woensdag 15 juni 2011

Een keukenmeidenroman - Kathryn Stockett

Historische roman.

Op de achterflap: "In het Mississippi van de jaren 60 wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten."

Weer een debuutroman en hij is helemaal in orde. Het is een meeslepende roman waar je je volledig kunt inleven in de personages.
Het geeft ook een zeer realistisch beeld, denk ik toch, van het leven van zwart en blank vijftig jaar geleden. Nu lijkt het onbegrijpelijk dat die verschillen ooit zo fel hebben kunnen bestaan en dat het niet naleven van deze separatie wetten zulke ernstige gevolgen kon hebben, vooral voor de zwarten dan, echt hemeltergend. Langs de andere kant wordt ook beschreven dat het niet allemaal kommer en kwel was, sommige relaties tussen de rassen waren zeer vriendschappelijk en soms zelfs liefdevol maar het mocht niet geweten zijn.
Het verhaal wordt verteld, gezien door de ogen van twee zwarte hulpen, Aibileen en Minny, en een blanke dame, Skeeter, dat is soms even nadenken.
Kathryn Stockett schrijft erg goed, heel vlot en op een humoristische wijze en het is een zeer knap verhaal. Je kan goed doorlezen alhoewel het op sommige momenten wat traag gaat en het verhaal stilvalt, maar de schrijfster herpakt zich telkens weer en hop, je zat er weer in. Deze roman is zeker een aanrader.

Uitg. Mistral (2010) - 487 blz. | Oorspr. titel The Help - vertaling Ineke van Bronswijk

Geen opmerkingen: