zondag 29 september 2024

Eén raam, geen sleutel - Jussi Adler-Olsen


Tweede kerstdag 2020. Carl Mørck zit met handboeien om op de achterbank van een politieauto onderweg naar Vestre Fængsel. Na vijftien jaar heeft de gewelddadige spijkerpistoolzaak hem ingehaald en aanklachten wegens drugssmokkel en moord dreigen zijn leven en carrière te verwoesten. Zijn collega’s bij de politie in Kopenhagen keren hem de rug toe en al snel wordt het Carl duidelijk dat zijn leven tussen de gedetineerde misdadigers, oplichters en corrupte agenten in acuut gevaar is. Maar wie heeft er een beloning van een miljoen op Carls hoofd gezet – en waarom?
Terwijl Carl Mørck in den blinde vecht tegen de handlangers van de onbekende persoon achter de schermen moeten Rose, Assad en Gordon tegen een rechtstreeks bevel van de chef-Moordzaken in gaan en proberen de lange, ingewikkelde draden van de spijkerpistoolzaak te ontrafelen.
In de langverwachte finale van Serie Q staat de wereld op zijn kop. De goeden blijken de kwaden te zijn, de kwaden de goeden en de slachtoffers de sterksten.

***

Jussi Adler-Olsen (1950) publiceerde 17 jaar geleden zijn eerste boek in de Serie Q en vorig jaar kwam dan het tiende en meteen laatste uit. De serie is enorm populair, alle tien de boeken kwamen in de bestsellerslijsten terecht en de vier eerste kregen een verfilming.
Doorheen deze serie is er een vaste constante, een bepaalde misdaad heeft het leven van Carl Mørck en zijn partner Hardy sterk bepaald en speelt steeds mee in zowel het ontstaan van Afdeling Q als in al de onderzoeken die het team op zijn bord krijgt. En het is deze misdaad die we vanaf boek 1 kennen als de spijkerpistoolzaak en nooit opgelost werd, die nu het onderwerp is van deze thriller.
Dit boek volgt onmiddellijk op het vorige en speelt dus eind 2020 rond nieuwjaar. Carl Mørck is gearresteerd, hij wordt verdacht van drugssmokkel en moord en op het bureau is hij in ongenade gevallen en dat is nog een understatement, hij wordt langs alle kanten tegengewerkt. Maar niet zo in zijn afdeling Q en bij zijn familie en vrienden, daar wordt hij nog altijd op handen gedragen en ze doen er alles aan om hem te steunen, zelfs uit onverwachtse hoek krijgt hij steun, cruciale steun zelfs. Omdat heel de serie speelt vanaf deze spijkerpistoolzaak worden de zaken uit de andere boeken wel eens vermeld, het boek blijkt wel degelijk een afsluiter te zijn.
Inhoudelijk zou je kunnen zeggen dat het boek een minder complexe verhaallijn heeft en toch is het een redelijk dik boek, dit wil dus zeggen dat er nogal wat herhaling in geslopen is en het soms wat traag verloopt. Doordat de zaak vanaf boek 1 een constante is en er zo nu en dan iets werd van gelost, is de verhaallijn je ook niet vreemd. Buiten deze lijn speelt er trouwens ook niets anders mee, alles draait rond Mørck en de spijkerpistoolzaak.
Het verhaal mag dan wel wat dunner zijn dan we gewend zijn, actiescènes zijn er wel overvloedig aanwezig, helemaal in Amerikaanse stijl zelfs. Ontploffingen, achtervolgingen, huurmoordenaars, je kan het je niet bedenken of het steekt er wel ergens in. Ook wonderbaarlijke reddingen en alleen bij de goeden uiteraard, krijg je te lezen. Ik moet zeggen dat ze soms wel erg goed gevonden zijn en toch wel zorgden voor een hoog leesplezier.
Eén raam, geen sleutel is een boek dat vlot leest ook al is het soms wat té uitgesponnen met de neiging tot langdradigheid. Inhoudelijk ligt het veel minder in de lijn van de vorige boeken uit de serie en een soort van psychologische duiding hoef je ook niet te verwachten. Toch kun je zeker plezier beleven aan het lezen van dit boek, ook al klinkt het wat ongeloofwaardig en voorspelbaar soms, je kan je gerust te goed doen aan de actiescènes die toch wel spannend zijn, na het tiende boek ben je uiteraard ook tevreden dat je eindelijk volledig ingewijd werd in de spijkerpistoolzaak die dan ook nog zijn beslag krijgt. Het team rond Carl Mørck blijft trouwens ook tot de verbeelding spreken, het zijn geweldige personages.

Uitgeverij: Prometheus (2024) - 505 blz.
Oorspronkelijke titel: Syv kvadratmeter med lås
Vertaling: Kor de Vries

Geen opmerkingen: