vrijdag 6 september 2024

De onderwaterzwemmer - P.F. Thomése

Bij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied, in het laatste oorlogsjaar, raakt de veertienjarige Tin van Heel zijn vader kwijt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaarden, waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw, het noodlot opnieuw dreigt, voelt hij dat de tijd gekomen is om alles recht te zetten.

***

P.F. Thomése (1958) was redacteur, verslaggever, essayist, hij schreef voor enkele dagbladen en is verhalenverteller, schrijven zit hem dus in het bloed. In 1986 publiceerde hij zijn eerste literaire verhaal dat later deel uitmaakte van de verhalenbundel Zuidland, zijn debuut uit 1990. Toen in 2003 Schaduwkind verscheen brak hij internationaal door, het boek gaat over het verlies van zijn dochtertje. Thomése werd vaak genomineerd voor prijzen en ontving er ook verschillende. De onderwaterzwemmer haalde de shortlist van drie grote publieksprijzen en kreeg uiteindelijk de Lezersjury Fintro Literatuurprijs 2016.
Dit is mijn kennismaking met deze auteur, ik ben echter in dubio wat ik er precies van moet vinden. Het boek is opgebouwd in drie delen met telkens een tijdsspanne van 30 jaar ertussen maar met wel telkens dezelfde persoon. We volgen hem in deze drie cruciale periodes in zijn leven vanuit zijn eigen perspectief maar toch is het verhaal verteld in de derde persoon. Daardoor krijg je een beetje een helikoptervisie over het hele verhaal en zelfs over Tins emotionele toestand. Dit leest vlot en aangenaam, de keerzijde is echter dat je niet betrokken wordt in het verhaal maar dit is hier een pluspunt omdat je zo overzicht blijft houden. De auteur heeft een verhaal te vertellen over dood, verlies en schuld maar ook over hoop en redding.
Het eerste deel vertelt slechts één dag in het jonge leven van Martin maar wel de dag die heel zijn verdere leven bepaald heeft, hij zit sindsdien immers opgezadeld met een allesoverheersend schuldgevoel door het verlies van zijn vader. Het tweede en langste deel speelt zich af in een ander continent en leest voor een stuk zelfs als een actiethriller, dit kan van de andere twee delen veel minder gezegd worden. Hier worstelt het hoofdpersonage met het verlies van zijn vrouw Vic. In het korte derde deel dat zich ook al in nog een ander continent afspeelt, ligt Tin op zijn dood te wachten. Dit is het meest verrassende deel van het boek en het meest ontroerende en hoopvolle ook.
De keuze van de titel wordt gedurende het lezen van het boek duidelijk en is goed gevonden, het heeft zelfs iets spiritueels.
Over het hoofdpersonage valt ook een en ander te zeggen en te denken. Hoe verder je in het boek komt, hoe minder sympathie je lijkt te voelen voor hem. De man komt nogal passief uit den hoek, zijn daadkracht laat zeer te wensen over en het dramatische is dat hij zich er zelf van bewust is. Langs de andere kant kon hij ook weinig of niets doen aan de gebeurtenissen die hij op deze cruciale momenten meemaakt. Verder weten we niets van hem, alleen dat de traumatische gebeurtenis in het eerste deel zijn leven volledig lijkt bepaald te hebben.
Het is niet een erg dik boek, eerder een dun maar de auteur heeft verteld wat hij wilde vertellen. Tijdens het lezen zie je ook voortdurend verbanden tussen de verschillende delen en de gebeurtenissen en zelfs de gevoelens van Tin, Thomése speelt met woorden en dat is fijn om te lezen.
De onderwaterzwemmer is goed geschreven en leest meestal vlot alhoewel er ook wat mindere stukken inzitten. Af en toe dook er ook wat humor op en dat viel zeer te appreciëren. Het verhaal zelf beviel me minder, soms vroeg ik me af waarover het nu toch ging, het was voor mij redelijk ongeloofwaardig en de hoofdpersoon ging me op de zenuwen werken. Dit boek las ik voor de plaatselijke leesclub en dan lees je toch net iets anders, ik kon daardoor wel de kracht van het boek zien.

Uitgeverij: Atlas Contact (2015) - 253 blz.

dinsdag 3 september 2024

Het geschenk van de wildernis - Elli H. Radinger

Vrijheid, stilte, moed, dankbaarheid - zo geeft de natuur ons wat we nodig hebben
Een inspirerende reis door de magie van de wildernis
De wildernis is diep in ons verankerd. Ze daagt ons uit, maakt ons sterker, kalmeert ons, opent ons hart en brengt dagelijks een nieuw geschenk. In dit boek vertelt natuuronderzoeker en wolvenexpert Elli H. Radinger meeslepende en betoverende verhalen over de schatten die de wildernis voor ons in petto heeft: avontuur, vrede, ontzag, stilte, duisternis, saamhorigheid, veerkracht, vertrouwen - maar ook nederigheid en angst.
Ze neemt ons mee op een inspirerende ris door de natuur en onszelf, en laat zien hoe de magie van de wildernis zowel ons leven als onze geest kan veranderen.

Elli H. Radinger (1951) was advocaat maar deze carrière gaf ze op om haar passie na te jagen: onderzoek doen naar wolven en erover schrijven. Ze raakte verknocht aan het Amerikaanse Yellowstone Park in Wyoming waar ze de wolven observeerde en deze wildernis begon een zeer belangrijke plaats in te nemen in haar leven. Ook over honden schreef ze boeken, in haar laatste boek Vaarwel lieve hond schrijft ze over haar verdriet bij het sterven van haar eigen hond Shira in 2020, ondertussen woont er een andere hond bij haar. Radinger geldt als één van de grootste wolvenexperts ter wereld en haar boeken zijn bestsellers en in verschillende landen vertaald.
In Het geschenk van de wildernis vertelt de Duitse Elli Radinger over de ervaringen die ze opdeed tijdens haar onderzoek in Yellowstone Park maar ook in de korte en langere tochten die ze elders deed. Altijd staat in haar beleving de natuur centraal, de wilde natuur wel te verstaan, onderzoeken, ervaren en observeren zijn zowat haar sleutelwoorden. Ze schreef dan in het eerste jaar van de coronaperiode een verscheidenheid van haar verhalen neer in dit boek. En het moet gezegd dat deze zéér inspirerend zijn, je leeft met haar mee en waant je zomaar aan haar zijde. Daarbij vertelt ze ook vaak interessante dingen en weetjes.
Ze heeft het over wolven uiteraard, maar ook andere dieren passeren de revue. Zo heeft ze het over grizzly's, bizons, walvissen, arenden en haar lievelingen, de coyotes. In één van de hoofdstukken heeft ze het ook over Walden Pond, een meer in Massachusetts en dit naar aanleiding van natuuronderzoeker Henry David Thoreau voor wie ze een fascinatie ontwikkelde en die een inspiratiebron is. Een ander hoofdstuk ging over haar tocht van een week in de diepe kloven van de Grand Canyon.
De wildernis heeft het leven en denken van Elli Radinger veranderd, het leven in de ongerepte natuur is een geschenk gebleken en ze vind er haar rust terug. En je hoeft er niet ver voor te gaan, stelt Radinger:
'De wildernis is overal. In het bos, aan zee, op het gras voor ons huis - en soms ook heel dichtbij, in onszelf.'
Het geschenk van de wildernis is een mooi boek, er zijn heel wat foto's in terug te vinden, van haarzelf maar ook van anderen, drie katernen bevatten kleurenfoto's, ze zijn práchtig. Een aanrader dit boek van Elli Radinger, inspirerend en je steekt er dan nog wat van op ook.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2021) - 253 blz.
Oorspronkelijke titel: Das Geschenk der Wildnis
Vertaling: Michel Bolwerk