maandag 30 november 2020

De waarheid over de zaak Harry Quebert - Joël Dicker

New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer's block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola's lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry's huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

****

Joël Dicker is een Zwitserse schrijver, met zijn tweede boek De waarheid over de zaak Harry Quebert brak hij door bij het grote publiek, er verschenen wereldwijd vertalingen van en het viel in de prijzen. Dicker studeerde rechten aan de universiteit van Genève.
Het is nogal een lijvig boek met zijn 633 bladzijden, voor een goed boek is dit uiteraard geen probleem. Dicker weet de lezer te grijpen ook al is het verhaal nogal uitgesponnen. Hij verspringt vaak in de tijd, zo houdt hij de lezer bij de les en wil je zeker verder lezen, dit kost dan ook absoluut geen moeite. Van de verschillende personages krijg je een goed beeld en het leven in de plaatselijke gemeenschap krijgt vorm. 
Dicker heeft een zeer ingenieuze plot in elkaar gezet en uitgewerkt, wat je meent als de waarheid te zien wordt voortdurend bijgesteld, zowel wat betreft de personages als de gebeurtenissen. Langzamerhand wordt duidelijk dat er veel meer aan de hand, niets is wat het lijkt. De waarheid verandert telkens opnieuw en tot aan het einde toe wordt de lezer verrast.
Zo wordt het uiteindelijk toch een spannend boek, want het leest vaak ook als een roman. De meeste belangrijke personages worden goed uit de doeken gedaan. Het boek leent zich daar ook goed toe aangezien een deel zich afspeelt in het heden en ook 33 jaar terug.
Marcus heeft er een hele kluif aan om de waarheid bloot te leggen, de verdwijning van Nola speelt zich immers lang voor zijn tijd af en om dan nog sporen terug te vinden is geen sinecure. Hij krijgt gelukkig hulp van Gahalowood van de Staatspolitie, toch iemand die in hem en Harry gelooft en ook de waarheid boven water probeert te krijgen.
Joël Dicker heeft hier toch wel een zeer geslaagd boek neergepend, met roman allures maar het boek heeft vooral een geweldig goede plot met verrassende plotwendingen zodat het nog spannend wordt ook.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2014) - 633 blz.
Oorspronkelijke titel: La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert
Vertaling: Manik Sarkar

Geen opmerkingen: