vrijdag 30 november 2018

Het dossier - Anya Niewierra

De 46-jarige Josta Bresse wordt slachtoffer van een orgaanroof. De Nederlandse recherche stuit tijdens het onderzoek op het duistere DDR-verleden van Josta. Daarom keert Josta terug naar Oost-Berlijn, waar ze destijds als kunstvervalser deel uitmaakte van de zogenaamde 'Köninstein Gruppe'. Dit team van vervalsers dat werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime, werd vlak voor de val van de Muur door de Stasi afgevoerd naar de gevangenis Hohenschönhausen. Reden: een geheim Dossier.
25 jaar later blijkt dit Dossier nog steeds reden voor moord. Opgejaagd als een wild dier probeert Josta Bresse het Dossier in handen te krijgen, maar de macht van de daders blijkt groot. Enorm groot.

*****

Anya Niewierra schreef in 2013 haar eerste thriller Vrij uitzicht welke voor diverse prijzen werd genomineerd. Ze is algemeen-directeur van de vvv Zuid-Limburg. Op deze manier combineert ze haar verschillende passies, reizen en schrijven.
Haar derde passie schilderen werd haar hobby en heeft ze als invalshoek gekozen voor deze thriller. De wereld van de kunst, het veilen en vervalsen van kunst en hier specifiek in de voormalige DDR vlak voor het vallen van de muur in 1989 is een boeiend gegeven en de lezer is weer wat info rijker. Ze heeft zich immers zeer goed geïnformeerd over kunst in het algemeen en de duistere geschiedenis van bijvoorbeeld de gevangenis Hohenschönhausen die echt bestaan heeft en het is niet min wat daar gebeurde.
Het dossier is een vakkundig opgebouwd verhaal dat allengs interessanter en spannender wordt. Ook de actie bouwt op. Het is altijd meegenomen dat een verhaal gestoeld is op waargebeurde historische feiten en als je daarrond dan nog een spannend verhaal weet te bouwen, is het helemaal super.
Ik kan niet anders zeggen dat ik helemaal verrast was door dit boek. Deze Nederlandse schrijfster is iemand om in het oog te houden. Klasse!

Uitgeverij: B for Books (2017) - 398 blz.

zondag 25 november 2018

Post voor Compostela - Johan Swinnen & Chris Nijs

Johan Swinnen is kankeronderzoeker. Toen zijn zoon Pieter enkele jaren geleden gediagnosticeerd werd met kanker, beloofde Johan dat hij 'iets zots' zou doen als Pieter het zou overleven. Vijf jaar later herstelt Pieter van zijn zware behandelingen en komt Johan zijn belofte na. In 33 dagen loopt hij van Leuven naar Santiago de Compostela (bijna 2400 km) aan een tempo van zo'n kleine twee marathons per dag. Johan torste letterlijk de last en de hoop van vele kankerpatiënten met zich mee. Zijn rugzak zat vol brieven van patiënten.
Johans tocht stond symbool voor de strijd die kankerpatiënten moeten leveren en was in de eerste plaats een eerbetoon aan hen. Tientallen mensen liepen of fietsten een eindje mee, soms een marathon of meer, en verlegden daarmee hun eigen grenzen. Wat begon als een privé-initiatief groeide uit tot een immense actie die vele duizenden mensen heeft bewogen en ontroerd.

Wat Johan Swinnen gepresteerd heeft is fenomenaal. Maar hij stelt duidelijk dat dit geen hoera-geroep verdient. De strijd van kankerpatiënten verdient deze kreet, zij leveren dag op dag een gigantische gevecht.
Johan Swinnen is gewoon hoogleraar aan de KU Leuven, kankeronderzoeker, voorzitter van het Departement Oncologie en ondervoorzitter van het Leuvens Kankerinstituut. Daarnaast is hij een verwoed langeafstandloper. Maar elke dag gedurende meer dan een maand een 70 tot 80 kilometer was voor hem ook een serieuze uitdaging. Maar zoals hij zegt: "niets in vergelijking wat kankerpatiënten meemaken".
In zijn voorwoord: "'Als je echt wil, kan je veel bereiken.' En als het er echt op aankomt, blijkt onze soms wat verzuurde samenleving toch nog niet zo slecht."
Wat begon als een eenmansactie groeide uit tot een waar media-evenement. Hij kreeg de steun van familie en vrienden. En naarmate het vorm aannam en groeide, begon ook de interesse en de steun te groeien. Zelfs onbekenden stapten mee in het avontuur. Chris had hij ooit slechts één keer kort ontmoet, maar na elkaar daarna enkele keren gesproken te hebben over dit Compostela avontuur, sprong Chris mee op de trein en werd het mede dankzij hem een geslaagd avontuur. Johan en Chris samen on the road van begin tot einde. Hij regelde de hele praktische kant zodat Johan zich gedurende 33 dagen enkel bezig had te houden met lopen. Ook een gigantische prestatie.
De hele tocht was te volgen op facebook en website. Ook op tv kon je er niet naast kijken met de reportages en nieuwsberichten. Hij werd door velen gesteund en niet in het minst door zijn vrouw Annemie en twee zonen Stijn en Pieter. Pieter maakte verschillende unieke illustraties voor dit boek en ontwierp ook het logo van heel het gebeuren, het lopertje dat sprekend op zijn vader lijkt en dat heel de rit present was.
Post voor Compostela is een fijn boek om te lezen. De hoop en de liefde die uit het boek spreken, doen het hem. Een inspirerend verhaal.


