maandag 17 mei 2021

Win - Harlan Coben

Ruim twintig jaar geleden werd de jonge, rijke erfgename Patricia Lockwood ontvoerd tijdens een overval op haar familielandgoed. Ze wist na maanden eenzame opsluiting te ontsnappen, maar van haar ontvoerders ontbrak elk spoor. Tot nu.
In een penthouse aan de New Yorkse Upper west Side wordt een vermoorde man gevonden. Er bevinden zich twee opvallende voorwerpen in het appartement: een gestolen Vermeer en een leren koffer met de initialen WHL3. Voor het eerst sinds jaren hebben de autoriteiten een nieuw aanknopingspunt in de ontvoeringszaak van Patricia Lockwood. Windsor Horne Lockwood III - 'Win' voor zijn vrienden - zal niet rusten voor hij weet hoe zijn koffer en het gestolen schilderij in het bezit van de dode man zijn gekomen.

**

Harlan Coben schreef in 1990 zijn eerste boek en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het boekenlandschap, hij ontving talloze prijzen voor zijn boeken, vooral zijn serie rond sportmakelaar en speurder Myron Bolitar was succesvol. Win, een ietwat excentrieke man trad in deze boeken regelmatig op in deze boeken en nu krijgt hij dus de hoofdrol.
Of dit een goede zet was, zal de toekomst uitwijzen, deze eerste 'Win' trekt mij alleszins niet over de streep. Het is een boek dat wel oké is maar ook niet meer dan dat. Het verhaal kwam traag op gang en sleepte zich voort, mijn interesse begon alleszins te tanen. En als er dan uiteindelijk zicht op de zaak was, kwam het gekunsteld en vergezocht over.
Eén van de redenen is het personage van Win, hij had een leuke en zeer tot de verbeelding sprekende bijrol in de Myron Bolitar-serie waar hij met een kort en snel optreden volledig tot zijn recht kwam en grappig was. Hier, in deze hoofdrol komt hij echter ongeloofwaardig over, hij blijft niet grappig en slaagt er niet in om de lezer in het verhaal te trekken, het wordt zelfs wat saai.
De schrijfstijl van Coben is wel goed zoals altijd, met korte snelle hoofdstukken die vlot lezen. De dialogen zijn zeer relativerend wat gewoonlijk zeer grappig is maar hier toch wel veel minder, een glimlachje kon er af en toe wel af.
Een beetje een tegenvaller dus deze Win, maar goed genoeg om enkele leuke leesuren te vullen.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2021) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: Win
Vertaling: Jan Pott

Geen opmerkingen: