zaterdag 15 juli 2023

Blijven ademen - Katrien Geeraerts en Louis Van Nieuland / Werkboek - Katrien Geeraerts en Nicole Smit


Hartcoherentie als antwoord op burn-out, hyperventilatie en stress
De mallemolen van het leven eist steeds meer van ons, met alle gevolgen van dien, zoals hyperventilatie, burn-out en stressklachten. In Blijven ademen leer je via een vierstappenplan - de hartcoherentietraining - een eenvoudige techniek om op een gezonde manier met stress om te gaan. De oefeningen vergen amper 3 x 6 minuten per dag van je tijd en kunnen ondersteund worden door handige apps. De auteurs geven ook advies over biofeedbacktoestellen indien je zelf controlemetingen wenst uit te voeren.
Blijven ademen is een praktisch, helder werkboek om stress de baas te blijven, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dit boek wordt jouw personal coach!

Katrien Geeraerts kreeg een burn-out en ze zocht hulp. Daardoor leerde ze Louis Van Nieuland kennen en zo dus ook over hartcoherentie en de ademhalingstechniek die hij ontwikkelde. Samen schreven ze dit boek.
Het boek is heel erg praktisch geschreven en duidelijk. Vooreerst geeft het een duidelijke uitleg over wat stress is, burn-out en hyperventilatie, het theoretische deel dus. En dan volgt het vierstappenplan met de ademhalingsoefeningen die gemakkelijk te implementeren zijn in je dagdagelijkse leven en welke tot doel hebben om je meer veerkracht en energie te geven. De auteurs stellen zelfs enkele apps voor die je kan downloaden om je te begeleiden bij de oefeningen en brengen ook enkele biofeedbacktoestellen onder de aandacht waarmee je zelf controlemetingen kan uitvoeren.
Ze hebben dan ook nog aandacht voor de algemene leefstijl, voldoende slaap, beweging en gezonde voeding zijn enkele punten waar ze wat dieper op ingaan.
Blijven ademen is een vlot en praktisch geschreven boek waar je heel wat kan uit leren. Grafieken en tekeningen maken alles nog eens extra duidelijk. Dit boek kan een grote hulp zijn indien je met stress-klachten zit, of niet, het is zeker voor iedereen de moeite van het lezen waard.

----------------------------------------

Werkboek hyperventilatie, angst en paniek
Iedereen ervaart weleens dat stress je de adem beneemt, je te snel of te oppervlakkig doet ademen. Als zo’n periode vol spanning te lang duurt, kan dat tot chronische hyperventilatie leiden met klachten als duizeligheid, hoofdpijn, spierpijn, hartkloppingen, vermoeidheid en negatieve, angstige gedachten. Die klachten doen je twijfelen aan jezelf en je lichaam en gaan vaak gepaard met paniekaanvallen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
In het Werkboek hyperventilatie, angst en paniek leggen twee ervaren coaches én ervaringsdeskundigen haarfijn uit wat hyperventilatie is, hoe angst en paniek ontstaan, wat de symptomen zijn en wie er extra vatbaar voor is. Kennis en begrip vormen uiteindelijk de basis van de oplossing. Daarna ga je zelf aan de slag: je krijgt meer inzicht in je denk- en leefpatronen, onder andere door een dagboek bij te houden, te leren doseren en eenvoudige oefeningen te doen. Ten slotte helpen de auteurs je om je levensstijl op een positieve manier te veranderen, stap voor stap, met duidelijke adviezen voor voeding, beweging, slaap en ontspanning. Een toverformule bestaat niet, maar er is wel degelijk een (uit)weg mogelijk naar een beter en rustiger leven.

Katrien Geeraerts kreeg een burn-out en Nicole Smit ging op een gegeven moment ver over haar grenzen. Ze leerden beiden hoe ze hiermee moesten omgaan en ze besloten dan om samen dit werkboek te schrijven om een taboe te doorbreken en een helpende hand te reiken naar anderen. Ze leerden zelf hoe ze hun leven moesten aanpassen en doseren om rust te vinden, dit dragen ze op deze manier uit naar anderen.
Deel 1 is het theoretische deel waarin ze uitleggen wat hyperventilatie, angst en paniekaanvallen zijn en ze bespreken het mechanisme erachter en de symptomen, heel helder. Als je net als ik het boek Blijven ademen al gelezen hebt, is het een herhaling.
Deel 2 is dan het praktische deel waarin ze je tools aanreiken om persoonlijk meer inzicht te krijgen in jou leefpatronen, manier van denken en je interne dialoog. Zo hebben ze het onder andere over een dagboek bijhouden, geven ze nuttige tips en ook enkele lichaamsoefeningen passeren de revue.
Deel 3 gaat dan over de algemene levensstijl zoals voeding, beweging en slaap. Ze beschrijven hier slechts algemeenheden die je in feite al weet en is een overbodig deel in dit boek, een vermelding ervan had volstaan.
Dit Werkboek is voornamelijk interessant als je inderdaad klachten hebt en er echt wel mee aan de slag wil gaan, daar leent het zich uitstekend voor. Voor anderen en zeker als je het eerste boek al gelezen hebt, is dit boek herhaling of een te specifiek boek. De auteurs hebben een fijne schrijfstijl.

Blijven ademen: Standaard Uitgeverij (2017) - 154 blz.
Werkboek: Standaard Uitgeverij (2020) - 187 blz.

Geen opmerkingen: