zaterdag 8 augustus 2020

Het pleidooi - Steve Cavanagh

Advocatenkantoor Harland and Sinton is al jarenlang de spil van een wereldwijd fraudenetwerk, maar nu zit de FBI hen op de hielen. Wanneer David Child, een rijke cliënt van de firma, wordt gearresteerd voor moord, vraagt de FBI Eddie Flynn om ervoor te zorgen dat Child wil getuigen tegen Harland and Sinton. Eddie weet instinctief dat er iets niet klopt, maar hij moet wel meewerken.
Want de FBI is namelijk in het bezit van belastend materiaal over zijn vrouw Christine. Voor Eddie is dat het begin van een adembenemende race tegen de klok: niet alleen moet hij Childs onschuld zien te bewijzen, hij moet ook voorkomen dat Christine in handen valt van de FBI of van de gewetenloze advocaten van Harland and Sinton...

*****

Steve Cavanagh is redelijk nieuw in het thrillerlandschap. In 2015 verscheen zijn eerste boek en ondertussen heeft hij zijn zesde uitgebracht waarvan 1 niet behoort tot de Eddie Flynn-serie. Het pleidooi is tweede in de rij.
Zijn boeken worden zeer gesmaakt en dat is geen wonder. Hij slaagt er steeds in om een intrigerend verhaal te produceren dat meteen ook spannend is en humor bevat, altijd een zeer goede combinatie. Zijn personages zijn ook subliem, hij zet ze zo neer dat je ze ofwel haat ofwel in je hart sluit, en vervelen doen ze zeker niet. En dan zijn er nog de rechtbankperikelen, om van te smullen.
Eddie Flynn ging ooit door het leven als een oplichter eerste klas. Uit die tijd heeft hij vele contacten en vrienden overgehouden waar hij in zijn nieuwe leven als advocaat gebruik van kan maken en hij heeft ze nodig. Hij staat hier immers voor de onmogelijke taak om een cliënt te verdedigen waartegen de bewijslast nagenoeg sluitend is, een cliënt tegen wil en dank dan nog. De FBI heeft hem deze opgedrongen, ze hebben een serieus pressiemiddel om hem in het gareel te houden, zijn vrouw.
Er ontspint zich een ongelooflijk verhaal met regelmatig verrassende plotwendingen. Het is een plot om U tegen te zeggen. Flynn moet werkelijk alles uit de kast halen om uit te dokteren hoe en door wie de moord wèl zou kunnen gepleegd zijn. En in de rechtbank zit dan ook nog alles tegen, de rechter èn de openbare aanklager zijn beiden een nachtmerrie voor elke advocaat.
Dit is een verhaal dat weer maar eens heeft gezorgd voor onbeschrijflijk groot leesplezier, spanning, fascinerende personages, verrassende wendingen, steengoede plot, geweldig goede rechtbankscènes en dit alles overgoten met wat humor. Steve Cavanagh blijft met stip één van mijn favorieten.
Eerder: Geen tijd om te sterven, De getuige, Dert13n

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2017) - 441 blz.
Oorspronkelijke titel: The Plea
Vertaling: Ralph van der Aa

Geen opmerkingen: