Ze zijn jong, knap, lopen in merkkleding en besteden dagelijks uren aan hun haar - en daarbij leven ze van een uitkering.
Deze jonge vrouwen denken alleen aan zichzelf maar leiden een levensgevaarlijk bestaan, want langzaam maar zeker zijn ze een doorn in het oog geworden van een volstrekt labiele persoon die besluit om één voor één met al deze klaplopers af te rekenen.
In eerste instantie is het niet een zaak waar brigadier Carl Mørck veel aandacht aan besteedt. Hij is erachter gekomen dat hij onvrijwillig een pion is geworden in de interne machtsstrijd binnen de politieleiding en hij moet snel handelen om het bestaan van afdeling Q veilig te stellen. Als hij tegelijkertijd een tip krijgt dat een splinternieuwe moordzaak in veel opzichten aan een onopgehelderde moord van lang geleden doet denken, heeft hij meer dan ooit behoefte aan het vlijmscherpe overzicht van zijn collega Rose. Maar Rose is met ziekteverlof, omdat afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden haar achtervolgen.
Carl, Assad en Gordon werken dag en nacht om het wijdvertakte mysterie rond de twee moorden op te lossen, maar steken de meeste energie in het helpen van Rose. Naarmate ze steeds dieper in haar verhaal graven, begrijpen ze dat zich een misdrijf heeft afgespeeld. Dan lijkt Rose plotsklaps ook nog eens van de aardbodem verdwenen.
****
Selfies is het zevende boek in serie Q met toch wel een speciaal team in de hoofdrol. En wat een samenwerking. Wat er met Rose aan de hand is, hadden de anderen nochtans niet door, toch niet echt. Maar het zou geen hecht team zijn als ze dit niet zouden weten te redden. Toch wel het leuke aan een serie dat je de verschillende personages kunt volgen in hun persoonlijk leven en zoektocht. Niet dat dit prominent aanwezig is, het is en blijft tenslotte een misdaadverhaal, maar het verheft het boek toch net dat tikkeltje.
Ook nu is de humor weer volop aanwezig. Nog zo'n grote sterkte van deze uitmuntende schrijver.
Het team is gespecialiseerd in onopgehelderde zaken, cold cases. Hier duikt inderdaad ook zo'n zaak op maar de focus ligt hier toch op een huidige zaak. En niet eentje zoals je verwacht of gewoon bent. Het verhaal begint bijna als een chicklit, bij wijze van spreken. Het is echter een maatschappelijk thema dat je niet vaak tegenkomt in een thriller of misdaadverhaal. En de structuur ligt ook enigszins anders. We krijgen zelfs de evolutie van de persoon die het gemunt heeft op de meisjes te lezen. Hoe de moordenaar ertoe gekomen is om ze tot doelwit te nemen en hoe het verloopt.
Het boek wordt vanuit de verschillende personages verteld. Je staat er versteld van hoe de auteur zich zo in alle personages heeft kunnen inleven zodat ze allemaal werkelijk worden, je leeft met ze mee.
Selfies is een spannend verhaal geworden ook al leek het in het begin niet zo. Knappe plot, maatschappelijke betrokkenheid en humor. Afdeling Q mag er helemaal wezen. Vlot boek.
Eerder: De vrouw in de kooi, De fazantenmoordenaars, De noodkreet in de fles, Dossier 64, Het alfabethuis, Het marco-effect, De grenzelozeUitgeverij: Prometheus (2017) - 490 blz.
Oorspronkelijke titel: Selfies
Vertaling: Kor de Vries
Geen opmerkingen:
Een reactie posten