zondag 22 mei 2011

De voyeur - Brian Freeman

Thriller.

Op de achterflap: "Al dertig jaar wordt inspecteur Jonathan Stride achtervolgd door één moord. In 1977 is de zus van zijn vriendin op wrede wijze doodgeslagen. Stride kwam oog in oog met de verdachte... en liet de man ontsnappen.
Als de schrijfster Tish Verdure een boek wil wijden aan de tientallen jaren oude moord, voelt Stride er weinig voor de zaak te heropenen. Maar Tish heeft nieuwe bewijzen die schokkende vragen oproepen over het optreden van de politie... en zelfs over Strides eigen vrouw. Het nieuwe onderzoek schrikt iemand af die ervoor wil zorgen dat hun geheimen verborgen blijven. Stride zet de jacht in op een voyeur die de sleutel heeft tot de oplossing van twee meedogenloze moorden. Hoog boven de wateren van Lake Superior wordt Stride geconfronteerd met zijn ergste angsten - en de waarheid over het verleden..."

Freeman heeft maar weer eens een fantastisch en intrigerend verhaal neergezet. Net zoals in zijn vorige boeken (Verdorven, De stalker, De stripper, De kelder) is de plot weer schitterend en is Stride de hoofdrolspeler met in de bijrollen zijn vriendin Serena en zijn collega Maggie. In elk boek komen we een stukje meer te weten van één van deze drie spelers en nu is het verre verleden van Stride aan de beurt. In die zin borduren de boeken een beetje op mekaar voort maar toch is elke boek een zelfstandig verhaal.
Dit boek was niet onmiddellijk spannend, het verhaal had enige psychologische duiding nodig en moest op gang getrokken worden, er waren toch heel wat personages en het verleden speelde een grote rol. Maar Freeman is er toch maar weer in geslaagd om het verhaal langzaam maar zeker zeer spannend te laten worden en dan was er aan het einde weer een knallende finale.
De voyeur is absoluut een aanrader.

Uitg. The House of Books (2009) - 432 blz. | Oorspr. titel In The Dark - vertaling Piet Dal

Geen opmerkingen: