vrijdag 6 november 2015

De man in het midden - Bart-Jan Kazemier

Ooit was Max Metzer een getalenteerd strafrechtadvocaat, maar zijn carrière is in het slop geraakt. Hij heeft zich neergelegd bij een leven in de marge. Dan krijgt hij uit het niets een baan aangeboden als persoonlijk advocaat van Michael van Leer, eigenaar van de grootste televisieproductiemaatschappij van de Benelux. Metzer accepteert het aanbod, maar één vraag blijft er in zijn hoofd rondspoken: waarom hij? Een bizarre moord en een raadselachtige code blijken het begin van een zenuwslopende zoektocht naar antwoorden. Terwijl hij een groots en angstaanjagend complot blootlegt, moet Metzer strijden voor het behoud van zijn identiteit in een wereld waarin alle waarheden lijken te kantelen.

***

Bart-Jan Kazemier heeft een goede complot thriller afgeleverd met De man in het midden, zijn misdaaddebuut trouwens. Hij studeerde af als taalkundige, woont in Amsterdam en is medeoprichter van This is propaganda, een onderzoeksproject over propaganda, politiek en de media. Info op hun blog of website.
En dit is meteen het grote thema van dit boek. Is er zoiets als een 'propagandamachine' en hoe werkt dit. Op de website is duidelijk dat dit kadert in een breder maatschappelijk fenomeen, zoiets als 'Big Brother'. De digitalisering van de maatschappij, alles letterlijk gevangen in digitale bytes, biedt hiervoor een structurele basis. De vraag hier is of verspreiding van informatie, zelfs nieuwsfeiten, kan zonder propaganda. Dingen om over na te denken, het is een thema dat her en der nog opduikt in fictie boeken.
Het verhaal is mooi opgebouwd, een raadseltje tussendoor, af en toe wat actie. Toch is het geen spannend boek, het ontbreekt aan vaart. Het einde doet wat surrealistisch aan alhoewel bij de lezer de vraag rijst of dit nu ook al niet aan de gang is en dit is wel zeker, toch in beperkte mate.
Kazemier heeft een heel mooi taalgebruik. Dat is een verademing in deze wereld van veelal vertaalde boeken. Subtiele woordspelingen zorgen voor een noot humor, prachtig om te lezen.
Zijn toch wel kleurrijke personages mogen er absoluut ook wezen. Niet dat ze zo geweldig zijn uitgewerkt maar ze spreken toch tot de verbeelding. Zo kan de politierechercheur haar vrouwelijke belangstelling voor Max niet onder stoelen of banken steken en het doet meer dan eens bij de lezer de mondhoeken krullen. Je verwacht dit ook niet van zo'n organisatie als de politie.
Een dikke drie sterren voor De man in het midden. Omdat het boek de spanning miste die je toch wel verwacht van een complot thriller, net geen vier. Maar het is zeker een aanrader, alleen al voor de prachtig geschreven tekst en het mooie taalgebruik.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2014) - 365 blz.

Geen opmerkingen: