donderdag 20 juli 2023

De heelmeesters - Abraham Verghese

Bij de dramatische bevalling van de tweelingbroers Marion en Shiva overlijdt hun moeder, zuster Mary Joseph Praise, in het kraambed. Niemand in het missiehospitaal wist van Mary's zwangerschap. Zelfs niet de vermoedelijke vader, dokter Stone. Hij vlucht de operatiekamer uit en verdwijnt spoorloos. Een bevriend artsenstel ontfermt zich met liefde over de twee jongetjes. Marion en Shiva groeien op in het Ethiopië van de jaren zeventig, dat wordt geteisterd door een revolutie die iedereen in de spiraal van geweld en verraad mee sleurt. Toch is het niet de politieke situatie maar hun gedeelde passie voor dezelfde vrouw waardoor de broers tegenover elkaar komen te staan. Marion ontvlucht zijn land. Jaren later slaat het noodlot toe en komt zijn leven in handen te liggen van de twee mannen die hij het minst vertrouwt: zijn verdwenen vader en zijn broer Shiva. Blijken ze in staat de pijn en het verdriet uit het verleden te overwinnen en oude wonden te helen? Het antwoord leidt niet alleen tot het dramatische hoogtepunt van De heelmeesters, maar ook tot een onverwachte ontdekking over de laatste dagen van hun moeder en geliefde, zuster Mary Praise.

***

"De heelmeesters is het romandebuut van Abraham Verghese. Het verhaal beweegt zich tussen twee continenten, en bestrijkt de levens van de tweelingbroers Marion en Shiva, die hun leven lang de reden zoeken dat hun vader hen in de steek heeft gelaten. De heelmeesters is een indrukwekkend en menselijk verhaal vol verbeeldingskracht dat de lezer diep raakt. Een onvergetelijk portret van twee broers, een ode aan de geneeskunst en een familiesaga over vaders en zonen, macht en compassie, vertrouwen en verraad."

Abraham Verghese is arts en professor aan de universiteit van Stanford en werd geboren en groeide op in Ethiopië nadat zijn ouders daar naartoe emigreerden vanuit India. In 1980 vestigde hij zich in de Verenigde Staten. Het toeval wil nu dat dit ongeveer de levensloop is van de gebroeders Stone in De heelmeesters. Dit is zijn derde boek maar wel zijn fictie debuut. In 1994 verscheen zijn eerste boek en in 1998 volgde een tweede, beiden zijn autobiografisch. In 2023 kwam zijn vierde boek uit, The Covenant of Water, ook fictie.
De auteur heeft het leven in Ethiopië in het toenmalige regime heel erg goed en gedetailleerd beschreven, het verschijnt als een film voor je ogen. Je kunt zeggen dat het een historische roman is. Maar het boek is veel meer dan dat, Verghese heeft er ook heel wat geneeskunde ingestopt en zelfs de menselijke kant ervan komt aan bod. En dan zitten er nog psychologische aspecten over familiebanden en broeder- en ouderliefde in, het kan gewoon niet op.
Het boek is vaak meeslepend en leest dan vlot. Maar dan weer verliest het verhaal veel van zijn kracht door de enorme hoeveelheid informatie zowel wat betreft geneeskundige zaken als historische uitdieping. Het is gewoon teveel. En waar de auteur het grootste deel van het boek goed zijn tijd voor nam, wordt het latere leven in Amerika versneld verteld en het einde afgehaspeld, toch wat teleurstellend.
De heelmeesters is helemaal geen slecht boek, je leert een hoop bij over Ethiopië en zijn politieke geschiedenis en ook over de geneeskunde in dit land. Maar ook de immigratie naar Amerika en de moeilijkheden die een buitenlandse arts daar ondervindt komen aan bod en het ziekenhuissysteem daar, toch heel wat anders dan bij ons. En daarnaast is het dus ook wel een pakkend boek, Verghese weet heel erg goed een bepaalde sfeer op te roepen en kan zeer beschrijvend vertellen. Je hoeft je zeker niet te vervelen.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2009) - 611 blz.
Oorspronkelijke titel: Cutting for Stone
Vertaling: Otto Biersma en Paul Bruijn

Geen opmerkingen: