donderdag 30 augustus 2012

Het familieportret - Jenna Blum

Vijftig jaar lang heeft Anna Schlemmer geweigerd te praten over haar leven in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anna's dochter Trudy herinnert zich niet veel: zij was nog maar vier toen zij en haar moeder door een Amerikaanse soldaat werden bevrijd en met hem meegingen naar Minnesota. Maar Trudy bezit één bewijsstuk uit het verleden: een familieportret waarop zijzelf staat, samen met haar moeder en een Nazi-officier.
Gedreven door schuldgevoel over haar mogelijke afkomst, gaat Trudy op onderzoek uit. Ze slaagt erin om eindelijk de dramatische, hartverscheurende waarheid over haar moeders verleden boven tafel te krijgen.

****

Dit is weer een meer dan geslaagde debuutroman. Wel weer eentje met de tweede wereldoorlog en de concentratiekampen als onderwerp, maar toch las het boeiend en vlotjes.
Nu werd het verhaal van een Duitse vrouw verteld, het is weer eens een andere invalshoek. Net zoals in het bezette gebied zijn er in Duitsland zelf agressors maar ook slachtoffers. Dit boek laat maar weer eens zien dat situaties niet zwart-wit zijn maar dat er vele tinten grijs zijn.
Het verhaal is opgebouwd uit twee afwisselende tijdslijnen, enerzijds de oorlogsjaren en hier volgen we Anna en haar kleine dochtertje Trudy en anderzijds Trudy in de jaren 1993 tot 1997. Trudy leeft gebukt onder een schuldgevoel, het is duidelijk dat de traumatische ervaringen van haar moeder ook sporen hebben na gelaten bij haar. Ze kan vooral niet overweg met het zwijgen van haar moeder en ondanks haar vele vragen volhardt haar moeder hierin. Het zet de relatie tussen moeder en dochter heel erg onder druk. Als lezer heb je door hoe het komt, maar toch blijft de vraag waarom ze absoluut wil blijven zwijgen.
Het deel met de beschrijving van de oorlogsjaren is heel boeiend en interessant. Ik had wel wat meer moeite met het recentere deel. Dat kwam heel wat minder uit de verf en zat niet zo goed in elkaar. Ineens komt daar zomaar een liefdesrelatie uit de lucht vallen voor Trudy, op een raar moment en bruusk. Het deed heel raar aan. En aan het eind was daar plots de clou van het verhaal, en het verhaaltje was uit.
Het familieportret is al bij al toch één van de betere boeken, het overstijgt zeker het gemiddelde. Jenna Blum is duidelijk een begenadigd schrijfster.
 
Uitgeverij: De Boekerij (2010) - 455 blz.
Oorspronkelijke titel: Those Who Save Us - Vertaling: Carolien Metaal

woensdag 29 augustus 2012

Kwaad bloed - Leighton Gage

Mario Silva, hoofdinspecteur bij de federale politie van Brazilië, wordt op het onderzoek naar de dood van de bisschop Dom Felipe Antunes gezet, die wordt vermoord tijdens de inwijding van een kerk in een afgelegen dorpje in het Braziliaanse binnenland.
De druk is groot, want de paus zelf heeft er met de president van het land over gebeld. Samen met zijn assistent Hector Costa bindt Silva de strijd aan met de staatspolitie en een corrupte juridische macht. Maar ook met criminelen, grote landeigenaren en de Kerk zelf. In een race tegen de klok, want al snel volgen er meer gruwelijke moorden...
Terwijl Silva zijn eigen demonen uit de weg probeert te ruimen door de moordenaars van zijn vader en zijn zwager op te sporen, krijgt hij ook te maken met het conflict tussen landarbeiders en landeigenaren - wat escaleert na de verdwijning van de zoon van een lokale landeigenaar.

****

Dit debuut van Leighton Gage beschrijft in een flitsende en rauwe stijl een land dat aan het oog van de toerist onttrokken blijft. En dan is het ook nog een zeer spannend boek, een pageturner zoals ze zeggen.
Leighton Gage heeft een goede plot bedacht en hem dan ook nog eens schitterend uitgewerkt. Maar wat vooral aangrijpt, is de beschrijving van de Braziliaanse samenleving. Zo is er de corruptie die welig tiert en in meerdere lagen van de bevolking, wie maar enige macht heeft, lijkt er onderhevig aan te zijn. En Leighton Gage geeft in een nawoord een korte toelichting over de situatie in het land, het grote verschil tussen de enkele rijken en de vele Brazilianen die leven onder de armoedegrens. Dit is onder andere een van de oorzaken van de vele conflicten in het land.
Kwaad bloed beschrijft een gruwelijke werkelijkheid, naast de corruptie en de onrechtvaardige verdeling van rijkdom en land zijn er nog de drugsverslaving, kinderprostitutie en de martelingen. Er vloeit in het boek veel 'kwaad bloed', de auteur heeft zich niet ingehouden. Het is een duistere en zeer onrechtvaardige wereld die hier beschreven wordt.
En dat heeft Gage dus allemaal in een zeer spannend verhaal gegoten. Mario Silva en Hector Costa krijgen hulp van Arnaldo en samen vormen ze een goed team. Het onderzoek verloopt goed ondanks de tegenwerking die ze krijgen en is boeiend. Gelukkig zijn er ook nog goede en integere zielen te vinden in het land die een helpende hand bieden. Een goed opgebouwde plot en enkele plotwendingen leiden uiteindelijk naar een verrassend einde.
Psychologisch heeft Gage de personages minder goed neergezet. Het verleden van Silva wordt uit de doeken gedaan, maar dit had gerust wat beknopter gekund en het gaf ook geen meerwaarde aan het verhaal.
Kwaad bloed heeft mij aangenaam verrast en aangezien dit het eerste boek uit de Silva reeks is, kunnen we ons nog verheugen. 

Uitgeverij: Karakter Uitgevers (2011) - 318 blz.
Oorspronkelijke titel: Blood of the Wicked - Vertaling: Peter de Rijk

maandag 20 augustus 2012

Korte metten - Lisa Gardner

De moordzaak lijkt zo klaar als een klontje: als de mishandelingen door haar man politieagente Tessa Leoni te veel worden, gaat ze door het lint en schiet hem dood. Maar Tessa laat tijdens het verhoor niets los - niet over haar echtgenoot, haar blauwe plekken of haar spoorloos verdwenen zesjarige dochter Sophie.
De politie begint een zoektocht naar het meisje. Rechercheur D.D. Warren moet in een race tegen de klok samenwerken met haar ex-minnaar. Bij haar collega's stuit D.D. Warren op een muur van stilzwijgen. Naarmate het onderzoek vordert, komen er steeds meer duistere familiegeheimen naar boven...

*****

Dit is weer maar eens zo'n boek dat je in een mum van tijd uit hebt. Tot nu toe is Lisa Gardner voor mij een vijf sterren schrijfster en ook ditmaal dus.
Net zoals in de andere boeken is het een heel erg spannend verhaal en de plot heeft ze weer schitterend in elkaar geknutseld. Afwisselend volgen we het verhaal van Tessa, zowel in de huidige situatie als stukken uit haar verleden en dan daarnaast het politionele onderzoek van D.D. Warren en Bobby Dodge. Met elk hoofdstuk wordt er een heel klein tipje van de sluier opgelicht, naarmate het boek vordert, wordt zo een en ander duidelijk, als lezer weet je meer dan de speurders, en toch blijft het spannend én verrassend. Meer nog, de spanning stijgt voortdurend en wat er nu eigenlijk gebeurd is, blijft een mysterie tot aan het einde. Lisa Gardner draait de lezer een serieus rad voor de ogen.
Ook psychologisch gezien komen de verschillende spelers goed uit de verf. Rechercheur D.D. Warren kennen we al van in haar vorige boeken en diept ze verder uit, maar ook Tessa wordt zeer geloofwaardig neergezet. Personages met een persoonlijke achtergrond maken een boek toch completer en het leesplezier is eens zo groot.
Verrassende plotwendingen, zorgvuldig opgebouwde spanning en krachtige personages zijn de top ingrediënten van deze thriller en de vijf sterren zijn dubbel en dik verdiend.
Eerder: Verdwenen, De leugenaar, Spaar het meisje

Uitgeverij: The House of Books (2012) - 412 blz.
Oorspronkelijke titel: Love you more - Vertaling: Ralph van der Aa

De blik - Koen Vermeiren

Een gijzelingsactie waarbij het SIE (Speciaal Interventie Eskadron) wordt ingeschakeld, kent een dramatische afloop. Commandant Marc Van Den Eede voelt zich persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van twee slachtoffers en dient zijn ontslag in. Hij gaat aan de slag bij een lokale politiezone, waar hij echter moeilijk zijn draai kan vinden.
Wanneer hem de mogelijkheid wordt geboden om het pas opgerichte FAST (Fugitive Active Search Team) te gaan leiden, grijpt hij die kans met beide handen. Niet uit ambitie, maar omdat hij daarin een mogelijkheid ziet om de voortvluchtige gijzelnemers, die de dood van een van zijn mannen en van een kind op hun geweten hebben, achter de tralies te doen belanden. Niet iedereen binnen het politiekorps en bij de magistratuur is opgezet met de nieuwe eenheid, die het moet stellen met weinig manschappen en heel beperkte middelen. Het FAST zal zijn bestaansrecht dan ook moeten bewijzen. De drijfveer van commissaris Marc Van Den Eede en hoofdinspecteur Wim Elias wordt al vlug die van het hele team: ervoor zorgen dat criminelen hun straf niet ontlopen.

****

Weer een nieuwe ontdekking voor mij en dan nog van een Vlaamse schrijver, De blik was een enorme meevaller. Het is meer dan een gewoon goed boek en het is het begin van een serie rond Commandant Marc Van Den Eede en zijn FAST team, een dubbele meevaller dus.
Koen Vermeiren heeft een zeer goede plot bedacht, maar wat zou dit zijn zonder een goede uitwerking. Maar ook daar is hij met vlag en wimpel geslaagd.
Hij heeft zeer menselijke en geloofwaardige personages uitgedacht die soms ook nog eens speciale karaktertrekjes hebben en zelfs een beetje neigen naar het excentrieke, het maakte het boek alleen maar plezieriger om lezen. En hij schrijft soms ook nog grappig en zelfs ontroerend. Marc heeft samen met zijn vrouw Linda een 15 jarige autistische zoon Stijn en met de beschrijving van diens belevenissen en gedragingen krijgt het boek een zeer menselijke ondertoon.
Regelmatig heeft de auteur er toch ook wat kritische noten aan toegevoegd. Ontsnappingen van gangsters tijdens hun overbrenging, vrijlating omwille van procedurefouten of zelfs gewoon omdat er geen plaats is, we hebben het allemaal al eens gehoord en zelfs zeer recentelijk, het draagt niet bij tot de geloofwaardigheid van ons justitiële apparaat en Vermeiren haalt dit hier meer dan eens aan. De verantwoordelijke machtsdragers in ons land of elders zouden gerust De blik van Koen Vermeiren eens mogen lezen.
De blik is wel een zeer Vlaams aandoend boek, vooral wat de taal betreft, dat viel toch wel op, Nederlandse lezers zijn gewaarschuwd. Het enige waar ik soms last mee had, waren de bruuske overgangen zelfs binnen een hoofdstuk, het was niet altijd onmiddellijk duidelijk wie er nu aan het woord was en als dit dan juist aan het begin van een nieuw blad viel, was het even denken. Maar dit is een detail.
Koen Vermeiren heeft me helemaal kunnen overtuigen met dit thriller debuut. (Daarvoor schreef hij enkele romans en werkte hij als scenarist mee aan verschillende televisie reeksen.) Het smaakt absoluut naar meer, gelukkig ligt zijn tweede al in de winkel en verschijnt volgend jaar zijn derde. Laat maar komen!

Uitgeverij: Manteau (2011) - 371 blz.

donderdag 16 augustus 2012

De voedselzandloper - Kris Verburgh

In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes.
De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten in voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen.
De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele dieet- en voedingsmythes doorprikt, het is ook een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking.


Dit was een verrassend interessant non-fictie boek. En ook al is het gestoeld op wetenschappelijke inzichten, zelfs inclusief chemische schema's, het is toch zeer leesbaar. Alles is zeer logisch uitgelegd en begrijpelijk. Maar om de volledige verklaring te kunnen navertellen, zal ik het toch nog eens moeten herlezen.
Dat voeding zeer belangrijk is voor onze gezondheid is met dit boek wel duidelijk. De auteur negeert hiermee niet dat er nog andere factoren meespelen, aan het einde van zijn boek wijdt hij hier een hoofdstuk aan. Sporten en bewegen, calorierestrictie, gezonde geest in een gezond lichaam, ontspanningsoefeningen en zelfs de mens als sociaal wezen dragen bij tot een optimale gezondheid.
Maar als arts en onderzoeker doet hij hier het verhaal van voeding uit de doeken. En door zo diep te gaan in zijn uitleg, wordt het allemaal zeer duidelijk waarom bepaalde voeding gezond of ongezond is. Ik heb alleszins inzicht gekregen in de materie.
Het boek is absoluut een aanrader voor iedereen die begaan is met gezondheid. En dat het een succes is, blijkt alleen al uit de vele herdrukken zelfs op een paar maanden tijd.
Op de website www.voedselzandloper.com, vind je meer info. Je kan hier ook een afbeelding van de voedselzandloper (in kleur) downloaden.

Uitgeverij: Bert Bakker/Prometeus  - 365 blz. (zonder menu's, verklarende woordenlijst, noten en register 297 blz.)

woensdag 8 augustus 2012

Brandmerk - Brian Freeman

Een jaar geleden verloor Mark Bradley zijn baan als leraar na beschuldigingen van een affaire met een studente. Nu is de zus van de studente dood aangetroffen en Mark ziet zich geconfronteerd met een vijandig stadje dat overtuigd is van zijn schuld. Hilary Bradley is vastbesloten haar man te beschermen. Graven in de geheimen van het vermoorde meisje blijkt echter gevaarlijk. De enige die ze kan vertrouwen is de eigenzinnige rechercheur Cab Bolton. Dan komen er feiten aan het licht over het verleden van het meisje die wijzen in de richting van een andere dader. Wie wil dat Mark gebrandmerkt wordt voor de moord op een jong meisje? Wat ligt er begraven in de as van het verleden?


*****


Brian Freeman heeft met zijn zesde boek weer gescoord. Dit is een alleenstaand boek, zijn vorige vijf hadden een speurdersduo in de hoofdrol.
Hier is deze rol niet weggelegd voor een speurder, maar voor de vermeende dader, Mark Bradley, en zijn echtgenote. Voor de lezer is het van in het begin duidelijk dat hij niet de moordenaar is en dat hij evenmin schuldig is aan wat er een jaar geleden gebeurde. Heel het verhaal wordt verteld vanuit heel veel verschillende gezichtspunten, de lezer is echt van alles op de hoogte.
Het speurderswerk wordt verdeeld over verschillende personen zodat de eigenlijke rechercheur Cab Bolton vaak maar wat achteraan holt met zijn bevindingen. Maar ook hij vervult zijn rol om de lezer bepaalde feiten te weten te laten komen. Hij krijgt een verleden mee in het boek en ondanks dat hij zeer eigenwijs en zelfs lichtelijk excentriek wordt voorgesteld, komt hij sympathiek over. Het was bijna spijtig dat er geen grotere rol voor hem was weggelegd. Maar wie weet komen we hem nog wel eens tegen in volgende boeken.
Uiteindelijk was dit ook een zeer spannend boek, in het begin zou je het niet gezegd hebben. Freeman heeft de spanning zeer goed opgebouwd. Aan het einde was het soms wel een tikje te ver gezocht, het leek een beetje té toevallig, maar het deed absoluut niets af aan het leesplezier.
Brandmerk is een top boek, zeer goede plot en super spannend.
Eerder: Verdorven, De stalker, De stripper, De kelder, De voyeur  

Uitgeverij: The House of Books (2012) - 445 blz.
Oorspronkelijke titel: The Bone House - Vertaling: AnneMarie Lodewijk

dinsdag 7 augustus 2012

Ontwricht - Harlan Coben

Op het hoogtepunt van de U.S. Open wordt de tienerzoon van stergolfer Linda Coldren en haar man Jack, een golfer in ruste, ontvoerd. Om de jongen terug te vinden gaat Myron Bolitar achter alle mogelijke verdachten aan, van rijk tot arm. En hij gaat terug in de tijd - naar een US Open van drieëntwintig jaar geleden, toen Jack Coldren had moeten winnen maar onverwachts verloor. De duistere geheimen van een gegoede familie komen op moorddadige wijze tot ontploffing, en Myron zit midden in de vuurlinie.


**


De Myron Bolitar serie is met het verschijnen van zijn vierde boek Ontwricht in de Nederlandse taal compleet. Het is geen wonder dat deze pas nu verschenen zijn, ze behoren toch tot zijn minst goede werk en als eerste kennismaking zou je de lust ontgaan om een Harlan Coben te lezen en dat zou toch wel heel jammer zijn. Dit boek is dan nog eens het minst goede van deze vier eerste.
Het verhaal op zich was wel helemaal in orde, meer nog, het was een zeer goede plot. Maar dit is uiteraard niet genoeg. Coben slaagt er hier niet in om de lezer te betrekken bij het verhaal. Aan de opbouw schortte er ook wel wat. Hij sleurt er een paar zijlijntjes bij, funest voor de spanning. Het gaat ook traag. Dan presenteert hij verschillende speculaties over wat er zou kunnen gebeurd zijn en als dan aan het einde de werkelijke toedracht uit de doeken wordt gedaan, heb je moeite om deze te onthouden. Ik sloeg het boek toe en wist al niet meer hoe het nu juist in zijn werk was gegaan. Aan het einde kreeg ik trouwens ook een déjà vu gevoel, de clou was niet bijster origineel. Het geheel kwam dus redelijk rommelig over.
Harlan Coben schrijft met veel humor, in zijn latere boeken doseert hij deze wel beter, want in dit boek loopt het weer de spuigaten uit, het is té veel en daardoor komt een en ander ongeloofwaardig over.
Het is een boek met een goede plot en veel humor maar Harlan Coben kan veel beter. 
Eerder: Houvast, Eens beloofd, Verloren, Schaduwleven, Verzoeking, Vals spel, Tegenwerking, Vermist

Uitgeverij: De Boekerij (2011) - 335 blz.
Oorspronkelijke titel: Back Spin (1997) - Vertaling: Iris Bol