Uitgeverij: Houtekiet (2018) - 279 blz.

maandag 12 november 2018

Het 8-weekse bloedsuikerdieet - Dr. Michael Mosley

Het 8-weekse bloedsuikerdieet - Val snel af en herprogrammeer je lichaam
Dr. Michael Mosley gaat in zijn nieuwe internationale bestseller de strijd aan met een van de grootste stille epidemieën van onze tijd: een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Ons eten bevat veel suiker en makkelijk verteerbare koolhydraten en maakt ons niet alleen dik maar verhoogt ook onze kans op diabetes, beroertes, dementie, kanker en een leven lang medicijnen slikken. Meer dan een derde van de volwassenen heeft een verhoogde bloedsuikerspiegel en de meeste mensen zijn zich hiervan niet bewust.
In dit bijzonder actuele boek legt Michael Mosley op basis van wetenschappelijk onderzoek uit hoe we snel en goed kunnen afvallen. Het 8-weekse bloedsuikerdieet is niet alleen voor mensen met een verhoogde kans op diabetes type 2, maar voor iedereen die worstelt met zijn gewicht en gezond wil afvallen.

Dr. Michael Mosley is geen onbekende meer, toch alleszins niet voor diegenen die zich interesseren aan gezonde voeding en levensstijl. Hij heeft een opleiding als arts genoten en is daarna aan de slag gegaan als wetenschapsjournalist en tv-presentator. Hij sleepte trouwens prijzen in de wacht hiervoor.
Een verhoogde bloedsuikerspiegel lijkt een probleem waar heel wat mensen mee kampen, vaak zelfs zonder het te weten. Het is een ziekte die flink in opmars is en altijd bestreden wordt met medicatie en later het inspuiten van insuline. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen echter uit dat voeding een cruciale rol speelt in het ontwikkelen van een verhoogde bloedsuikerspiegel alsook ons bewegingspatroon. En laat dit nu net zijn waar we zelf iets kunnen aan doen. Het wordt steeds duidelijker dat we zelf verantwoordelijk zijn en deze ziekte een halt toe kunnen roepen. Meer nog, verhoogde bloedsuikerwaarden kunnen teruggedrongen worden tot de normale waarden zodat insuline en medicatie overbodig worden. Als dat geen goed nieuws is.
Je voeding aanpassen is dus een eerste vereiste. Artsen en onderzoekers wijzen er nu al een tijdje op dat vooral de 'snelle' koolhydraten de oorzaak zijn van het dikker worden. Ook bewerkte voeding is een boosdoener. En daarnaast is het van belang om meer te bewegen, Zitten is het nieuwe roken titelt een boekje dat ik ooit las.
Wat voor mij nieuw was in dit boek is dat ook mensen die mager zijn een verhoogde bloedsuikerspiegel kunnen hebben. Het hangt er maar net van af waar je vet zich opslaat, iets om over na te denken. En dat een snel dieet zeker zo goed of zelfs nog beter is, had ik ook nog niet gehoord. Het juiste dieet dan wel te verstaan.
Dit is een interessant boek zeker voor diegenen die een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben. Maar anders kan je er ook een en ander uit opsteken. Wat een constante is in zulke boeken is toch wel dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Het kost moeite, ja, maar een goede levenskwaliteit is toch iets om naar te streven, zeker nu mensen over het algemeen ouder worden.
Eerder: Het slimmedarmendieet
Eerder over dit onderwerp: De voedselzandloper, Broodbuik, Het oerdieet, Hoe word je 100?, Veroudering vertragen, Maak je niet dik

Uitgeverij: Nieuwezijds (2018) - 271 blz. (inclusief recepten, bijlagen, noten en index)
Oorspronkelijke titel: The 8-Week Blood Sugar Diet - Lose weight fast and reprogramme your body
Vertaling: Textcase

donderdag 8 november 2018

Beklemming - Franck Thilliez

Camille Thibault werkt als politieagent in Noord-Frankrijk. Sinds haar harttransplantatie droomt ze iedere nacht levensecht over een vrouw in nood. Zou het een herinnering van haar donor kunnen zijn? Camille heeft nog maar één missie: uitvinden welk drama er heeft plaatsgevonden.
Kort daarop worden inspecteur Lucie Henebelle en commissaris Franck Sharko gebeld over een nieuwe zaak: een jonge vrouw, bijna blind, jarenlang in het donker vastgehouden. Al snel leidt al het bewijs in de richting van een vrouwelijke politieagent in Noord-Frankrijk... Heeft Camille iets met de zaak te maken?

****

Franck Thilliez heeft reeds bewezen dat hij een topschrijver is en dat wordt hier alleen maar bevestigd.
Het boek gaat met een interessant thema van start, Camille die probeert uit te vinden van wie haar hart komt. En dan de totaal verwilderde vrouw die ze vinden. Thilliez weet zijn lezers steeds opnieuw te verrassen met interessante invalshoeken en thema's. En dan weet hij er tegelijk nog een spannend verhaal van te maken ook én met een plot om U tegen te zeggen.
Het zijn toch wel gruwelijke thema's die hij aansnijdt en de misdaden zijn echt niet van de poes. Veel kunnen we er niet over zeggen, we willen het verrassingseffect immers niet bederven. Ook zijn personages komen goed uit de verf en boeien, je wil ze terugzien.
Het is absoluut een boek waar je je geen moment mee hoeft te vervelen, integendeel, het is super spannend en gevarieerd. We kunnen zulke boeken alleen maar in onze armen sluiten. Zitten en lezen, geen ontkomen aan. Top!
Eerder: Het gruwelhuis, De ring van Möbius, Het weeshuis, Dagbehandeling, De schakel, Zwanenzang

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2018) - 447 blz.
Oorspronkelijke titel: Angor
Vertaling: Félice Portier