vrijdag 24 september 2010

Ten dode opgeschreven - Peter James

Thriller.

Op de achterflap: "Wanneer het lijk van een tiener uit de branding voor de kust van Sussex wordt gedregd, blijken er enkele organen uit het lichaam te zijn verdwenen. Spoedig erna spoelen er nog twee doden aan.
Als de vijftienjarige Caitlin Beckett niet heel snel een nieuwe lever krijgt, is ze ten dode opgeschreven. Wanneer het ernaar uitziet dat de gezondheidszorg niet op tijd iets voor haar kan betekenen, raakt haar moeder Lynn in paniek en zoekt radeloos haar toevlucht tot het internet."

Peter James is toch wel een fantastisch schrijver. Dit is de vijfde Roy Grace thriller en de zesde is (gelukkig!) in aantocht. 
Van de zes boeken die ik tot nu toe las van hem, is dit boek toch één van zijn besten. Het was nochtans niet zo dat dit verhaal spannend was van in het begin zoals in Doodsimpel. Naar het einde toe wel, toen werd het super spannend.
Wat dit boek nu zo goed maakte was de hele verhaallijn, het is ongelooflijk goed uitgeschreven. In het begin maak je kennis met alle personages in korte hoofdstukjes en dat is even puzzelen en onthouden. Maar gaandeweg wordt iedereen goed uitgediept, zowel psychologisch als hun achtergrond. Juist één verhaallijn heeft de auteur niet doorgetrokken. Deze had ook maar een zijdelings raakpunt met het verhaal en had gerust achterwege kunnen blijven.
Vooral goed was het onderzoek van Roy Grace en zijn team (deze worden trouwens ook goed geduid). De spanning werd gestaag opgebouwd naarmate er meer dingen aan het licht kwamen. Er waren voortdurend genoeg plotwendingen en situaties waardoor je alsmaar verder ging met lezen.
Echt knap gedaan. Dat wordt afkicken na deze 'Peter James'.

Uitgeverij: De Fontein (2009) - 476 blz. 

Oorspronkelijke titel: Dead Tomorrow - Vertaling: Ineke de Groot

Geen opmerkingen: