donderdag 16 juni 2022

Het kind in mij wil mindful moorden - Karsten Dusse

 

'Ik had nooit gedacht dat het zo eenvoudig zou zijn om een mens maandenlang in een enigszins aangepaste kelder gevangen te houden.
Eenvoudig voor iedereen behalve uiteraard voor degene in de kelder.'
Sinds voormalig misdaadadvocaat Björn Diemel de principes van mindfulness leerde kennen, heeft dit zijn leven compleet veranderd. Hij is gestopt met zijn stressvolle baan en is zijn eigen bedrijf begonnen. Hij brengt nu eindelijk meer tijd door met zijn dochter en maakt liefdevoller ruzie met zijn vrouw. O ja, en hij runt ook nog - op een ontspannen manier - twee maffiaclans, want hij heeft de baas van de ene vermoord en de andere baas opgesloten in de kelder van een kleuterschool. Waarom kan Björn hier niet gewoon van genieten? Waarom verliest hij steeds zijn geduld? Is hij het doden gewoon zat? Zijn therapeut Joschka Breitner zet hem uiteindelijk op het goede spoor: het is aan Björns innerlijke kind om hier weer uit te komen!

***

Karsten Dusse kwam met zijn eerste boek, Mindful moorden origineel uit de hoek en dit is het vervolg dat op een gelijkaardige manier opgebouwd is.
Björn Diemel volgde een mindfulness cursus bij zijn therapeut die daar een boek over schreef, de auteur citeerde daar uit bij elk hoofdstuk dat daar dan ook bij aansloot en hier net hetzelfde, alleen dat de therapeut een tweede boek schreef en er dus hier dan ook uit geciteerd wordt. De cursus richt zich nu op Diemels innerlijke kind, hier moet hij nu naar leren luisteren, het herbergt trauma's van vroeger en is gevormd door zijn ouders.
Het eerste deel van het boek klinkt nog heel goed en gaat verder waar het vorige geëindigd is met een tijdspanne ertussen van een half jaar. Diemel leert zijn innerlijke kind kennen en hij krijgt van zichzelf een week om er aan te werken en het te integreren in zijn leven. Dat is ondertussen echter volledig uit de hand gelopen, allerlei schijnbaar onoplosbare situaties dienen zich aan, de ene al wat absurder dan de andere. En gestaag draagt zijn innerlijke kind er toe bij om tot oplossingen te komen die dan echter weer nieuwe problemen veroorzaken. Tot het einde toe zie je dit als lezer niet goed komen, dat Diemel zich hieruit zal kunnen redden lijkt een verloren zaak.
Diemel praat met zijn innerlijke kind en omgekeerd maar naar het tweede deel van het boek toe begint dit de spuigaten uit te lopen en de auteur raakt de lezer toch wat kwijt, mij alleszins. Het begon allemaal wat hetzelfde te klinken en de originaliteit uit het eerste boek werd uitgemolken, er had gerust wat vernieuwing mogen inzitten. De milieuproblematiek komt in het tweede deel ook naar boven drijven, de auteur steekt hier echter de draak mee en lijkt hierdoor een standpunt in te nemen over de kwestie. Geen pluspunt voor een boek en al helemaal niet voor een thriller.
Het kind in mij wil mindful moorden was niettemin een vlot lezend boek dat meer dan eens op de lachspieren werkte en het zat zeker goed in elkaar. Je was ook nieuwsgierig naar hoe Björn Diemel samen met zijn innerlijke kind uit de problemen zou komen. Inhoudelijk en wat betreft leesplezier scoorde het echter minder.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2022) - 318 blz.
Oorspronkelijke titel: Das Kind In Mir Will Achtsam Morden
Vertaling: Olga Groenewoud

Geen opmerkingen: