zondag 29 november 2015

Passagier 23 - Sebastian Fitzek

Tijdens een vakantie op het cruiseschip Sultan of the Seas verdwenen de vrouw en het zoontje van politie-psycholoog Martin Schwartz spoorloos. Niemand heeft ooit kunnen ophelderen wat er op die noodlottige reis is gebeurd en Martin blijft achter als een mentaal wrak. Hij heeft zich voorgenomen nooit meer één voet op een cruiseschip te zette, totdat hij vijf jaar later een mysterieus telefoontje krijgt van een oudere dame die beweert meer van de verdwijning te weten. Martin gaat terug naar het gewraakte schip en komt een verdwenen gewaand meisje op het spoor dat is teruggekeerd naar de Sultan - samen met de teddybeer van zijn zoontje.

****

Fitzek is een meester in het schrijven van originele en spannende boeken, dat bewijst hij keer op keer. Ook dit is zo'n boek waarbij je de neiging hebt om vlug te lezen, het kan niet rap genoeg gaan. 
Hij heeft een goed geconstrueerde plot uitgedacht, een plot die langzaam aan zijn geheimen prijs geeft. Veel actie ook wat je niet dadelijk verwacht op een schip. Maar zoals de schrijver aangeeft is dit luxe cruiseschip een kleine drijvende stad en verhoudingsgewijs gebeurt daar redelijk veel op, vele mensen op een betrekkelijk kleine oppervlakte die je dan ook nog niet eens kan verlaten. Na het lezen van dit boek is de lezer zich zeker bewust van de problemen die dit met zich meebrengt. De schrijver baseerde zich op bestaande verdwijningszaken op cruiseschepen, zelfs het aantal 23 is ongeveer een juist gemiddelde. In zijn uitgebreide nawoord licht hij dit toe. En we zijn dus weer een weetje wijzer. Hierbij moeten we er toch ook nog op wijzen dat het dankwoord zoals altijd weer een fraai stukje tekst is en meer dan de moeite waard om te lezen. En Fitzek heeft trouwens nog een verrassing in petto, na Over het boek en dankwoord volgt er nog een epiloog. Juist, een laatste verrassende plotwending die de bijna vergeten proloog verklaart.
Ook psychologisch gezien worden we hier wat wijzer. Martin is goed op de hoogte hoe hij getraumatiseerde kinderen best behandelt, alhoewel hij meldt dat collega's het niet altijd eens zijn met zijn visie. Maar ook over het onderwerp zelf geeft Fitzek blijk van een groot psychologisch inzicht in de materie.
Passagier 23 is een super spannend boek. Veel actie met zo nu en dan enige verdieping. Verrassende en originele plotwendingen alom. Het is een meer dan goed boek dat heel erg vlot leest en je gekluisterd houdt aan je al dan niet favoriete leesplaats. Fitzek is een topschrijver. 
Eerder: De therapie, De gijzeling, De wreker, De zielenbrekerHet experiment, De ogenverzamelaar, Wijd open 

Uitgeverij: The House of Books (2015) - 383 blz.
Oorspronkelijke titel: Passagier 23 - Vertaling: Lucienne Pruijs

Geen opmerkingen: