De Barkley marathons: een ultramarathon die zo zwaar is dat zelden iemand de finish haalt
'De Barkley' is een begrip in de wereld van de ultralopers. Mythisch, extreem en in nevelen gehuld. De wedstrijd - die plaatsvindt diep in het Frozen Head State Park in de Amerikaanse staat Tennessee - is een van de slopendste ultra's ter wereld. Binnen zestig uur moeten de deelnemers 100 mijl afleggen door onherbergzaam gebied. In de 35 jaar dat de race bestaat wisten slechts vijftien deelnemers te finishen.
Journalist en ultraloper Michiel Panhuysen is de enige Nederlander ooit die deelnam aan de Barkley en ook hij haalde nimmer de eindstreep. Zijn fascinatie en respect voor de race, de deelnemers en de even illustere als mysterieuze racedirecteur-filosoof-genius Lazarus Lake werden er alleen maar groter door. In dit adembenemende boek doet Panhuysen een dappere poging het mysterie van de Barkley te ontrafelen en stelt hij zich de vraag waarom hij en talloze ultralopers met hem in de ban raken van de extreme ontberingen die met hun sport gepaard gaan.
Michiel (Mig) Panhuysen is journalist, schrijver en ultraloper. In dit boek verteld hij hoe er zo toegekomen is om ultra's te beginnen lopen en dat was toen hij hoorde over de Barkley dus. De wedstrijd bestaat al 35 jaar en was altijd gehuld in mythische sferen. Pas de laatste jaren heeft hij algemene bekendheid gekregen door de Netflix documentaire The Race That Eats Its Young uit 2014.
Zowat alles is extreem aan deze race, het parcours in onherbergzaam gebied, de extreem wisselende weersomstandigheden, de organisator en zelfs de race zelf waar niets vaststaat. Elke keer als iemand de finish haalt, verzwaart Gary Cantrell (Laz) de race, hij dwingt de deelnemers tot onmenselijk zware mentale en fysische inspanningen. Dat ze hieruit lessen leren over zichzelf en het leven dat bleek duidelijk in dit boek. En dan zijn er nog de eigenaardige en grappige kantjes, als officieel startschot steekt Laz een sigaret op en de 'virgins' brengen naast de inschrijvingskosten ($ 1,60) een kentekenplaat van hun thuisstaat of -land mee, ze hangen dan als een gordijn vrolijk klingelend op het terrein, en zo zijn er nog tal van eigenaardigheden.
Panhuysen weet door zijn vertellingen de lezer absoluut zelf ook in de ban te houden van zijn boek. Het gaat voornamelijk over de Barkley maar hij verdiept dit door zijn ervaringen op persoonlijk en sportief vlak. Hij heeft zelf zowat alles gelezen en bekeken wat hij kon vinden over de race en had vele gesprekken met andere lopers. En er zijn dan ook nog de andere zware ultra's waar hij aan deelneemt en die hij meeneemt in dit verhaal. Je kan gerust stellen dat de Barkley zijn leven veranderd heeft.
In de ban van de Barkley is een inspirerend en motiverend verhaal dat heel erg goed gebracht is met een juiste mix van persoonlijke ervaringen, informatie en bedenkingen over het leven. De excentriciteit van de race en zijn bedenker spreken helemaal tot de verbeelding, je krijgt instant zin om dit met eigen ogen te zien. Absolute aanrader dit boek!
Uitgeverij: Ambos|Anthos (2021) - 190 blz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten