zweed Hans Rosenfeldt is filmproducent, radiopresentator, acteur en een succesvol scenarist, hij is de bedenker van de televisieseries The Bridge, Marcella, en De Bergmankronieken. Maar hij is zeker ook gekend van het schrijversduo Hjorth Rosenfeldt, samen schreven ze reeds 7 delen in de Sebastian Bergman-serie. Nu is hij met Wolfzomer dus op de solo toer.
De hoofdrol in deze gloednieuwe serie is weggelegd voor politieagente Hannah Wester. We maken kennis met haar persoonlijke leven, haar collega's en Haparanda, het noordelijk gelegen Zweedse stadje vlakbij de grens. En het zou niet interessant zijn als er dan geen kleine en grotere problemen zouden opduiken.
De moord waarover dit boek gaat, komt wel op een zeer eigenaardige manier aan het licht, in de maag van een dode wolf, speciaal. Zo langzamerhand komt aan het licht dat er heel wat zaken gebeuren die je in een klein landelijk stadje niet zou verwachten, dat het op de grens met Finland ligt, speelt hier wel zeer duidelijk mee en maakt de oplossing niet gemakkelijker.
Het verhaal wordt vanuit heel wat verschillende perspectieven verteld maar dat brengt hier in dit geval eerder chaos. Er is een zekere spanning maar die komt niet altijd uit de verf, de vaak wisselende invalshoeken vertragen immers het verhaal.
Wolfzomer is een filmisch geschreven verhaal met mooie personages en een goed verhaal. Het is een vlot lezend verhaal waar je wel best je aandacht bijhoudt en het was voldoende intrigerend om het volgende deel te willen lezen.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2021) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: Vargasommar
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: